Zamieszczone przez ZipY
nowy silnik
Zwiń
X
-
nowy silnik
Szukam, szukam i nie mogę znaleść w żadnym temacie... Zastanawiam sie nad tym czy do octavii z silnikiem 1,9 AHL 90km można włożyć silnik 110km(albo większy)? Może ktoś robił coś takiego? Jeśli silnik pasuje to co trzeba jeszcze wymienić? Skrzynie? Komputer? Instalacje elektr.? Interesuje mnie tylko 1,9 TDi. Z góry dziekiOctavia 1,9 tdi 118ps elegance
-
-
Zapewne masz na myśli ALH (a nie AHL)... otóż silniki ALH i mocniejszy 110ps ASV różnią się tylko wtryskami i oprogramowaniem komputera no... i trochę słabszym sprzęgłem. Jeśli byłaby to wersja AGR to inna byłaby turbina (bez VTG - zmiennej geometrii łopatek turbiny), ale za to sprzęgło jest według opinii użytkowników bardziej trwałe...
Mechanicznie są to dokładnie te same silniki, więc z przekładką nie powinno być problemów. Pytanie tylko po co, skoro - jak twierdzi wielu użytkowników tego forum - przy standardowym programie można podnieść moc ALH do 115 ps, a IMHO zakup 90 konnej jednostki jest tańszy. Czy, aż tak tańszy by zrekompensować koszty chiptuningu... tego nie wiem, warto spytać bardziej doświadczonych userów.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
No tak, doszłaby do tego kompletna belka z mocniejszych wersji, ale ile razy przychodzi hamować z 200 km/h do pełnego zatrzymania? Ewentualna wymiana 4 tarcz i kompletu klocków potrafi zaboleć finansowo, a danielmarki rozważa zakup samego silnika i pewnie liczy się każdym groszem. Tak, czy owak nie jestem absolutnie przeciwnikiem montażu dobrych hamulców.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
danielmarki, nie ma zadnego problemu.
Kwestia kasy jaka posiadasz, czasu, cierpliwosci do dostawcow oraz Twojej wlasnej inwencji. Wiem ze do O1 mozna i nawet wlozyc silnik 2.0 BKD ... pytanie czy jest sens. Ze zmianami musi tez isc zdrowy rozsadek ... czyli wkladajac wiecej koni, warto pomyslec o tym, zeby samochod hamowal, bo tylna belka to pryszcz w porownaniu z 280 :arrow: 288 :arrow: 312 ( zalezy rowniez od funduszy )
Jesli chcesz wsadzic najmocniejsza jednostke wystarcz wcisnac ARL'a. Co trzeba kupic? Poczawszy od kompletnej skrzyni 6 biegowej, lapy gornej, polosi, sprzegla, dwumasy, silnika z osprzetem, komputerem i wiazka, masy srubek ( tych od polosiek, rozrusznika ( ten tez sie rozni )) i wybieraka ( tutaj dol wybieraka i linki ) oraz kupy innych dupereli, jak puszka filtra powietrza, pompy paliwa wkladanej do baku ( tutaj trzeba opuscic bak i to wszystko zamontowac, a kable pociagnac pod tapicerka )
Samej oroboty dla wprawnej ekipy duzo nie ma, ale jesli ktos bedzie to robil pierwszy raz, w dodatku w O1 trzeba liczyc z tydzien roboty. Ja wiem, ze wprawna ekipa machnie Ci to w 3 dni :PByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
misiek^wro, dodac trzeba jeszcze inne przewody do chlodnicy, do klimatyzacji, do filtra oleju, od wspomagania i pewnie jeszcze pare rzeczy by sie znalazlo.
Ale tak jak napisales. Nie ma z tym wiekszego problemu, przynajmniej u mnie nie bylo.
Jak auto rozebrane, mozna sie od razu pokusic o zrobienie FMIC i zalozenie wiekszej sprezarki. :szeroki_usmiech"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez danielmarki110km mozna wykręcić więcej a moj biedny ALH może dlugo nie przetrwac mojej jazdy. No i nie mam zmiennej geometrii turbiny. Czyli 110km ze zmienną geometrią turbiny jakie ma oznaczenie?Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Klauzero, Bo nie ma ALH tylko AGR-a, innej opcji nie ma, no chyba ze juz ktos tam grzebal w silniku.
Purchawa, Kiedys na Allegro byl do sprzedania Leon ARL po dzwonie chyba za 14tys. Idealna baza na swapa, bo mamy cale auto i jesli chlodnice nawet z niego sa strzelone, to wiemy jak ma wygladac oryginal, zeby nie bylo potem problemow
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSz
Przy identyfikowaniu korzystałem z programu którego link jest na forum. Z niego wynika że mój samochód może być AHF/ASV.
Proszę Was o opis, czym te 2 silniki się różnią i czy przy chipowaniu to ma znaczenie który z tych silników posiadam. Czy mają inne turbiny ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Purchawabax11, te silniki prktycznie sie niczym nie roznia. Zwykle AHF mimo, ze starszy to lepiej wychodzil po programie.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ziomalmniej problemów z niezydentyfikowanymi dźwiękami :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pon 24 Mar, 08 09:37 ]
Zamieszczone przez danielmarkimoj biedny ALH może dlugo nie przetrwac mojej jazdy
Rozumię że masz już nalatne 500tyś km, no i to jest powodem, że zastanawiasz się nad zmianą tak :?:Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
może i AGR... właśnie cały czas próbuje do tego dojść. To jest 66kw, 90km, stala geometria turbiny, rok 2000.... Jak ją podłączam pod komputer to wchodzi ALH. Czyli mam rozumieć że AGR od ALH różni sie turbiną? Octavka ma 150tys przebiegu ale już zajeździłem jedną turbine i druga zaczyna sie już lać. Za 2 turbiny mial bym już drugi silnik. Chodźby jakiegoś 110km AHF albo ASV. Zadużo roboty przekładać ASZ. I tak będe to sam robił ale mimo wszystko szkoda wkładać w niątyle kasy dzięki za odpowiedzi.Jak padnie turbina to bede sie rozglądał za ASV albo AHF. Wtedy pójdzie silnik skrzynia i komputerOctavia 1,9 tdi 118ps elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonNie czajeByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
Komentarz