Skrajne oceny zawsze sie odrzuca gdyz nie sa prawdziwe.
rozmiar kół do 4x4
Zwiń
X
-
rozmiar kół do 4x4
Witam! Próbowałem coś znaleźć na ten temat ale nie udało mi się. Problem polega na tym iż (znajomy posiada komplet kół : szerokość przód 8.5 natomiast tył 9.5. Koła są tej samej średnicy.)
Ktoś powiedział mu że nie można założyć tych kół do samochodu z napędem na 4 koła (audi a4 quattro) gdyż może to spowodować uszkodzenie jakiegoś mechanizmu (podobno chodzi o prędkość obrotową kół przednich i tylnych)
Według mnie to bzdura bo przecież szerokość koła nie ma żadnego wpływu na jego prędkość obrotową tylko średnica więc uważam że jeżeli koła są tej samej średnicy (z oponami) to ich szerokość nie ma znaczenia i nic mu się z autem nie stanie! Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie bo nie chciałbym udzielić złej rady znajomemu!
Za pomoc z Góry Serdecznie Dziękuję!!!
Pozdrawiam!!!Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
-
-
Michał Dorobisz, tu masz link do obliczeń średnic i doboru opon.
Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki
Sam sobie bez problemu porównasz czy masz takie same średnice na przodzie i tyle , oraz/lub ewentualnie o ile się różnią sięOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
djczas i AdamB z tabeli na tej stronie (http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp) wynika, że praktycznie nie możliwe jest dobranie opon o różnych szerokościach tak aby miały identyczną prędkość toczenia więc jeżeli nawet 1% procentowa różnica może uszkodzić napęd będę musiał znajomemu odradzić montaż tych kół do auta!!!
Dzięki chłopaki!!!Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marekzuna takich felgach moga siedziec takie same opony - wiec najpierw to trzeba sprawdzic
Ale najprawdopodobniej zostaną założone opony o takim samym rozmiarze na obie felgi i założone do autka.Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Komentarz
-
Komentarz