Czasowa praca wycieraczek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kuszu
    Classic
    • 2009
    • 31

no tak skóra jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości niż welur ale na podłodze masz jasne dywaniki :wink:
    pozatym naprawdę uważam że powinieneś kupić to auto. pojeżdzisz jak Ci będzie pasowało to sobie je zostawisz jak nie to sprzedasz ale na pewno nie stracisz na nim :!:
  • mkdzialoszyn
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 9

Octavią jeżdżę kilka dni
    Jestem jak na razie zadowolony
    Auto z 2003 combi 1.9tdi
    Mam taką niewiadomą
    Wycieraczki mam z sensorem deszczu
    Wywnioskowałem sam, bo nie mam instrukcji ze pierwsza pozycja przełącznika na górze tego przesuwanego to praca na sensowe a dalsze pozycje to praca czasowa. Ale czy tak jest to nie na 100%.
    Bo po przełączeniu na pozycję drugą i następne wycieraczki wykonają tylko jeden ruch. Czy praca czasowa jest zależna od sensora? Najpierwszej pozycji wygląda na to, że wycieraczki pracują z różną częstotliwością to pewnie zależność od czujnika.
    Proszę, więc o instrukcję do pracy wycieraczek, banalne, ale nie wiem, o co chodzi może to jakaś usterka to, czego

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

Przepraszam za jakośc ops:

Skrótowo to górny przełacznik odpowiada za czułość sensora
      pzdr
      Adam

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Pozycja 0 to wiadomo. Ruch w dol, jeden impuls. Ruch w gore na 1 uruchomienie sensora, ruch na 2 ciagly ruch wolny, pozycja 3 szybki ruch.

Jak jest wlaczony na prace z czujnikiem prawa manetka ma takie pokretelko i w zaleznosci od tego w jakim jest miejscu zalezy czulosc czujnika.

U mnie po 5 latach cos sie mu poknocilo i nie zawsze chce dzialac jak nalezy.

To w skrocie, reszta w instrukcji powyzej
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Janinho
          Rider
          S_OCP Member
          • 2008
          • 390
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez b707
          Przepraszam za jakośc ops:
          jakość luksus
          >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• Paweł T
            Elegance
            • 2006
            • 784

tam jest sensor, czy tylko regulator czasu pracy
            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Jak jest czujnik deszczu to moim zdaniem jest to sensor, bo robi tak, ze po wlaczeniu wycieraczek przejedzie raz poczeka jakis czas i jak pada maly deszcz to ruch zrobi powiedzmy po 5sek, jak pada wiekszy to ruch robi szybciej, albo przelacza sie na prace ciagla, czasem nawet potrafi sobie wlaczyc najszybszy bieg. Jednak wydaje mi sie ze z czasem, sam sensor jak i szyba od srodka w tym miejscu troche sie zakurzyla i on czasem glupieje.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Parch
                Drive
                • 2007
                • 74

Zamieszczone przez Maicroft
                Jednak wydaje mi sie ze z czasem, sam sensor jak i szyba od srodka w tym miejscu troche sie zakurzyla i on czasem glupieje.
                To nie do końca tak. Czujnik deszczu jest w podstawce lusterka i reaguje na "ilość" wody na szybie. Stąd jak pada mały deszcz i jest mało wody na szybie czujnik działa wolno, a ja mocno pada to szybciej.

No i tu dochodzimy do sedna - ja macie gumy wycieraczek zjechane i słabo zbierają wodę, to czujnik głupieje i stopniowo przechodzi w tryb pacy ciągłej, bo ciągle wykrywa wodę na szybie. Zatem jeśli macie podejrzenia co do pracy czujnika, to najpierw sprawdźcie i ewentualnie wymieńcie gumy wycieraczek i porównajcie czy się polepszyło, czy nie.

Komentarz

• turbojajko
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 168

W jakich wersjach sa te czujniki ? Czy w mojej 2000 O1 SLX moge na to liczyc :?:
                  miauuuuuuuuuuu!
                  O1 SLX

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Raczej nie masz, przeciez to widac patrzac na szybe
                    Spritmonitor.de

Komentarz