Ja również dzięki, a fotki postaram się posortować, obrobić i dać do końca tygodnia
metaliczny odgłos climatronika
Zwiń
X
-
metaliczny odgłos climatronika
Witam,
W zimie dłuższy czas jeździłem na funkcji EKON. Ale czytając forum doszedłem do wniosku, że nie jest to do końca dobre więc przełączyłem na AUTO Teraz słyszę taki metaliczny odgłos ze środkowego nawiewu, takie lekkie obcieranie po czymś metalowym co mam wrażenie, że się kręci, nie jest to specjalnie głośne, ale jak się wsłucham to słychać wyraźnie. Po wyłączeniu silnika przez chwilę też słychać to obcieranie, jest coraz wolniejsze i ustaje. Nie wiem czy tak ma być, czy może trzeba z tym podjechać do ASO, żeby się coś poważniejszego z tego nie wykluło. Nie znalazłem tematów dotyczących metalicznych odgłosów z klimy na forum...
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Co radzicie zrobić?
-
-
Siedząc w samochodzie mam wrażenie, że odgłos dochodzi z okolic nawiewu. Myślę, że nie jest to jakiś silniczek wpuszczający powietrze do kabiny, bo jak włączę ECON to też wieje, ale już nie ma tego odgłosu. Pod maskę nie zaglądałem w tej sprawie . Generalnie mało się znam na mechanice :roll: Co sugerujesz wyszukać pod tą maską? Czytałem na forum o stukaniu sprzęgiełka, o odgłosach sprężarki po jej załączeniu, ale jakoś nic do siebie nie dopasowałem. Od czasu zakupu samochodu nic przy climatroniku nie robiłem, może należałoby coś skontrolować...
Komentarz
-
-
zaczyna "szurać" bym raczej powiedział zaraz po przełączeniu na AUTO niezależnie od obrotów silnika. Zawsze szura tak samo. To tak jakby rozkręcić płytę CD która to kręcąc się regularnie ocierałaby o podłoże. Taki metaliczny dźwięk wydaje, jakby to była metalowa płyta i ocierała o metalowe podłoże.No tak to opisowo wygląda
Komentarz
-
Komentarz