Jaki hak holowniczy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zorx
    Classic
    • 2004
    • 22

Jaki hak holowniczy?

W Poznaniu w Sunny mozna je zalozyc za 950 zeta
    950 to cholernie dużo , kupuj bleki poprzeczne za 400 i będzie git , i tak cały czas nie będziesz jeżdził z bagażnikiem a za resztę idziemy na pifko :wink:
  • Antoine
    Ambiente
    • 2004
    • 135

Jaki hak holowniczy?

Nosze sie z zamiarem zainstalowania w mojej octavii haka holowniczego. Zrobilem rozeznanie w cenach i wychodzi ze hak z montazem kosztuje 1000-1300zl.

ale okazalo sie ze do octavii sa 2 modela haka - w jednym, wypinanie haka jest za pomoca pokretla - jest to niemiecki hak a w drugim za pomoca dzwigni i jest to hak czeski. ten niemiecki jest tanszy o jakies 200zl, ale jest prawdopodobnie do wersji przed liftingiem - bedzi epasowal do tej po liftingu?

Jakie Wy macie haki?
    Ktory wybrac?
    Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski

Komentarz

• Masmo
      L&K
      • 2005
      • 1145

Ja kupłem w Norauto za groszę....

Mam hak z Norauto za jakąś mała kasę. Produkcja krajowa (Słupsk). Skubany strasznie koroduje :evil: . Ale widziałem że teraz robią już z ocynku. Powinno być dużo lepiej z korozją.... Montaż też Norauto.....
      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

masterhak

bardzo dobre jakosciowo!!!!

koszt z montazem troche ponad 400zl
        w Poznaniu

Polski PRODUCENT haków holowniczych do aut dostawczych i kamperów.

Komentarz

• Antoine
          Ambiente
          • 2004
          • 135

Re: Ja kupłem w Norauto za groszę....

Zamieszczone przez Masmo
          Mam hak z Norauto za jakąś mała kasę. Produkcja krajowa (Słupsk). Skubany strasznie koroduje :evil: . Ale widziałem że teraz robią już z ocynku. Powinno być dużo lepiej z korozją.... Montaż też Norauto.....
          ale te tanie haki nie sa demontowalne bez uzycia kluczy
          Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Nie wiecie moze czy hak od nowej Ibizy ma szanse podejsc do Octy?

Pewnie nie, ale co mi szkodzi zapytac...
            TDI 205PS

Komentarz

o tym co ja pisze jest oczywiscie skladany bez uzycia kluczy typ C

Komentarz

• Masmo
                L&K
                • 2005
                • 1145

Re: Ja kupłem w Norauto za groszę....

Zamieszczone przez Antoine
                Zamieszczone przez Masmo
                ale te tanie haki nie sa demontowalne bez uzycia kluczy
                Nie demontuje haka. Jakby ktoś chciał mi wjechać w du.... będą mniejsze straty.
                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• luky8
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 623

Nie demontuje haka. Jakby ktoś chciał mi wjechać w du.... będą mniejsze straty.
                  I to jest prawda, gdyby nie hak to już bym miał tył załatwiony, gościu mi przyrznął na 2 dni po założeniu haka (cóż za wyczucie czasu) :szeroki_usmiech
                  z tym że teraz już nie używam haka, tak ze leży sobie grzecznie w garazu k
                  Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• W0JTEK
                    Classic
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 12
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Szukam sprawdzonego warsztatu w Warszawie lub okolicach w którym mógłbym
                    profesjonalnie zamontować hak holowniczy do mojej Octavii.
                    Proszę o namiary również na to gdzie i jaki hak kupić.
                    Orientowałem się w NORAUTO.
                    Faktycznie cenowo są nieźli (hak ze Słupska 339pln + koszt montażu 230pln). Jednak obawiam "kompetencji" ludzi z serwisu - przecież to taki "MARKET MOTORYZACYJNY"...
                    Dziękuje z góry!
                    P.S.
                    Czy ktoś z Was może polecić sklep w Warszawie, gdzie jest wybór haków?

Komentarz

• Radkow
                      Rider
                      • 2004
                      • 299

W Lodzi hak ze Slupska z zalozeniem mozna miec za 350-400 pln - jak sie dobrze poszuka. Na allegro jest koles, ktory haki bosala sprzedaje do Octavi za 239 pln + wysylka 20 zloty a za zalozenie w Lodzi wolaja od 70 do 100 pln.

