nawet kiedys na antenie tvn turbo mowiliz eby jezdzic z wlaczona klima. spalanie jest pewnie wieksze.... a wlasnie - jak powinno wygladac spalanie samochodu na dotarciu? bo teraz wlasnie mam przejechane dopiero 200km (kilka dni temu odebrałem auto) i wydaje mi sie ze wskaznik paliwa szybciej spiernicza...
oznaczenie i na czerwono w otce I z silnikiem 1.6
Zwiń
X
-
oznaczenie i na czerwono w otce I z silnikiem 1.6
Witam,
Na początku chciałbym sie przywitać, jestem tu nowy.
Rodzice kupili właśnie Octavie I, i będę miał co jakiś czas może śmieszne pytanie, alekto pyta nie błądzi.
I tak zaczynamyco oznacza litera i na czerwono w silniku 1.6 tejże Octavi.
Dzięki za odpowiedź i jeszcze raz pozdrawiam
MS
-
-
Zamieszczone przez Ramseyale nigdy nie było 16V przy 1.6 w O1 :wink:
Zamieszczone przez szkodakolega wprowadził tu jakiś lekki zamęt, bo wpisał sobie w profilu silnik występujący w O2 a mówimy jak rozumiem o O1 jednak :?:Szukam pracy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ramsey1.6 8V 74kW/101 KMBouli
Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ziomus1987ETKA pokazała mi, że AEE jest 1.6 16v
Zamieszczone przez Boulija miałem 102KM i co Wy na to? Silnik BFQ
1.6i 8V AEH, AKL – 74kW (101KM) 145Nm (97-00, wykonywany był w dwóch wersjach różniących się stopniem emisji spalin)
1.6 MPI AVU, BFQ – 75kW (102KM) 148Nm (2000->) a konkretnie od sierpnia czyli roku modelowego 2001Yeah, right.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RamseyZamieszczone przez Ziomus1987ETKA pokazała mi, że AEE jest 1.6 16v
Zamieszczone przez Boulija miałem 102KM i co Wy na to? Silnik BFQ
1.6i 8V AEH, AKL – 74kW (101KM) 145Nm (97-00, wykonywany był w dwóch wersjach różniących się stopniem emisji spalin)
1.6 MPI AVU, BFQ – 75kW (102KM) 148Nm (2000->) a konkretnie od sierpnia czyli roku modelowego 2001
mstanclik
Masz po prostu 8 zaworowy silnik w mocniejszej wersji (stąd oznaczenie "i") Słabsze wersje nie miały tego oznaczenia.
Komentarz
-
-
Swoja droga O1 jest jedynym autem na plycie podlogowej Golf IV/Bora/A3/Leon/Toledo ktore nie miało 1.6 16V 105 KM, ktore weszlo do produkcji rowniutko z BFQ czyli odswiezonym AKL-em. Ok, normy emisji spalin, ale po co Skoda jako jedyna zostala do konca z 8 zaworami na cylinder i jednym walkiem rozrządu tego nie rozumiem chociaz faktycznie różnica do 16V rzędu 3KM i 5Nm to zaden argument...
AEE:
AKL:
BFQ:
1.6 16V 105 KM - ATN, AUS, AZD, BCB
wykresu nie znalazłem :roll:Yeah, right.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abyssPrzy okazji tych silników - jakie istotne różnice są między AVU i BFQ?
Chodzi mi raczej o różnice projektowo-konstrukcyjne, bo części silniki z tego co widziałem mają sporo wspólnych.
AVU chyba tylko EURO3 i pewnie o to tu chodziło wprowadzając podobny silnik o "lepszej" emisji spalin.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz