[O1] [AKL] - wahania temperatury silnika - co jest???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Zamieszczone przez Maicroft
    IMO bedzie problem ze sterownikiem, bo ten z OII jest po CAN, a ma byc zwykly, ale moze i sie tez tak da
    czym się rózni ten po CANie od tego zwykłego?
    może po prostu sam sterownik wystarczy że dokupie - ten zwykły - ile moze kosztować?
    czyli lepiej do o1 szukać a z tym dac sobie spkój czy jakoś da sie to podłączyć?
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Jak w temacie: zauważyłem dziś, że podczas pracy silnika wskaźnik pokazuje różną temperaturę silnika. Przejechałem około 30km, a wskazówka wskazywała 1/2 temperatury (skali wskaźnika) kiedy auto stało lub jechało bardzo wolno i schodziła na 1/4 kiedy auto jechało. Co jest? W moim Golfie wskaźnik pokazuje około 1/3 skali i właściwie cały czas stoi w miejscu, to samo miałem w Matizie. Więc chyba w Octavii coś jest nie tak... Aha, temperatura na zewnątrz pokazywała około 607 st.C
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szpal
      Drive
      • 2005
      • 88

Są dwie możliwości.
      Pada termostat albo czujnik temperatury.
      Stawiam na termostat- cały czas jest otwarty- jak jedziesz szybko to pęd powietrza dodatkowo wychładza chłodnicę.
      Kiedyś spotkałem się z czymś takim - wskazówka wariowała ale niezależnie od prędkości jazdy- po podpięciu VAGa wyskoczył jakiś błąd związany z czujnikiem temp. Wymieniłem czujnik i spokój (jak wskazówka osiągnie ok.1/2 skali to się zatrzymuje i cały czas tak pokazuje)
      Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• sptom
        Rider
        • 2007
        • 351

Tak jak pisze Szpal czujnik temp. do wymiany. W zeszłym roku przerabiałem to w moim aucie :? U mnie wariowało po całości od 90 stopni do zera :? Za czujnik z wymianą w ASO zapłaciłem bodaj 110zł.
        Dostojnie do przodu by Dynosoft

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Dzięki Panowie,

sprawdzę jeszcze "organoleptycznie" termostat. Jak to będzie OK, zajmę się czujnikiem...

Pomęczyłem się troszkę z "szukajką" (mam blukonekt :| ) i to raczej termostat...
          I tu pytanie: gdzie on siedzi? - ktoś napisał, że w obsadzie razem z czujnikiem temperatury. Co trzeba zmienić oprócz termostatu i uszczelki - ktoś napisał, że także obsadę. Ale co to jest "obsada"?

[ Dodano: Nie 23 Lis, 08 21:40 ]
          Podnoszę: gdzie jest ten termostat - na pompie wody czy na kadłubie silnika?
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...