Przeszukałem sporo tematów dotyczących wolnych obrotów ale jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chodzi mi o wartość wolnych obrotów na rozgrzanym silniku w zależności od trybu pracy climatronica. U mnie jest ok. 800-econ i ok. 950-auto. Czy są to wartości prawidłowe ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
PS. Jeśli jednak było a ja nie znalazłem to sorry ops:
ja osobiście nie mam climatronica tylko zwykła lodówkę, ale jak ją odpalę to rzeczywiście wskakują mi lekko obroty do poziomu o którym piszesz (zwłaszcza jak jest mega upał na zewnątrz), więc to chyba normalne. Ten model tak ma
Bouli Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
ja mam klime manualną ale ztcw econ to wyłączenie sprężarki, jak dasz auto to sprężarka się włącza a coś ją musi napędzać - stąd wyższe obroty silnika. W moim pzypadku (czyli tak jak u Bouli) jest podobnie. Generalnie obroty mogą być różne w zalezności od ilości urządzeń które pobierają energię (światła, dmuchawa itp)
U mnie bez klimy 760-780 obr/min wg VAG`a ( to jest jedna kreska przed 1000obr. na obrotomierzu), więc te 800 u Ciebie na ECON to wydaję się być w normie.
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz