[O2] Problem z paleniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Walus211
    Classic
    • 2009
    • 2

[O2] Problem z paleniem

No i wczoraj znów miałem okazje pojeździć nowym Superbem (znów , bo 1,5 miesiąca temu jeździłem wersją 1.8 TSI PLatinium) tym razem w wersji Elegance 2.0 TDI 170 KM.
    Silnik w porównaniu do 1.8 TSI ciągnie znacznie lepiej co jest zasługa większego momentu obrotowego, ale i tak wolę benzyne W kazdym razie przyznac trzeba ze auto bardzxo ładnie reaguje na pedał gazu nawet na 5-tym biegu (6-stka to raczej typowy nadbieg).
    Jednak to co mnie najbardziej ciekawiło to system parktronik który miałem okazje wczoraj przetestować
    Kurcze to naprawdę dziwne uczucie gdy tylko naciskasz na gaz i hamulec a kierownica obraca sie ... sama :shock: Aczkolwiek moim zdaniem system wymaga udoskonalenia gdyż aby wyszukał miejsce do zaparkowanie musi to być naprawdę duża przestrzeń. Na tyle duża że nawet mało spawny kierowca i tak by w nia wjechał Superbem bez pomocy elektronicznego stróża Takzę traktowałbym ten system bardziej jako bajer robiacy wrażenie na przechodniach czy innych kierowcach niz jako prawdziwą pomoc dla mniej sprawnych kierowców. Aczkolwiek trzeba przyznać że bajer przyjemny
  • kurynio
    Ambiente
    • 2007
    • 166

[O2] Problem z paleniem

A więc problem dotyczy samochodu Skoda Ocatavia II, silnik BJB. Objawy:
    Sporadyczne trudności w uruchamianiu, niezależne od temp. silnika. Po włączeniu rozrusznika, silnik na moment zaskoczy ok. 0,5 sek. po chwili gaśnie i potrzebne jest kilkudziesiąciosekundowe kręcenie i odpali. Wygląda jakby się zapowietrzał, ale w tym czasie paliwo znajduje sie w filtrze paliwa.
    Z rzeczy sprawdzanych:
    -ciśnienie sprężania ok
    -dawka paliwa na pompkach w normie na każdym z cylindrów
    -cisnienie pompy tandemowej-igła
    -szczelność przewodów paliwowych
    -sprawdzenie pompowtryskiwaczy, ustawienie
    -po podłaczeniu pod tester, zero usterek

Do obecnej chwili wymienione/podmienione w samochodzie jest:
    -czujnik temp. silnika
    -rozrusznik (bo na początku wydawało się, że na ciepłym pali gorzej)
    -pompa paliwa

Jak już odpali to nie zgaśnie i pracuje normalnie. Problem z odpaleniem występuje sporadycznie czasem samochód może jeździć cały dzień, a później kaplica. Pomału ten samochód przyprawia mnie o marszczenie skóry na du....e
    Pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• Octan
      Rider
      • 2006
      • 653

A może to immobilajzer jest winowajcą ?.Jak mi szwankował to miałem podobny efekt,czyli niby zapalał ale natychmiast zdychał.

Komentarz

• gachul
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 852

kurynio, tez kiedys podobnie wałkowałem temat

tam w ostatnim watku znowu bedziesz mial skrot.... i jak to poczytasz to moze cos ci to pomoze..pzdr
        gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• kurynio
          Ambiente
          • 2007
          • 166

a zapomniałem dodać, że świece żarowe oczywiście grzeją, ale to i tak nie byłoby powodem, że samochód nie paali bo jak stoi w cieple (ok 15-17 stopni) to też ma ten sam problem
          Octan, immobiser w porządku, z resztą gdyby byl to immobiliser, zapalałbym zawsze i gasł plus kontrolka, tu nie ma nic takiego, kręci a nie załapuje później

Komentarz

Pracuję...