Witam jestem tu nowy, i przepraszam bo pewnie można by sporo poszukać na forum tylko mam mało czasu a sprawa przedstawia się tak:
mam okazję kupić Octavie 1,6 benzyna (tylko tyle narazie wiem o silniku) którą jade jutro lub po jutrze oglądać auto jest z 97 roku, ale ma pierwszego wlaściciela, kupione w Polsce i przejechane 90 tyś. Proszę o opinie o tym modelu i w ogóle o starszych rocznikach, co się w nich sypie i na co zwrócić uwagę przy zakupie, może ktoś wie ile to pali benzyny, chociaż i tak będę go prawdopodobnie "gazował"
pozdrawiam
nie żebym dużo wiedział o octaviach
przebieg jest bardzo mało wiarygodny - 90tkm w ciągu 11 lat to jakieś 8k na sezon. to naprawdę mało, więc kierownica czy pedały powinny wyglądać jak w nowym aucie
Osobiscie odradzam , przebieg na 100% krecony ( hmm akurat 90 tys) , poczatkowy rocznik produkcji tez nie jest dobrym wyborem , silnik chyba "najgorszy" z montowanych w Octavkach muli i lubi padac skrzynia biegów. Jakos nie widze 10 latka z przebiegiem 90 Tys. Osobiście polecam nazbierać na kopciucha lub na 1.8 :-)
PS: To jest tylko moje zdanie moge sie mylic :P ...
auto napewno ma taki przebieg bo gosciu jako prezes jedej z firm mial tez sluzbowe, a po za tym spzredaje je tylko dlatego ze od 4 lat nie moze jezdzic z powodu paralizu konczyn dolnych, mial nadzieje ze z tego wyjdzie i ze pojezdzi ale dopadlo go na dobre
auto w ogóle nie jeżdżone to też niedobrze - gdzieś czytałem (sory, nie pomnę teraz źródeł), że silniki nie są przystosowane do długich przestojów i coś się dzieje wewnątrz
Bardzo niski ten przebieg wychodzi 600 km miesiecznie , lub 20 km dziennie :lol:
Jeżeli auto bylo przez 4 lata minimalnie uzywane to zle o nim swiadczy. Auto które długo stoi duzo szybciej sie psuje niż te które robi ogromne przebiegi ...
Ja osobiscie bym sie nie napalal na ta octavke, zagazowanie silnika 1.6 w Octavi odbiera cala frajde z jazdy... ale może sie nie znam
Wiem ze marka inna ale poczytac warto. Popytaj ile wyjdzie Cie zalozenie instalacji gazowej do tej Octy. Przejedz sie tym samochodem i zobacz czy osiagi Ci odpowiadaja, może ja jestem uprzedzony do gazowania i benziny :wink:
dzieki za te rady, wiem ze dizel byłby lepszy, ale nie planowalem zakupu, jesli ten przebieg sie potwierdzi to moze to być okazja, a troche postudiowalem forum i widze ze roznie z tymi benzynami jest, osobiscie mam teraz 7 letna Corse c 1,2 i jestem bardzo zadowolony, po za normalnym zuzyciem zero poważnych usterek, tylko spalanie na miesie wacha 8-9 l, obejrze ja przejade sie zobaczyc jaka to w ogole ma dynamike i czy da sie tym wyprzedzac, troche sie napalilem naszczescie po poczytaniu postów zapał opadl bede trzezwiej patrzyl
Popytaj ile wyjdzie Cie zalozenie instalacji gazowej do tej Octy
Zakładałem w marcu - 2500 zł Stag 300. Między benzyną a LPG nie czuję żadnej różnicy, ale to może dlatego, że przyspieszanie trwa na benzynie cały wiek, a w przypadku LPG wiek i kilka lat, więc to bez znaczenia :P.
Ogólnie SGI w najsłabszym silniku 1.6 nie sprawia żadnych kłopotów.