Oczywiscie dochodzi koszt przegladu i stepelka w dowodzie
                      Pozdrawiam
                      Radek

Komentarz

• dynia
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 134

raszyn

[quote="W0JTEK"]Szukam sprawdzonego warsztatu w Warszawie lub okolicach w którym

w alej krakowskiej przy wjezdzie do raszyna od strony janek jest firma ktur montuje i produkuje haki sa zdecydowanie najtansi w wawie...
                        Kupujac Polskie produkty w polskich sklepach likwidujesz polskie bezrobocie .... Nie mow ze made in Poland to beee bo to tez twoja robota ..

Komentarz

• egon1960
                          Classic
                          • 2005
                          • 23

Montowałem samodzielnie hak firmy Steinhoff ( z Tarnowa)- z odkręcanym zaczepem. Przyzwoita jakość, żadnej korozji. Łącznie z przeglądem i wpisem do dowodu kosztowało mnie to 313,50zł.

Komentarz

• Mery 1,9 TDI
                            Drive
                            • 2004
                            • 68

"Montowałem samodzielnie"
                            podziel sie zatem doswiadczeniem.Czy nie ma problema np. są jakieś miejsca montarzowe,czy trzeba wiercic, docinać itp.? Muszę założyć i bylyby takowe uwagi dla mnie b.cenne
                            Octa ASV 119/261(fabryka) 136/328(Masters)

Komentarz

• egon1960
                              Classic
                              • 2005
                              • 23

W sumie to nic trudnego. Trzeba zdemontować zderzak oraz tylny spojler ( ten pod zderzakiem) . Wprowadzić w podłużnice uchwyty haka (otwory są w podłużnicach gotowe, mogą być zaklejone od strony kół) i przykręcić 3-ma śrubami do każdej podłużnicy. Schemat podłączenia gniazda elektryki jak i wszystkie potrzebne akcesoria są w komplecie z hakiem. Konieczne będzie minimalne podcięcie zderzaka od spodu tak ok.5x8cm. (opis jest również w zestawie haka). Jeśli ktoś ma pewne zdolności manualne to sobie poradzi. Powodzenia.

Komentarz

• Mery 1,9 TDI
                                Drive
                                • 2004
                                • 68

Trzeba zdemontować zderzak
                                Motyla noga!! A niedawno zdejmowałem go do założenia czujników cofania.Jeśli są fabryczne punkty mocowania to nie powinno być problema.Może ktoś z szanownych forumowiczów ma model haka, któremu nie była potrzebna podcinka??Jeśli tak to jakiego producenta hak?Jakoś nie widzi mi się rzeźba z cieciem zderzaka.

Komentarz

• xekon
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 742

Sory za kotleta ale mnie przycisnelo, a nie chce otwierac nowego topica. Pyanie czy ktos moze polecic sklep gdzie mozna kupic "nie rdzewiejace natychmiast" haki w normalnej cenie, tzn tak gdzies max 300 pln z demontowalna kula? Gdzie takie cos zamontowac? i za ile? Jakich firm haki polecacie? Wszelka pomoc mile widziana. k

Komentarz

• Mery 1,9 TDI
                                    Drive
                                    • 2004
                                    • 68

To i ja podgrzeje...
                                    Dzisiaj założyłem hak. Tak jak pisali koledzy-jesli ma ktoś sprawne ręce i miejsce to samodzielnie da rade. Założyłem hak firmy Brink.Nie mialem wyboru gdyż byl jedynym od reki a inne na zamówienie (2-4 dni czekania).Montaz trwał 2,5 h-na luzaka.A jak to zrobić-jest fotorelacja z czujników cofania-praktycznie to samo-najwięcej roboty to zdjęcie zderzaka,potem 4 śrubki i hak na aucie.

