w zasadzie tylko ten środkowy pozostał nie zmieniony , ale kto wie co się dzieje w jego wnętrzu To też bioę pod uwagę Chyba że nowy jest wadliwy ale to trudniej sprawdzić
O2 co ile wymiana filtrów?
Zwiń
X
-
Instrukcja mowi, aby filtr paliwa wymieniac co 60kkm, filtr powietrza co 90kkm, filtr kabinowy co 15kkm, a filtr oleju przy kazdej zmianie oleju. Tyle instrukcja.
Zycie mowi, aby filtr kabinowy, powietrza zmieniac razem z filtrem oleju, czyli przy kazdej zmianie dla jednych to jest 15kkm, inni uwazaja ze trzeba oszczedzac i przy zmiennym systemie obslugi ludza sie, ze wymiana oliwy nastapi okolo 30kkm (praktyka mowi ze miedzy 20-25kkm). Jak jest sie na stalym okresie przegladowym co 15kkm, to te 3 filtry wymieniamy rowniez wtedy. Koszt nie jest az tak tragiczny, no chyba ze ktos oszczedza na wszystkim :|
Filtr paliwa w dieslu wystarczy co 30kkm lub zaleca sie przed kazda zima.
Komentarz
-
-
wkowal10, ja osobiście wymieniam co 15kkm razem z wymianą oleju - komplet filtrów - kabinowy, powietrza, paliwa i oleju - cenowo wychodzi to koło 100 zł (do O1) jeśli np. kupisz dobre filtry u (uwaga reklama ) Maicrofta
pytanie czy trzeba - hmm... pewnie nie trzeba ale na pewno auto to odczuwa na plus a robisz to relatywnie małym kosztem
zaznaczam że ja mam przebiegi rzędu 20kkm na rok - jesli ktoś śmiga na przeglądy co 3-4 miesiące to może mieć inny pogląd na sprawę niż ja
Komentarz
-
Komentarz