Z tego co zdążyłem zaobserwować w tych autach padają:
1) gumy stabilizatora (koszt znikomy)
2) manetka kierunkowskazów
3) tłumiki - nadspodziewanie często...
Wstydliwą rzeczą jest też zamykanie drzwi - kłapią jak wrota od stodoły.
Ogólnie po przesiadce z Corsy na pewno będziesz zadowolony z komfortu jazdy, ale na pewno Cię nie powali... Suma summarum Octavia to rozsądne auto za nieduże pieniądze, chociaż szału nie ma. Ale generalnie lejesz i jeździsz
Zamieszczone przez bartek_lublin
dowiedz sie czy to silnik 75 czy 101KM bo jak 75 to daj se spokoj.
Na trasie nie ma specjalnych problemów, w mieście wącha się spaliny Ikarusów... Ale generalnie aż takiej tragedii nie ma - da się jeździć
Tylko w benzynach i najczesciej wlasnie zagazowanych.
U ojca padł układ wydechowy przy ok. 60.000 km (bez gazu). W swoim mam 90.000 km i już tłumiki są wymienione (też auto jeździło bez gazu)... Ale kolega pyta o benzynę, więc odpowiadam
moim skromnym zdaniem lepiej dozbierac na 90KM TDI, ewentualnie na 1.8 najlepiej 1.8T jesli juz ma byc benzyna, bo z tego co grzebalem po necie to czy to 1.6, 1.8 lub 1.8T spala praktycznie tyle samo no moze 1l w te czy wewte, ale nieporownywalnie wieksza frajda z jazdy. :szeroki_usmiech
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
jak juz pisalem wyzej nie jestem na kupnie auto tzn nie palnowalem, ale jesli sie okaze ze jest to silnik 100 konny i auto ma faktycznie 90kkm przejechane to moze byc okazja jutro bede wiedzial jaki to silnik a w piatek ogladam auto to cos napisze wiecej
[ Dodano: Czw 03 Kwi, 08 09:03 ]
niestety octavka ma 75 konny silnik więc odpada
dziękuje wszystkim za rady i pomoc
Witam,
Jestem na etapie przesiadki z Seata Ibizy AFN na prawdopodobnie Octavie, w zasięgu zakupu auto do 40kPLN, dostałem namiary na jeden konkretny egzemplarz z 2004 roku wersja prawie Full bo bez z skóry, silnik to jak mniemam ASZ na pompwtrysku 130 KM,
dlatego zajrzałem tutaj aby uzyskach pewnych informacji, jak z kondycją tego silnika w Skodzie, nie dodałem że przebieg do 128kKM, wiem że auto miało drobne poprawki lakiernicze, np. tylna klapa czyli ogniska rdzy na podszybiu, oraz drobne poprawki lakiernicze na drzwiach kierowcy,
proszę o opinie jak z resztą blachy w skodzie, gdzie jeszcze mogą pojawiać się ogniska rdzy, jakie inne często występujące usterki, na co zwrócić uwagę,
oczywiście przed zakupem zamierzam się wybrać do serwisu i sprawdzić lakier w innych miejscach i może przejadę się do p. Marka do Mastersa aby ocenić stan turbo i silnika.
cena wyjściowa to 40 tyś, ale widziałem egzemplarze od 31 tyś. jakieś sugerowane kwoty których niepowinienem przekroczyć podczas negocjacji?
bardzo proszę o szybką odpowiedź,
dzięki pozdrawiam, i może niedługo zostane stałym bywalcem forum :-D
Generalnie silnik sprawuje się pikabello (81kkm, od 40kkm z virusem). Jedynym mankamentem może być ślizgające się sprzęgł (dolegliwość występująca w większości zavirusowanych ASZ'tów). Oczywiście wszystko zależy jak tym konkretnym autem jeżdzono i jak o nie dbano i jak został napisany program jeżeli takowy jest. Na serii autem pomyka się doś miło choć tzw. fun szybko się kończy. Po programie :szeroki_usmiech wiadomo.
