950 to cholernie dużo , kupuj bleki poprzeczne za 400 i będzie git , i tak cały czas nie będziesz jeżdził z bagażnikiem a za resztę idziemy na pifko :wink:
Nosze sie z zamiarem zainstalowania w mojej octavii haka holowniczego. Zrobilem rozeznanie w cenach i wychodzi ze hak z montazem kosztuje 1000-1300zl.
ale okazalo sie ze do octavii sa 2 modela haka - w jednym, wypinanie haka jest za pomoca pokretla - jest to niemiecki hak a w drugim za pomoca dzwigni i jest to hak czeski. ten niemiecki jest tanszy o jakies 200zl, ale jest prawdopodobnie do wersji przed liftingiem - bedzi epasowal do tej po liftingu?
Mam hak z Norauto za jakąś mała kasę. Produkcja krajowa (Słupsk). Skubany strasznie koroduje :evil: . Ale widziałem że teraz robią już z ocynku. Powinno być dużo lepiej z korozją.... Montaż też Norauto.....
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Mam hak z Norauto za jakąś mała kasę. Produkcja krajowa (Słupsk). Skubany strasznie koroduje :evil: . Ale widziałem że teraz robią już z ocynku. Powinno być dużo lepiej z korozją.... Montaż też Norauto.....
ale te tanie haki nie sa demontowalne bez uzycia kluczy
ale te tanie haki nie sa demontowalne bez uzycia kluczy
Nie demontuje haka. Jakby ktoś chciał mi wjechać w du.... będą mniejsze straty.
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Nie demontuje haka. Jakby ktoś chciał mi wjechać w du.... będą mniejsze straty.
I to jest prawda, gdyby nie hak to już bym miał tył załatwiony, gościu mi przyrznął na 2 dni po założeniu haka (cóż za wyczucie czasu) :szeroki_usmiech
z tym że teraz już nie używam haka, tak ze leży sobie grzecznie w garazu k
Szukam sprawdzonego warsztatu w Warszawie lub okolicach w którym mógłbym
profesjonalnie zamontować hak holowniczy do mojej Octavii.
Proszę o namiary również na to gdzie i jaki hak kupić.
Orientowałem się w NORAUTO.
Faktycznie cenowo są nieźli (hak ze Słupska 339pln + koszt montażu 230pln). Jednak obawiam "kompetencji" ludzi z serwisu - przecież to taki "MARKET MOTORYZACYJNY"...
Dziękuje z góry!
P.S.
Czy ktoś z Was może polecić sklep w Warszawie, gdzie jest wybór haków?
W Lodzi hak ze Slupska z zalozeniem mozna miec za 350-400 pln - jak sie dobrze poszuka. Na allegro jest koles, ktory haki bosala sprzedaje do Octavi za 239 pln + wysylka 20 zloty a za zalozenie w Lodzi wolaja od 70 do 100 pln.
Oczywiscie dochodzi koszt przegladu i stepelka w dowodzie
Montowałem samodzielnie hak firmy Steinhoff ( z Tarnowa)- z odkręcanym zaczepem. Przyzwoita jakość, żadnej korozji. Łącznie z przeglądem i wpisem do dowodu kosztowało mnie to 313,50zł.
"Montowałem samodzielnie"
podziel sie zatem doswiadczeniem.Czy nie ma problema np. są jakieś miejsca montarzowe,czy trzeba wiercic, docinać itp.? Muszę założyć i bylyby takowe uwagi dla mnie b.cenne
W sumie to nic trudnego. Trzeba zdemontować zderzak oraz tylny spojler ( ten pod zderzakiem) . Wprowadzić w podłużnice uchwyty haka (otwory są w podłużnicach gotowe, mogą być zaklejone od strony kół) i przykręcić 3-ma śrubami do każdej podłużnicy. Schemat podłączenia gniazda elektryki jak i wszystkie potrzebne akcesoria są w komplecie z hakiem. Konieczne będzie minimalne podcięcie zderzaka od spodu tak ok.5x8cm. (opis jest również w zestawie haka). Jeśli ktoś ma pewne zdolności manualne to sobie poradzi. Powodzenia.
Motyla noga!! A niedawno zdejmowałem go do założenia czujników cofania.Jeśli są fabryczne punkty mocowania to nie powinno być problema.Może ktoś z szanownych forumowiczów ma model haka, któremu nie była potrzebna podcinka??Jeśli tak to jakiego producenta hak?Jakoś nie widzi mi się rzeźba z cieciem zderzaka.
Sory za kotleta ale mnie przycisnelo, a nie chce otwierac nowego topica. Pyanie czy ktos moze polecic sklep gdzie mozna kupic "nie rdzewiejace natychmiast" haki w normalnej cenie, tzn tak gdzies max 300 pln z demontowalna kula? Gdzie takie cos zamontowac? i za ile? Jakich firm haki polecacie? Wszelka pomoc mile widziana. k
To i ja podgrzeje...
Dzisiaj założyłem hak. Tak jak pisali koledzy-jesli ma ktoś sprawne ręce i miejsce to samodzielnie da rade. Założyłem hak firmy Brink.Nie mialem wyboru gdyż byl jedynym od reki a inne na zamówienie (2-4 dni czekania).Montaz trwał 2,5 h-na luzaka.A jak to zrobić-jest fotorelacja z czujników cofania-praktycznie to samo-najwięcej roboty to zdjęcie zderzaka,potem 4 śrubki i hak na aucie.
Kotlet up, ale tytuł tematu pasuje idealnie więc nie ma co mnożyć
no i czarna dostanie hak - będzie w sierpniu targała cycepę do Italii - szybkie pytanie
co tanio a dobrze kupić - na co zwrócić uwagę?
jakieś sposoby demontowania haka są ważne? - z czym to się je jeśli można prosić o podpowiedź...
czy są jakieś różne rodzaje montowania samego haka do auta (podłużnic/podwozia)
a może jakieś przykłady z tych dostępnych na allegro lub też może znacie dobry i szybki warsztat gdzie zrobiliby mi to na miejscu?
[ Dodano: Wto 26 Cze, 07 15:23 ]
takie coś da radę?
Ja kupilem hak ze Steinhoffa z tym ze mam ich wiazke, ktora trzeba wlutowac w instalacje. Mozna kupic sam hak, ktory ma odkrecana kule wystaje tylko z dolu zderzaka jego mocowanie i skreca sie to na 2 sruby M12 z nakretkami chyba 19mm
Zamiast wiazki uniwersalnej mozna kupic wiazke w ASO okolo 130zl i wtedy jest wpinana, z tym, ze dowiedz sie czy przyczepa ma instalacje 7 czy 13 pinowa, bo jak 13 to odrazu mowie, zamow wiazke w ASO mniej zabawy z tym bedzie.
Samo zalozenie zaden problem, nawet na spocie moge Ci hak zalozyc :twisted:
Montaz u mnie samej kuli to cos jak na pierwszej aukcji, z tym ze mozna pokusic sie o automat do montazu. Wtedy hak jest drozszy. Zwroc uwage tez na mase przyczepy i dopuszczalna haka/ nacisku pionowego kuli.
Maicroft, czyli co
wiązka z ASO (wolę mieć bardziej uniwersalną 13 zamiast 7 - dobrze rozumuję?)
+ jakikolwiek hak, np te z Allegro, flacha dla Ciebie i co montujemy na spocie? :lol:
[ Dodano: Wto 26 Cze, 07 15:34 ]
hmm w dowodzie pisze że max masa przyczepy z hamulcem to 1300 kg czyli trzeba kupić taki co ma co najmniej 1300kg
a co z tym naciskiem pionowym na kule - to zależy pewnie od przyczepy tak?
a czy te 50 kg to spoko?
[ Dodano: Wto 26 Cze, 07 15:45 ]
dobra podzwoniłem uzbrojony w info od Maicrofta i w czewie mi takie coś zamontują z 13 pinową wtyczką z naciskiem na kulę 75kg i dop. ciężarem 1600kg za 400 pln - da się przeżyć
Powody:
1. Jest to hak czeskiej firmy PROF SVAR, robią oni haki dla Skoda
2. Pełen automat z kluczykiem
3. Nie trzeba ciąć i lutować instalacji, wpinamy się szeregowo wtyczką w instalację do lampy
4. Po zdjęciu kuli w ogóle nie widać, że w ogóle hak mamy
5. Nie trzeba ciąć zderzaka
Cena może jest trochę wyższa niż innych, ale dzięki pkt 3 i 5 myślę, że samodzielny montaż będzie ułatwiony na maxa, tak więc nie będzie już tak źle
Pozdrawiam
Komentarz