Problem z odpalaniem!!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiekoctavia
    Elegance
    • 2005
    • 891

gisama, wiesz co sie u mnie okazalo podczas wymiany filtra :?: Gdy zalozylismy filtr z mechanikiem chcielismy zaciagnac troche ropy do filtra taka pompka a ona nic. Zapchane na amen miedzy filtrem a bakiem. Dmuchalismy powietrzem sprezonym zeby przepchac a tu nic. Dopiero gdy rozebralismy jakis rozdzielnik czy cos tam pod tylnia kanapa i dmuchnelismy powietrzem to sie odetkalo.
    Normalnie niewiem jak pompa ciagnela paliwo i jak Octa jezdzila ale szla normalnie do przodu :P
    Mimo wszystko to niepomoglo. Dzis zapalajac w temp ok.2.5stopnia i wcale nie pierwszy raz dzis a po kilku godzinnym postoju(wczesniej odpalony tylko po to zeby przestawic furke) zakrecil slabiej i troche dluzej. Czasem z rury wydobyje sie dodatkowo siwy dym.
    Swiece tez mam wymienione na nowe. Gdy podgrzeje swiece na maksa czyli do momentu az pyknie i sie wylacza to pali o wiele lepiej ale niesadze, ze przy 190kkm przebiegu i wymienianym zawsze na czas oleju i w miare logicznym uzytkowaniu taki diesel powinien tak slabo palic ze starosci.
    Problem palenia na cieplo zlikwiduje u siebie przy okazji wirusa ale czy on ma sens skoro auto mi ciazko odpala na zimno
    Pozostaje jeszcze rozrusznik bo pompy raczej nieobstawiam, auto idzie normalnie do przodu.
    Pozdro i sorry, ze sie tak rozpisalem :P Jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly to dajcie znac.

Komentarz

• gisama
      Ambiente
      • 2006
      • 118

Moja ma 312 kkm. Na razie obstawiam pompe, moze w czasie postoju (dłuższego) z jakiejś sekcji spływa paliwo. Jak byłem kiedyś w ASO to powiedzieli, że pompa jest do niczego (a jak ja kupowałem to podobno była okazja). Dlatego też założę moją poprzednią i zobaczę jak jest.
      Pzdr Mariusz

Komentarz

• cacin1
        Classic
        S_OCP Member
        • 2008
        • 21

Podłączę się i ja pod ten post. Co prawda też mam problem z odpalaniem ale nie ma to znaczenia czy jest zimny czy ciepły. Czasami zdaża się tak, że rozrusznik kręci a silnik nic nie zaskakuje. Z tego co udało mi się wybadać to problem z odpaleniem jest wtedy gdy nie zapala się kontrolka świec żarowych, tak jakby jakiś przekaźnik nie puszczał.
        Srebna Octavia

Komentarz

• Xan86
          Ambiente
          • 2007
          • 141

Ja wymienialem tez niedawno rozrzad i szcerze mowiac to auto nie chodzi tak jak przedtem...jest mulowate, rano jak zapalam i jest zimny to slychac taki zgrzyt z tlumika ale to tylko jak jest zimny i wogole jak jest zimno to gorzej pali dopiero jak sie nagrzeje, ale ogolenie odpala od strzalu ...czy to moze tez byc cos z tym katem ???
          Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
          Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm

Komentarz

• gisama
            Ambiente
            • 2006
            • 118

Zamieszczone przez cacin1
            Podłączę się i ja pod ten post. Co prawda też mam problem z odpalaniem ale nie ma to znaczenia czy jest zimny czy ciepły. Czasami zdaża się tak, że rozrusznik kręci a silnik nic nie zaskakuje. Z tego co udało mi się wybadać to problem z odpaleniem jest wtedy gdy nie zapala się kontrolka świec żarowych, tak jakby jakiś przekaźnik nie puszczał.
            Też tak miałem - wtedy to była wina czujnika G28, który mierzy predkość wału obrotowego (winny był luźny przewód od G28).
            Pzdr Mariusz

Komentarz

• ZYBI68
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 697
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

gisama, a czy byles w koncu u Roberta
              Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• cacin1
                Classic
                S_OCP Member
                • 2008
                • 21

gisama, dzięki za podpowiedź, powiedz mi jeszcze jak możesz gdzie mam szukać czujnika G28, czy to jest ten przy kole rozrządu ?
                Srebna Octavia

Komentarz

• gisama
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 118

Z tym czujnikiem to byłem w ASO, tak, że nie pomogę
                  Ps. Objaw był taki, że jak nie zapalił to kręcenie rozrusznikiem nic nie dawało. Trzeba było ponowić start. Czasami 1, 2 razy, a czasami i z 4-5 razy
                  Pzdr Mariusz

Komentarz

• cacin1
                    Classic
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 21

oki, dzięki będę szukał i dam znać jak zlokalizuję. Pozdarwiam

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 08 22:20 ]
                    no i stało się, wróciłem z pracy odpalił ze stuknięcia, przejechałem 100 m na stację zatankować i już tam został. Kontrolka świec się nie zapala i kręci ale nie chce zaskoczyć. Jutro czeka go wizyta w serwisie :cry:

[ Dodano: Wto 15 Kwi, 08 13:55 ]
                    oki, wróciłem z serwisu ASO Radom, jak się okazało to wina była po stronie przekaźnika. był zimny lut. Koszt usługi wraz z dojazdem ok. 5km to 90 zł.
                    Srebna Octavia

Komentarz

• vivvaldi
                      Drive
                      • 2007
                      • 56

Podepnę się pod temat.
                      Jak i gdzie sprawdzić to ustawienie kąta wtrysku. No i jakie parametry powinny być Mam silnik AHF????

[ Dodano: Nie 06 Lip, 08 22:38 ]
                      Kąt już ustawiony. Autko pali jak tralala. No i zupełnie ciszej chodzi. Miodzio

Komentarz

Pracuję...