Zamieszczone przez johnnyb
drobne poprawki lakiernicze, np. tylna klapa czyli ogniska rdzy na podszybiu
Chyba każdej sztuce OI kombi należ przyglądać się uważnie jeżeli chodzi o klape. Ogniska rudej są na podszybiu i i listwie oświetlenia tablicy rej. Moją (tylną klape) malowałem na gwarancji po 3,5 roku (auto bez garażu). Na progach nic nie zauważyłem.
Zamieszczone przez johnnyb
może przejadę się do p. Marka do Mastersa aby ocenić stan turbo i silnika.
już rozmawiałem z tym Panem, kieruje sie raczej ku wersji kombi i nie szukam raczej wersji po chipie, fakt bardzo ładna, ale wolałbym mniejszy przebieg i mniejszą cene :-D, sam rocznie będę robił minimum 30 kkm,
w sumie to nie musi być ASZ może być wersja 110 km, nie wiem jakie to byly silniki w Octavi możę ASV,
z którym jest mniej problemów?
ta o której rozmawiam to fajna wersja, czarna perla przyciemniane szyby, relingi i xeony, ale użytkownik chwalił się przez telefon ze przy 80 km/k wrzucał 6 :shock: konkretny PSJ.....
to dopiero początek poszukiwań, nie mam jeszcze ciśnienia
[ Dodano: Pią 04 Kwi, 08 22:34 ]
dzięki Panowie,
seria mi wystarczy, AFN w Ibizie naprawdę daje mi ogromna frajdę, a do tego prawie zawsze jeżdżę z czujnikiem prędkości (czytaj żona :-D ).
Auto ma przejechane 128 kKM i jak wspomniałem wyżej na pewno był uprawiany PSJ, dlatego nie wiem jak turbo, ale pod obciążeniem u Mastersa wyjdzie co pod maską świszcze. Jeśli jutro uda mi się ją obejrzeć osobiście, przejechać na pewno zdam relacje i poproszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości.
Maicroft, piszesz że tłumiki padają a mi przez 5 lat nie padł tłumik i silnik 1.6 + gaz PRINS IV generacji nie wiem być może jakieś szczęście czy coś :?: :!: :?: :szeroki_usmiech
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
ta o której rozmawiam to fajna wersja, czarna perla przyciemniane szyby, relingi i xeony, ale użytkownik chwalił się przez telefon ze przy 80 km/k wrzucał 6 :shock: konkretny PSJ.....
A kiedy można wrzucić szósty bieg, żeby nie być oskarżonym o PSJ? Czytałem, że DSG, przy normalnej jeździe dochodza do szóstki już przed 60-tką. To chyba masakra dla diesli, co?
Ja osobiście wolałbym kupić auto od kogoś, kto jeździ spokojnie, niż od osoby, co cały czas trzyma obroty przy czerwonym. Ale każdy robi jak lubi. I naprawdę nie sądzę, że 6 przy 80 to jakaś zbrodnia. Nawet przy 60 jest OK. Inna sprawa, to czy ktoś jeździ tak cały czas, bo wtedy pewnie można zaczadzić turbo.
dzięki za info :-D
po pierwszych oględzinach i przejażdzce i wrażenia jak najbardziej pozytywne,
Skoda w wersji podono Celebrity czy jakoś tak, szyberdach, klima, kseony, przebieg 130 kKM, serwisowana przez wiekszość czasu w ASO, potem w serwisach nieautoryzowanych, z ksiązka serwisową.....ale to wszystko do weryfikacji, będę w tygodniu z nią w ASO Skody, i zapewne podjadę do Marka, aby sie jeszcze upewnić. klapa robiona po rdzy przez ASO, lakierowane drzwi kierowcy (podobno koło od innego auta sie urwało i pośliznęło po karoserii, drobne ryski i otarcia świadczące o użytkowaniu w mieście. rok produkcji 2004, cena 36000 po negocjacjach, niżej nie da rady już.
moje pytanie czy cena wydaje sie wam rozsądna? czy szukać tańszej?
Komentarz