Kupno Octavi I 1.9 TDI 131PS w de , na co zwracac uwage ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4ndrew
    Classic
    • 2007
    • 24

moze mi ktos pozyczyc odplatnie Vaga na 2dni z okolic wawki ? (01.Luty - 03.Luty)

Piszecie ze jestem bardzo napalony na ten samochod i to jest prawda, (nie na ten konkretny egzemplarz, tylko na ten model (intersuja mnie tylko 130TDI z ful opcja i takiego zadbanego szukam -W polsce sa nie do dostania, ogladalem juz sporo tych modeli w komisach i u prywatnych ludzi i wszystkie sa w stanie niezadowalajacym)

ja nie pytalem co moge innego za ten hajs kupic, tylko jak mozliwie najlepiej i co sprawdzic, na co zwrocic uwage aby sie nie naciac, wiec dziwia mnie wypowiedzi ze za drogo, lepiej dolozyc i nowke z salonu, napewno walek itd.

mam mozliwosc podjechac i sprawdzic wiec kazda rada i pomoc w tej sprawie jest dla mnie istotna. (forum doglebnie przewertowalem i pewnie wiekszosc typowych usterek tego modelu znam ale zawsze moglem cos przeoczyc i dlatego pytam)

[ Dodano: Sob 23 Lut, 08 14:52 ]
    Cofam pytanie odnosnie Vaga, widze ze kabelek to nie za duzy koszt a sie przyda i w przyszlosci .

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

cieq, ASO zczytuje przebiegi?? Od kiedy?? Nigdy o czyms takim nie slyszalem, wiekszosc mowi, ze sie nie da :twisted:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Leo
        Classic
        • 2007
        • 11

ASO nie zczytuje licznika kkm z "elektroniki samochodu" tylko płacąc kwotę około 80PLN można mieć wgląd do historii samochodu o konkretnym numerze nadwozia i jeśli auto było regularnie sewisowane przybliżony stan licznika możemy poznać.

Rok temu chciałem też kupować golfa IV po obejrzeniu kilkunastu "IV" po odbyciu jazd próbnych napaliłem się na konkretny model i prawie bym kasę wtopił.
        Na wyświetlaczu mój wypatrzony golf IV z 2003 roku miał 115000km i wtedy zrobiłem odczyt historii samochodu w ASO VW.

Wpłaciłem 80PLN i 2 lutego 2007 roku (pamiętam jak dziś ) sprawdzam historię auta. Wyposażenie, kolor się sprawdza i koleś z ASO pyta mnie jaki ma przebieg samochód. Ja mówię z uśmiechem, 115000 a On do mnie: " Proszę Pana to nie możliwe bo auto w styczniu 2006 roku było na kolejnym przeglądzie i stan licznika wynosił 230000 :shock: "

Podziękowałem, wyszedłem wqurwiony. Nie zastanawiałem się długo i w maju 2007r. odebrałem moją OII i śmigam bez awaryjnie do dziś Teraz zastanawiam się nad wirusem w 3mieście...
        Octavia II 1,9 TDi Ambiente + masa dodatków
        CB Uniden 520 XL + President MISSOURI

WWW.WARZENKO.PL - Twoje miejsce - nie tylko w sieci

Komentarz

• tomeeek
          Drive
          • 2007
          • 52

prawda, nic dodac nic ujac.

ale cholera, samochod, ktory ma 200 kkm moze byc w lepszym stanie niz ten co ma 115 kkm.

wystarczy, ze byl przegladany, mial serwis olejowy, wymieniane co trzeba na czas, i jezdzil tym odpowiedzialny gosc.

a w tym po 115 kkm wymiana oleju byla co 30-40 kkm i nie robione bylo nic i byl palowany jak lysa kobyla, i ...... mamy zwałkę panowie
          pozdrawiam,

Frank Bullitt " You sell whatever you want, but don't sell it here tonight."

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
            cieq, ASO zczytuje przebiegi?? Od kiedy?? Nigdy o czyms takim nie slyszalem, wiekszosc mowi, ze sie nie da
            Też tak myślę. Więc jedynym rozwiązaniem jest albo kupno kabla z Can busem albo podjechanie to jakiegoś mechaniora który nam to sprawdzi
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• 4ndrew
              Classic
              • 2007
              • 24

Dzieki wszyskim za pomoc .

