A mógłbyś zrobić fotki tych części które trzeba przeczyścić?? ;]
Swiatła cofania
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Swiatła cofania
Witam.
Mam problem z samochodem kolegi, jest to 1,9TDI octavia II z 2005r:
W jednym momencie znikną sygnał włączania wstecznego biegu, nie zapalają się światła cofania i nie działają czujniki zbliżeniowe. Czy można by było z czymś to powiązać.
Dziękuję za każdą podpowiedz.
-
Archi, Wygląda na awarię włącznika świateł cofania,znajdujący się na skrzyni biegów.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
Archi, U mnie mechanik stwierdził, że czujnik na skrzyni "się zawiesza" i trzeba go wymienić. Narazie tego nie robię, ale światła cofania zapalają się na "chybił trafił" W niedługim czasie muszę to naprawić.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Też mi przestały działać światła cofania i wymieniłem włącznik w skrzyni biegów i nadal nie świeciły. Przyczyną był złamany przewód tuż przy wtyczce.
Myślę że kabel jest zbyt sztywny i w wyniku drgań to nastąpiło.
Pozdrawiam
Komentarz
-
Jacek1966, Też myślałem o przewodzie. Ale zmienię ten włącznik. Zobaczymy. Samemu nie chce mi się grzebać
Alfee
Komentarz
-
alfee, Archi, Przed wymianą,aby się upenić mozna zewrzec na krótko przewody we wtyczce.Jeśli światła zadziałają,to włącznik.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
Wystarczy sprawdzić omomierzem czy czujnik ma przejście będzie wiadomo czy to jest przyczyną. W przypadku wymiany wystarczy wyjąć akumulator i wymontować skrzynkę akumulatora i dostęp do włącznika jest idealny.
Pozdrawiam
Komentarz
-
JanuszSz, Dokładnie tak zrobił mój mechanik i stwierdził, że to czujnik/włącznik. Bo światła się zapalały jak zwierał przewody.Alfee
Komentarz
-
Ciekawe że podobna przypadłość spotkała także mnie. U mnie wyszło że i kabelek przy wtyczce zerwany i włącznik już nie teges.- No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk
Komentarz
-
Do samej wymiany czujnika, nie trzeba tego rozbierac, idzie dojsc kluczem aby to odkrecic, uzywalem oczkowego plaskiego lub wygentego(nie pamietam juz).Zamieszczone przez Jacek1966W przypadku wymiany wystarczy wyjąć akumulator i wymontować skrzynkę akumulatora i dostęp do włącznika jest idealny.
Komentarz
Komentarz