witam, ja się doczepię tego że "110 moze palic troszeczke mniej" skoro sam piszesz, ze nie wiesz ile pali 90 to skąd ten wniosek?
Jesli chodzi o jazde "o kropelce" (bo chyba o to chodzi jesli mowimy o jak najmniejszym spalaniu) nie ma szans aby 110 mniej spalila.
Zgodnie ze specyfikacją fabryczną 110 pali minimalnie ale jednak mniej od 90 i głównie po mieście. Żródło: http://www.skoda.ba/pdf/octavia_combi_tech.pdf
W zestawieniu uwzględniono TDI 90 zarówno AGR (EU2) jak i ALH (EU3)
Zamieszczone przez wojtassss
Bo jesliby 110 mniej palila i byla mocniejsza od 90 to po co w ogole byloby wypuszczac 90?
Główne powody to koszta - TDI 90KM szczególnie AGR był tańszy w produkcji od 110, zwiększenie liczby wariantów silnikowych w ofercie
Zamieszczone przez wojtassss
z tego co pamiętam, 110 od 90 rożni się wtryskami (w 110 są "większe"), sprzęgłem i programem w komputerze i być może innymi drobiazgami.
To zależy o jaki 90 masz na myśli: AGR czy ALH? W tym i innych wątkach były szczególowo wymienione różnice
skrzynia DUU jest mechaniczna, stosowana w okresie 02/97-12/97
a FDH automatyczna, stosowana 08/00-08/00
dane z ETKA. Oznaczenie jest wybite na korpusie w części górnej ne obudowie lub na powierzchni czołowej obudowy skrzyni-patrząc od przodu komory silnika.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Dzięki - o tą lokalizację mi chodziło. Muszę pomyśleć jak się tam dostać.
Co do okresów stosowania DUU i FDH (08/00-08/00 ??? miesiąc montowali???) to chyba coś nie tak. Z tego co czytałem to do 1.6 AVU 2001 ambiente (hatchback) stosowane były tylko te dwie skrzynie. Ponieważ mam manuala, to by wychodziło, że DUU - ale z kolei okres się nie zgadza, bo auto z połowy 2001 roku.
Oznaczenie skrzyni mozna sprawdzic w ksiazce serwisowej,gdzie jest ta sama wklejka
co w bagazniku.
Patrz pod oznaczeniem ''getriebe kenbuchstaben'',albo jakos tak :lol:
pozdrawiam
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Oznaczenie skrzyni mozna sprawdzic w ksiazce serwisowej,gdzie jest ta sama wklejka
co w bagazniku.
Patrz pod oznaczeniem ''getriebe kenbuchstaben'',albo jakos tak :lol:
pozdrawiam
Auto irlandzkie - brak wklejki w bagażniku oraz w książce. W odpowiedniku dowodu rejestracyjnego tylko numer VIN oraz silnika, na fakturze zamówienia auta przez dealera (mam i to) brak danych na temat skrzyni. Numer VIN jest wybity na etykiecie na osłonie amortyzatora przedniego oraz na metalowej części podszybia - widoczne po otwarciu maski, na środku. VIN także poprawnie widoczny w vag'u.
Dlatego się dopytuję gdzie szukać na skrzyni, bo inaczej bym doczytał w papierach albo etykiecie.
abyss, jak masz VIN to poszukaj jakiegos dobrego VINdekodera( podaje wtedy z jka skrzynia auto opuscilo fabryke), odnosnie naklejki to jest ona naklejana jeszcze w fabryce i kraj docelowy nie ma znaczenia, to samo dotyczy ksiazki serwisowej , jak jest bez naklejki to nie jest orginalna (mozna taka kupic w serwisie lub na allegro) i dlatego brakuje naklejki.
Odnosnie szukania oznaczenia skrzyni to jest tez nabite na dzwonie, przy mechanizmie zmiany biegow, razem z numerem seryjnym i data produkcji( sprubuje wkleic przykladowe zdiecie.
[ Dodano: Wto 25 Mar, 08 20:17 ]
POnieważ może to będzie pomocne tym, co jeszcze numeru nie znaleźli - to szukamy patrząć z góry (prawie pionowo) stojąc po tej stronie, co kierownica w PL. Napis jest na aluminiowej, dużej obudowie. U mnie numer był silnie zasyfiony, więc szmatka i jakieś pryskanie do mycia może byc potrzebne. Oznaczenie mam DUU, to tak gwoli informacji .
mam dosc ważne pytanie, padla mi skrzynia w 1.6AEE i mechanik wymienil na "prawie" nową tzn. miala być z tego roku i miec 2000km przebiegu. Patrząc na oznaczenie na obudowie z góry widzę napis DUU i zdaje mi się ze numer zostal zniszczony. Jakby ktoś gwoździem narobił pełno małych nabić żeby nie dało się rozczytać. Pytanie brzmi czy gdzieś jeszcze moge znaleźć oznaczenie na tej skrzyni(od spodu czy gdziekolwiek)? Druga sprawa, jak rozszyfrowac cyfry zeby dowiedziec się z którego roku jest ta skrzynia(jeśli oznaczenie jest tylko w tym jednym miejscu to musiałbym je mimo zniszczenia spróbować odczytać), czyli która z nich powinna symbolizować ten rok. Będę wdzięczny za odpowiedź, muszę wiedzieć czy mechanik mnie nie oszukał przypadkiem, a skrzynia tania nie była
Komentarz