Prezentowanego w temacie egzeplarza nie bylo mozliwosci zakupu bez Vatu , ale w miedzyczasie znalazlem kilka innych , akurat mialem okazje wybrac sie do Niemiec na 2dni i wrociłem z nieco innym modelem 8) .

w sumie ogladalem 3 skodziny i ostatnia okazala sie ta jedyna wybranka

Octavia I Kombi 1.9 TDI 130KM srebrny met..
              rok. 2003
              przebieg 83.700km (ksiazka serwisowa , ostatni przeglad przy 74kkm pazdziernik 2007)
              samochod z Autohausu od 1 wlasciciela (Faktura bez Vatu )

Wyposazenie:
              Xenony
              4xAir-bag
              6-biegowa skrzynia
              Tempomat
              Climatronic
              Navigacja (fabryczny Becker -Radio, CD, Navi z plytka europy, Instalacja audio 8głośnikow)
              EL szybki przod/tyl
              EL i podgrzewane Lusterka
              Dupogrzejki
              ABS,ASR,Comp
              podwojna podloga w bagazniku
              16" felgi z oponkami 205/55 Bridgestone

w sumie FULL opcja bez skory i bez czujnika parkowania.

Stan autka po doglebnych ogledzinach :

Lakier Oryginalny w prawie ze idealnym stanie (troche zadrapan i malych odpryskow na masce ale praktycznie niewidocznych, ze 2 miejsca z glebszymi ryskami ale minimalnej wielkosci na bierzaco zaprawione ( moze z 0,5-1cm).
              Wszystkie szyby , lampy oryginalne .

Klapa tylna raczej byla lakierowana (grubszy lakier po pomiarach, brak oznaczen - ale lampy cale , blotniki orginal, szyba tez, podloga w bagazniku bdb wiec pewnie jakies drobne cos moglo byc )

Srodek w idealnym stanie, zero rysek nawet , doslownie jak nowka z salonu, wszystko dziala bez zarzutu , zadnych otarc, pekniec itd.

Silnik i turbina w bdb stanie, ciagnie do samego konca, ladna praca, moc itd .

W sumie jak na 5 letnie autko , stan okreslam na prawie ze idealny jak nowka z salonu.

Autko mnie kosztowalo niecale 10.000 euro netto (35.000pln) + do tego 3% akcyzy, i z 2.000 pln innych oplat i kosztow wyjazdu. do tego dojdzie 22% Vatu w polsce czyly lacznie okolo 45-46k pln lacznie z Vatemi i wszystkimi kosztami innymi.

Biorac na firme i Leasing moge sobie z tego odliczyc do 6000pln Vatu i 19% od wartosci netto czyli będzie dobrze 8) .

Jak zrobie jakies fotki to wrzuce sie pochwalic, ale na razie przegladzik , rozrzad i inne takie .

W sumie jestem bardzo zadowolony ze stanu auta , w polsce nie ma opcji zeby cos takiego znalesc - chetnie porownam stan z innymi 5 letnimi uzytkownikami.

Autko na trasie Magdeburg-Warszawa 600km autostrady + jakies 250km zwyklej drogi spalilo srednio 5,5l/100km -wskazania kompa - Autostrada 130km/h Tempomat non stop + kilka przeciagniec ponad 200, a na zwyklej drodze oszczednie do 110km/h .

I o takie autko mi wlasnie chodzilo

Komentarz

• dede_adam
                L&K
                S_OCP Member
                • 2004
                • 1449

Gratki, poprosimy fotki
                Sprawdz czy przy lakierowaniu tylnej klapy dali podkladki foliowe
                pod ramke oswietlenia tablicy rejestracyjnej, lubi sie przecierać :wink:

I zmien silnik w profilu na asz :wink:

Komentarz

• cieq
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 745
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGU 1.8 20VT 150 KM
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Fajnie że udało Ci się kupić porządne auto, oby się sprawowało!
                  Zamieszczone przez 4ndrew
                  Klapa tylna raczej byla lakierowana (grubszy lakier po pomiarach, brak oznaczen - ale lampy cale , blotniki orginal, szyba tez, podloga w bagazniku bdb wiec pewnie jakies drobne cos moglo byc )
                  Mogła np. wyjść rdza spod listewki nad rejestracją, co jest normalne (TTTM). Ważne żeby było dobrze zrobione.
                  www.pinkbike.com

Komentarz

• arci9
                    RS
                    • 2004
                    • 2007

