Co polecicie do octy (1.6) do używania w temperaturach z zakresu 10-20 stopni (85% czasu użytkowania, 5% -5 do 10 stopni i kolejne 10% 20 do 25 stopni Celsjusza) przy dużej wilgotności i dobrych, niewyboistych, asfaltowych nawierzchniach? Szybko nie mykam, zależy mi na:
- przyczepności przy hamowaniu awaryjnym, szczególnie na mokrych nawierzchniach
- cichej eksploatacji
- w miarę niskiej cenie, interesuje mnie klasa średnia a nie high/low end cenowy
NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/ Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
abyss, to ja z innej beczki, dla zaspokojenia twoich potrzeb polecam sie zainteresowac przedewszystkim najmniejszym dopuszczalnym przez Skode rozmiarem opon,a producentow masz podanych juz wyzej.
Opony w rozmiarze standard - to tak, żeby nie było wątpliwości.
Bardzo mi się podobają Uniroyale RALLYE 550 - dzięki za wskazanie, bardzo fajne oponki i jak widać zazwyczaj ludzie są zadowoleni z nich na Octach.
Podobają mi się jeszcze Yokohamy A.drive - z tego co piszą, to poza dobrym odprowadzaniem wody są też ciche i komfortowe. Zobaczę, co uda mi się taniej/lepiej kupić "po znajomości" .
No cóż, sporo propozycji - kilka znam "z macania" inne z opisów i relacji użytkowników.
Co do jazdy sportowej - zupełnie nie dla mnie. Kocham (prywatnie) jeździć wolno i spokojnie. Skoda nie jest autem służbowym.
Wracając do opon. Czy ktoś z użytkowników miał i porównywał Uniroyala 550 i Yokohamę A.drive na skodzie OI ?
Z tego co piszą, to Uniroyal jest zauważalnie leszy na wodzie, ale nieco "pływa" w ciepłym na zakrętach - ze względu na miękkie boki. No i zużywa się nieco szybciej zdaje się.
Natomiast Yoko jest bardzo cicha i przykleja auto do trasy - ale niestety jest nieco brzydsza jeżeli chodzi o bieżnik i to jest jej podstawowa wada. Natomiast nie trafiłem na żadne informacje, czy w Yoko i OI występuje ząbkowanie opon /bo o uniroyalu wiem, ze nie ząbkuje/....
Hej
Ja jestem na etapie zakupu oponek
ostatecznie na polu walki zostały uniroyal 550 i Firestone TZ200
Na dzień dzisiejszy jestem za Firestone TZ200
Uniroyal (z tego co wyczytałem z opinii w necie)
- łapią bardzo kamyki i napierdzielają po lakierze
- są miękkie i rzeczywiście sie szybko ścierają (mam w aucie żony Uniroyal 680 i szybko sie starły na przedniej osi napędowej )
Firestone TZ200 lepsze niż Continental ContiEcoContact 3
Ktoś jeździł na Uniroyal RALLYE 550? Jakieś wrażenia? Chce takie ojcu do Passata B4 kupić (rozmiar 195/60r15 88H).
Ciut za wysokie (powinny być na 55 ale na dziury na wsi jak znalazł)
Ktoś jeździł na Uniroyal RALLYE 550? Jakieś wrażenia? Chce takie ojcu do Passata B4 kupić (rozmiar 195/60r15 88H).
Ciut za wysokie (powinny być na 55 ale na dziury na wsi jak znalazł)
jeździłem na Golfie III. Na mokrym rewelacja, na ciepłym asfalcie słaba w ostrych i szybkich zakrętach, ale jak ktoś nie pruje na serpentynach bardzo polecam
Octavia III Combi Style 1,4 TSI 150KM DSG
BMW E38 740iA
abyss, odnośnie mokrej nawierzchni to zastanów się czy warto kupować gumy na mokrą drogę ile tych dni w sezonie masz wedłóg mnie wybierz kompromis pomiędzy dobrą gumą na słońce i na mokre nawierzchnie . Z doświadczenia wiem ,że gumy na mokrą nawierzchnię nie są zbyt ciche więc komfort jazdy jest nie za bardzo miałem good yeary hydra grip do wymiany po jednym sezonie a od hałasu bolała mnie głowa
Ja mam P7 na deszczu bardzo pewnie sie auto z nimi prowadzi. Testy to potwierdzaja.
Male zuzycie cena w opona.pl rewelacyjna . Tylko ten hałas ale dopiero jak opony miala przejechane ok 45tys zaczely halasowac, teraz auto ma 143 tys a opony przebyly ok 65 tys male zuzycie . Mozna by zrobic spokojnie ze 100tys
nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
MisiekWAW, RainSport1 sa zajebiste (w passacie mialem łącznie 2 komplety) ale jest "malutki" problem - nie produkuja ich w rozmiarze ba 195/65 R15 i jesli sie nie myle na 16" zaminnik rowniez :cry:
sam zastanawiam sie co kupic ale o moich faworytach napisze pozniej (inny komp - nie pamietam nazw)
Zrobiłem ponad 60 tys km na Barum Bravuris (195/65/15), auto dobrze się prowadziło. Cena przystępna, jakość niezła, całkiem ładny bieżnik, dość wytrzymałe, ale miękkie (produkowane były we Francji).
Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!
It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
abyss,
mam Yokohamę A.drive 195/65/15 V już drugi sezon, są naprawdę dobre i ciche.
polecam
Dużo mnie skłania do tych opon -przede wszystkim to, że są ciche - komfortowe, przyzwoicie zachowują się na mokrym i są relatywnie tanie w sklepie, gdzie mogę je kupić (ale jeszcze poszukam alternatyw dostawy - to nie Polska a Irandia, więc opony.pl odpadają ). Minus to dosyć szybkie zużycie w stosunku do Uniroyala - ale mnie w tym wypadku interesują kapcie na około 2 latka, więc powinno styknąć.
ja polecam F1, swego czasu mialem tez Venture GY i na mokrej byly lepsze od F1 (chyba nawet mialy jakis rekord odprowadzania wody ) ale sa nieco glosniejsze. na suchym F1 duzo lepsza.
na ciepym asfalcie F1 sa rewelacyjne, a na deszczu powiedzialbym ze bardzo dobre no i ten bieznik .
jedyna wada ze sa miekkie i dosc szybko znika bieznik.
Barumy Brawuris stanowczo odradzam , badziew jakich malo .
Komentarz