dzisiaj po raz pierwszy mam zamiar wymienić żrówki H4 w mojej octavii.
mam pytanie,
czy można to zrobić samodzielnie :?: (słyszałem, że w niektórych samochodach jest to nie do zrobienia- tylko ASO daje radę)
czy zabieg ten wiąże się z jakimiś komplikacjami :roll: :?:
a może trzeba znać jakieś specjalne tricki :wink:
pzdr
Skoda Octavia II FL 1.8 TSI Elegance (srebrna strzała :diabelski_usmiech)
Ja ostatnio wymieniłem żarówki w ciągu 5 min a robiłem to bardzo ostrożnie
Wymiana jest bardzo prosta wystarczy zdjąć od tyłu reflektora taką duża gumową osłone i delikatnie odczepić zaczep żarówki ażeby nie ukruszyć reflektora
Przy wymianie nie dotykaj szklanej części żarówki.
Polecam żarówki Philips GT150
[ Dodano: Pią 27 Maj, 05 10:09 ]
I dokładnie pozakładaj spowrotem osłone bo się woda dostanie
No chyba że np chcesz to zrobić w Oplu Tigra. Tam sie trzebazabawić w zdjęcie zderzaka. Ja w Alfie 156 też musze sie pogimnastykować żeby wymienić. W Skodzie jesl lekko łatwo i przyjemnie.
Trzeba cala lampe wyjac bo nie dosiegnie sie zarowki. A potem nalezy ja ustawic, bo najczesciej moze juz nie byc tak ustawiona jak przed odkreceniem.
BTW. MisiekWAW Ty miales Felke, czy mi sie wydawalo czy tam na srodku miedzy takimi dwoma klinami byl taki trojkat ktory praktycznie wogole nie byl oswietlony, co bardzo wkurzalo. W serwisie nam poprawiali ustawienie tych lamp ale nic nie dawalo.
jak mój ojciec kupował te magiczne pudełeczko :P z zarowkami to powiedzieli, ze mijania to raczej sam nie wymieni, i tak bedzie musial do ASO wjechac, ale przynajmniej bedzie je mial dla policji :P - narazie przydaly się od STOPu (juz druga siadła :P ) i podswietlenia rejestracji z tym, ze jedna wpadla do srodka :evil: :evil:
kolego do tego niestety trzeba wyjac lampe, odkrecasz na poczatek 5 wkretow zaczynajac od kierunkowskazu ( tez trzeba go wyjac bo pod nim jest jeszcze 1 sruba mocujaca ) po wyjeciu lampy odpinasz kostke, a nastepnie odkrecasz 4 wkrety mocujace oslone lampy ( taka przykrywka z tylu lamy tylko nie odkrecaj czasem przetwornic bo nie ma takiej potrzeby ) juz jak ja zdejmiesz to nic prostszego wymieniasz ( tak jak zarowke ) zdejmujac najpierw ten przewod z zarnika pozniej odpinasz zabezpieczenie i wyjmujesz... Pamietaj nie biez zarnika w palce !!! tylko przez jakas szmatke ( jak muszisz ) i wymieniaj w 2 lampach jednoczesnie bo po 1 bedzie duza roznica a po 2 pewnie tamta i tak by zaraz padla.. Pozniej musisz jechac na ustawienie swiatel ...
Komentarz