Gratki

Ważne, żebyś był zadowolny, zmień olej zrób rozrząd (jeszcze z 1,5K) i jazda

Komentarz

• 4ndrew
                      Classic
                      • 2007
                      • 24

mile mnie zaskoczyly fotele , z poczatku myslalem ze takie twarde na dlugie trasy sie nie sprawdza ale po przejechaniu 850km dupa jest w duzo lepszym stanie niz 500km meganka 2000r z duzo bardziej miekkimi fotelami i francuskim komfortem

zawieszenie tez mnie zdziwilo nieco bo odnioslem wrazenie ze duzo mu blizej do mojej zabawki kadeta 152KM (shamowany) na bilsteinach B8 niz do meganki czy partnera ktorymi ostatnio robilem spore przebiegi...

Komentarz

• Ziomal
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 5841
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

4ndrew, powiem tyle : szerokości
                        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Adrian
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 662
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

W sumie jestem bardzo zadowolony ze stanu auta , w polsce nie ma opcji zeby cos takiego znalesc - chetnie porownam stan z innymi 5 letnimi uzytkownikami.
                          jesteś pewny?? Ja bym znalazł bez namysły parę których stan jest idealny. Nie mówię tu o wyposażeniu.
                          PerfectService by DGW
                          Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                          Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                          Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

4ndrew, podłączałeś pod kompa autko?

I z ciekawości jeśli to nie tajemnica, jak takie auto się wciąga w leasing?
                            Najpierw kupujesz na siebie a potem "odajesz" firmie, która Ci daje auto w leasing?

Komentarz

• 4ndrew
                              Classic
                              • 2007
                              • 24

zeby oplacalo ci sie wziac w leasing musisz kupic na fakture z VAT 0% w niemczech i potem 22% Vatu zaplacic w polsce . (wiekszosc aut jest od prywatnych osob i sie nie da tego zrobic). Jak kupisz np w polsce na VAT marza czy inne takie to i tak firma leasingowa dolicza ci 22% Vatu i cena auta jest wtedy z kosmosu.

(sporo takich znalazlem w polsce za okolo 42-45k ale dolicz do tego jeszcze 10k Vatu i juz sie nie oplaca)

ja kupilem samochod na firme znajomego (bo w swojej nie mam nipu unijnego i sie nie da) , potem po zalatwieniu formalnosc w polsce ide do firmy leasingowej i mowie ze chce taki i taki samochod od takiej firmy wziac w leasing i nie ma wtedy problemu. (temat juz przerabiany kiklakrotnie).

firma leasingowa odkupuje samochod i daje tobie w leasing.

zaleta taka ze jak to osobowka to mozna do 6000 Vatu odliczyc od rat leasingowych i pierwszej wplaty + 19% odliczyc od przychodu (ja jestem na liniowym) nie musisz sie bawic w amortyzacje samochodu, masz tansze ubezpieczenie caly pakiet, dostajez karte orlenu na paliwo z terminem platnosci 45dni .

pozatym mozesz sobie odliczac Vat i podatek od przychodu od napraw/czesci takiego samochodu no i co najwazniejsze nie wywalasz od razu calej kwoty i nie zamrazasz kapitalu tylko np. placisz na dzien dobry 20-30% wartosci samochodu/ubezpiecznia/+ tam jakis procent na ktorym leasing zarabia a reszte rozkladasz np na 2-5lat i placisz miesiacznie jakies grosze.

samochody ciezarowe sie bardziej oplaca wziac od razu za cala kase bo mozesz za jednym razem odlicyc te do 6000pln Vatu i 19% podatku od przychodu.

Natomiast przy osobowkach musisz amortyzowac samochod i inne takie, wiec datego w moim przypadku lepiej wziac w leasing.

Komentarz

• vaver
                                Classic
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 23

zaleta taka ze jak to osobowka to mozna do 6000 Vatu odliczyc od rat leasingowych i pierwszej wplaty
                                .....dokładnie to 60% nie więcej jak 6000zł VAT'u zawartego w cenie a to zmienia "troche" kalkulacje, bo żeby odliczyć 6000zł musisz kupić auto za 55454,55zł brutto

samochody ciezarowe sie bardziej oplaca wziac od razu za cala kase bo mozesz za jednym razem odlicyc te do 6000pln Vatu i 19% podatku od przychodu.
                                ... przy pojazdach spełniających wymogi ustawy odliczasz 100% vatu i jak jest cięzarowy a jesteś małym podatnikiem i jego wartość jest do 50 keu to możesz całość w koszt eot
                                OI ASZ

Komentarz

• 4ndrew
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 24

no to w moim przypadku bedzie prawie cale 6000 Vatu do odliczenia .

samochod jakies 46k brutto + caly koszt leasingu na 2 lata , ubezpieczenie 2 lata itd

Komentarz

• arci9
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2007

ja kupilem samochod na firme znajomego (bo w swojej nie mam nipu unijnego i sie nie da) , potem po zalatwieniu formalnosc w polsce ide do firmy leasingowej i mowie ze chce taki i taki samochod od takiej firmy wziac w leasing i nie ma wtedy problemu. (temat juz przerabiany kiklakrotnie).
                                    Trochę tego nie rozumiem.A raczej wydaje mi się nie dokońca opłacalne.
                                    Jeśli Twój znajomy kupuje takie auto i sprzedaje przed upływem pół roku, to musi doliczyć chyba Vat do transakcji..?Generalnie chodzi mi o ten pierwszy okres czyli zakup przez ciebie (na firmę znajomego) auta a następnie szybką sprzedaż firmie leasingowej itp.??

To, że firma leasingowa daje Ci wskazane przez ciebei auto w leasing jest ok.

Tak samo resztę, rzeczy o których piszesz dalej (jestem na bieżąco) no, może musisz sobie dodać, wykup auta, koszt samego leasingu a następnie jak wykupisz, to określony czas(pół roku) trzymasz, a potem znowu zwiększasz swój dochód i płacisz podatek

Komentarz

• 4ndrew
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 24

jak chcesz wziac w leasing (sprzedac firmie leasingowej i potem go leasingowac) to jak kupisz normalnie na umowe albo na fakture VATmarza za kwote np jak w polsce mozna kupic okolo 43-45k to i tak firma leasingowa dajac go tobie w leasing musi doliczyc 22% Vatu i sam samochod wtedy cie kosztuje okolo 55k .

Najlepiej wyrobic sobie NIP UE , wtedy kupujesz w niemczech na firme (tez tylko ogloszenia z faktura) , potem idziesz do firmy leasingowej i robisz tzw leasing zwrotny .

ja nie mam NIPu UE i dlatego musialem to przez znajoma firme kupic .

W niemczech maja procedury ze zeby sprzedac bez VATu samochod to dzwonia do jakiejs informacji podaja nip firmy i sprawdzaja w 2min wszystkie dane firmy czy im sie to zgadza z papierami (przy kupnie musisz dac im kopie wpisu do ewidencji , albo KRS zalezy co masz).

nam np przywalili sie do tego ze wpis do ewidencji byl na adres firmowy i dane wlasciciela, a nip byl jeszcze na jakis stary adres (i nie bylo bata zeby nam sprzedali z Vatem 0% bo oni musza do takikej fakury swojej, podpiac papier z 5 rubrykami ze wszystko sie zgadza ). jak masz firme tam gdzie jestes zameldowany to masz wszystko na ten sam adres i nie ma problemu . (i nip i dane na Wpisie masz na ten sam adres)

[ Dodano: Sob 08 Mar, 08 09:22 ]
                                      btw.

Wczoraj bylem na przgladzie (pierwszym w polsce) i kolesie byli w szoku ze cala Geometria na sprawdzeniu wyszla idealnie. Zawias nie ruszany od nowosci i wszystko w idealnym stanie. (bylem na Lodygowej tam maja bdb sprzet hermana do geometrii)

hm . kiedy my sie takich drog doczekamy :roll:

znalazlem pierwsza rzacz ktora nie dziala mianowicie nie dziala blokada otwierania tylnych szybek przez pasazerow . Ciekawe jak dzis pojdzie moj debiucik z VAG-tem :P

Komentarz

• arci9
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2007

jak chcesz wziac w leasing (sprzedac firmie leasingowej i potem go leasingowac) to jak kupisz normalnie na umowe albo na fakture VATmarza za kwote np jak w polsce mozna kupic okolo 43-45k to i tak firma leasingowa dajac go tobie w leasing musi doliczyc 22% Vatu i sam samochod wtedy cie kosztuje okolo 55k .
                                        To wiem,pisałeś o tym

Nie o to pytam, cały czas - rozumie schemat Twojego zakupu co i dlaczego.
                                        Pytam, czy osoba która kupiła dla ciebie auto(ma NIP EU) czy nie zapłaci z tego tytuł jakiś podatków?

Komentarz

• 4ndrew
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 24

osoba/firma ktora kupila auto placi : 3% akcyzy (do 2l pojemnosci), 170pln oplaty skarbowej i 22% Vatu.

w swojej ksiegowosci wystawiasz sobie fakture wewnetrzna gdzie :

koszt samochodu to : to co na fakturze z niemiec netto + te 170pln oplaty skarbowej + 3% od wartosci netto akcyzy . i to calosc to jest np: samochod skoda octavia tdi 2003r.

do tego 22% Vatu. (Vatu ktory musiales zaplacic w polsce- bo w niemczech wzioles netto z vatem 0%)

w ten sposob masz samochod u siebie w papierach. (ale nie wrzucasz go do srodkow twalych -nie amortyzujesz) np. kupiles samochod ale potem sie rozmysliles i sprzedajesz

potem np. obliczasz ile cie kosztowal wyjazd , przeglad, tlumaczenia i inne takie .

doliczasz to do ceny samochodu i wystawiasz fakture firmie leasingowej tez z Vatem 22% i masz koszty zwrocone.

jak robisz leasing wlasny to jest prosciej bo mozesz sprzedac samochod po takiej samej cenie jak zakupiles i nic wiecej nie placisz.

w moim przypadku dochodzi jeszcze zaplacenie akcyzy od roznicy w cenie pomiedzy zakupem i sprzedaza , bo ja np zalatwialem to przez sp z o o i musza oni jakis tam procent (marze) doliczyc zeby nie bylo posadzenia o dzialanie na szkode spolki.

btw.

Podpiolem sie Vagiem , zrobilem Auto scan, zadnych bledow nie znalazl ale o dziwo blokada tylnych szybek zaczela dzialac 8)

moglby mi ktos przeslac cracka do VAGa 3.11 (PW)

Komentarz

• arci9
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2007

potem np. obliczasz ile cie kosztowal wyjazd , przeglad, tlumaczenia i inne takie .

doliczasz to do ceny samochodu i wystawiasz fakture firmie leasingowej tez z Vatem 22% i masz koszty zwrocone.
                                            czyli sp wystawiająca fakturę powiększoną o koszty , które podałeś raz, że oddaje tobie te koszty? dwa, że oddaje większy Vat niż by oddała, gdybyś nie zwiększał tych kosztów?I jej się to opłaca?

Oczywiście się pytam z czystej ciekawości, bez złośliwości,żeby nie wyglądało , ze się przypier...am

Podpiolem sie Vagiem , zrobilem Auto scan, zadnych bledow nie znalazl ale o dziwo blokada tylnych szybek zaczela dzialac
                                            Stan licznika sprawdzałeś, jest ok?

Komentarz

• 4ndrew
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 24

Stanu licznika nie sprawdzalem bo mam zwykly kabelek a nie CANa .

ale chetnie podjade w kotrys wtorek na zlocik w wawce to moze ktos kto ma CANa sprawdzi wtedy za symboliczne bro i przy okazji ocenicie czy warto bylo zachodu .

co do kosztow ktore poruszyles to np robisz tak ze: auto kosztuje 10.000 euro netto .

dogadujesz sie z komisem zeby na fakturze bylo np. 9.500 (a placisz 10.000).

wtedy sp wystawia tez kolo 10k i wszystko gra .

pozatym prosto obliczyc ile cie to kosztowalo, i ile 2ga firma musi czego zaplacic i ustalasz cena taka zeby bylo ok .

[ Dodano: Nie 09 Mar, 08 17:31 ]
                                              Obiecane fotki :

reszta w linkach:

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

no i nie moze zabraknac zdjecia pod mcdonaldem :wink:

Komentarz

• Samiec
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4287
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Stanu licznika nie sprawdzalem bo mam zwykly kabelek a nie CANa .
                                                To bez CANa zwyklym kablem tego nie sprawdzi ? :roll:
                                                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• 4ndrew
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 24

po przestudiowaniu tematu Vszystko o Vagu to doszedlem do wniosku ze opcja ta jest dostepna w wersji 704 a ta wersja chodzi tylko z CANem (czy ta opcja akurat) .

w normalnej wersji 303.1 chyba nie ma takiej mozliwosci wcale.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Nie bo musisz miec kabelek ktory uruchamia wesje przynajmniej 6 VAG-a
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...