Komentarz

• idas
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 828

Ktos moze polecic gdzie kupic i zamontowac tanio hak we Wrocławiu badz okolicach?
                                      Dzieki z gory :szeroki_usmiech
                                      VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                      VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• paf
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3140

Kotlet up, ale tytuł tematu pasuje idealnie więc nie ma co mnożyć

no i czarna dostanie hak - będzie w sierpniu targała cycepę do Italii - szybkie pytanie
                                        co tanio a dobrze kupić - na co zwrócić uwagę?
                                        jakieś sposoby demontowania haka są ważne? - z czym to się je jeśli można prosić o podpowiedź...
                                        czy są jakieś różne rodzaje montowania samego haka do auta (podłużnic/podwozia)
                                        a może jakieś przykłady z tych dostępnych na allegro lub też może znacie dobry i szybki warsztat gdzie zrobiliby mi to na miejscu?

[ Dodano: Wto 26 Cze, 07 15:23 ]
                                        takie coś da radę?

albo to

bo ori piszą że są po około 500+ ale warto za coś takiego bulić?

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Ja kupilem hak ze Steinhoffa z tym ze mam ich wiazke, ktora trzeba wlutowac w instalacje. Mozna kupic sam hak, ktory ma odkrecana kule wystaje tylko z dolu zderzaka jego mocowanie i skreca sie to na 2 sruby M12 z nakretkami chyba 19mm
                                          Zamiast wiazki uniwersalnej mozna kupic wiazke w ASO okolo 130zl i wtedy jest wpinana, z tym, ze dowiedz sie czy przyczepa ma instalacje 7 czy 13 pinowa, bo jak 13 to odrazu mowie, zamow wiazke w ASO mniej zabawy z tym bedzie.

Samo zalozenie zaden problem, nawet na spocie moge Ci hak zalozyc :twisted:

Montaz u mnie samej kuli to cos jak na pierwszej aukcji, z tym ze mozna pokusic sie o automat do montazu. Wtedy hak jest drozszy. Zwroc uwage tez na mase przyczepy i dopuszczalna haka/ nacisku pionowego kuli.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• paf
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 3140

Maicroft, czyli co
                                            wiązka z ASO (wolę mieć bardziej uniwersalną 13 zamiast 7 - dobrze rozumuję?)
                                            + jakikolwiek hak, np te z Allegro, flacha dla Ciebie i co montujemy na spocie? :lol:

[ Dodano: Wto 26 Cze, 07 15:34 ]
                                            hmm w dowodzie pisze że max masa przyczepy z hamulcem to 1300 kg czyli trzeba kupić taki co ma co najmniej 1300kg

a co z tym naciskiem pionowym na kule - to zależy pewnie od przyczepy tak?
                                            a czy te 50 kg to spoko?

[ Dodano: Wto 26 Cze, 07 15:45 ]
                                            dobra podzwoniłem uzbrojony w info od Maicrofta i w czewie mi takie coś zamontują z 13 pinową wtyczką z naciskiem na kulę 75kg i dop. ciężarem 1600kg za 400 pln - da się przeżyć

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Normalna cena Mozna brac :twisted:
                                              Hak mam o takich parametrach.

Do normalnej przyczepy musisz potem miec przejsciowke za okolo 40-60zl 13->7 pin albo kupic za 18 zl drugie gniazdo i polaczyc :twisted:

BTW Przeglad zrobilem, tylko do wydzialu komunikacji nie moge sie wybrac od ponad miesiaca :lol:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• daroo
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 315

jesli moge wtracic swoje 5 groszy to podjedz na pecice ja tam zakladalem za ok 500 zl to jest bodaj druga w prawo jadac od alej jer.
                                                AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• pwgajda
                                                  Drive
                                                  • 2005
                                                  • 90

Jeśli ja bym zakładał hak(mam to w planach na ten rok)to bym wybrał coś takiego :

Powody:
                                                  1. Jest to hak czeskiej firmy PROF SVAR, robią oni haki dla Skoda
                                                  2. Pełen automat z kluczykiem
                                                  3. Nie trzeba ciąć i lutować instalacji, wpinamy się szeregowo wtyczką w instalację do lampy
                                                  4. Po zdjęciu kuli w ogóle nie widać, że w ogóle hak mamy
                                                  5. Nie trzeba ciąć zderzaka

Cena może jest trochę wyższa niż innych, ale dzięki pkt 3 i 5 myślę, że samodzielny montaż będzie ułatwiony na maxa, tak więc nie będzie już tak źle
                                                  Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...