[O1] Szukam Octavi 2000-2001 TDI. Jaki model silnika? (LITWA
Witam wybieram sie na Litwe po Octavie i zastanawiam sie nad silnikiem chodzi o model
AHF podobno awaryjny lub ASV, i oczywiscie AGR i ALH. Jesli ktos wie o tych silnikach cos wiecej czym sie sugerowac i na co zwracac uwage to prosze o pomoc. Czytalem troche na forum o AHF i zdziwilem sie ze dla goscia silnik padl (turbo) itp. Dzieki
Ja mam AHF / 166kkm /i jesli chodzi o silnik nie narzekam. Trzeba zmieniać olej i filtry, dbać o turbinke i śmiga. Wszystkie przypadłości jakie trafiły sie mojej niuni / r. 2001 / jak czytam tutaj, sa raczej typowymi chorobami wszystkich wersji silnikowych octavi. ASV spełnia zdaje się wieksze wymagania jesli chodzi o zanieczyszczenia. Ja polecam obie wersje silnikowe - nie wiem tylko od którego roku były ASV w octavkach. AHF jak dla mnie jest super, idealnie łączy dynamikę z ekonomią. Już chyba nie skusiłbym sie nigdy na benzynke... 8)
Z tego co piszą bardziej mechanicznie uzdolnieni koledzy AHF to dobra baza do tuningu mechanicznego i elektronicznego...A niespodziewane problemy z paskami zębatymi /bo pewnie do tych problemów z silnikiem AHF pijesz / zdarzaja się we wszystkich silnikach i równie dramatycznie kończą...Pozdrawiam , życzę powodzenia i mądrego doradcy podczas szukania auta.
speede, a kto Ci powiedział że AHF są awaryjne :shock: :shock: , ja mam i nie narzekam, poszukaj dobrze na Forum to przekonasz sie że są to chwalone jednostki. No i to niskie spalanie . Oczywiście zdarzają się awarię ale moim zdaniem często spowodowane niewłaściwą eksploatacją. Powodzenia w kupnie.
hejka, tak tylko poczytalem o tym jednym przypadku awari tego silnika. Mam nadzieje ze nie jest tak. Oczywiscie zalezy od dbania i eksploatacji. Wlasnie chce kupic takie auto i to z 110 KM. Ale jakbym mial wybierac miedxy AHF i ASV to ktory wybrac? Czym tak naprawde sie roznia te dwie jednostki. Wiem ze sa na tej samej pompie, nic pozatym. Niedlugo jae na Litwe bede sie rozgladal. Na co zwazac uwage? Jak sprawdzic czy silnik jest dobry i turbo sprawne. Poprostu praktyczne podejscie poprosze . Napewno wiecie. Dzieki
speede, hmm...dużo pisania, wpisz sobie w wyszukiwarkę "notlauf", "przeładowanie turbo", "zapieczone kierowniczki" - tu powinieniś znaleźć kilka odpowiedzi na temat turbinki.
I może jeszcze "PSJ" :wink:
Euro 4 nie spelanialy tez BXE i BKD i temu pochodne chyba do konca roku 2005, potem silniki w OII spelnily Euro 4. Przed ta data wszystkie te lacznie z ASV mialy Euro 3. AHF to tylko lub az Euro2
Maicroft dzieki za info...Kolega przywiózł jakiś czas octavię ASV ze Szwecji i tam w książce do niej było napisane,że Euro 4 no chyba, że cuś zgrzechotałem ops:
Dlatego wydedukowałem AHF 3 a ASV 4. W takim razie speede sorki za wprowadzenie w błąd
Pozdro.
Ja mowie o Polsce, a to dziwny kraj. Te same modele juz w Niemczech ze wzgledu na ekologow mogly spelniac inne normy emisji spalin. U nas nikt na to nie zwraca uwagi :diabelski_usmiech
Komentarz