[O1] Z 1.6 75KM AEE NA 1.6 100KM...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • remik16
    Classic
    • 2009
    • 6

koledzy, nie chodziło mi o VIN tylko o kod wyposażenia tj. ten ciąg 3-literowych(cyfrowych) oznaczeń na wklejce
  • karambazielona
    Classic
    • 2008
    • 16

Czy komuś udało się podmienić silniki? Czy jest taka możliwość? Czy jest możliwość zamiany 75KM na 100KM lub na coś jeszcze mocniejszego?
    Jakie cześci z muszą zostać wymienione? Jakie są koszty? Czy znacie warsztat który mógłby coś takiego zrobić?

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

Ja sobie czasem mysle... Ale jak szaleć to szaleć więc nie na 100 a na 150 lub więcej z 1.8T albo zamiast poprostu szalec to zwariowac i dać 2.8 VR6 :diabelski_usmiech

Co zmienić... Silnik z osprzetem i pewnie zawieszenie... hamulce... Układ wydechowy... Na czeskim forum widziałem relacje z wymian silników 1.6AEE, 2.0 i innych.

Tyle że sesn to ma jak duzo wrzuciłęś auto a silnik nagle padł... Bo normalnie to lepiej chyba sprzedac i kupic mocniejszą
      Pozdrawiam
      Adam

Komentarz

• karambazielona
        Classic
        • 2008
        • 16

Jasne ;-) Ciekawy jestem czy ktoś zna warsztat który jest dokonać takiej zamiany konkretnie z 1.6 AEE na 101 lub 102. Bo wtedy nawet waga samochodu pozostaje bez zmian ;-) i oczywiście w jakiej orientacyjnej cenie?

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Zamieszczone przez b707
          zwariowac i dać 2.8 VR6
          jestem tego samego zdania jak dać to vr6 ale to jak AEE padake zaliczy tak to chyba niema sensu.

2,9 masz tu ale z tego co pamiętam w Golfie III 2,9 był w napedie 4x4 a 2,8 w przednim.

A tu komplecik ze skrzynia: http://www.allegro.pl/item348381173_...ia_biegow.html
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Zamieszczone przez daneczek76
            ale to jak AEE padake zaliczy tak to chyba niema sensu.
            Dokładnie
            Adam

Komentarz

• karambazielona
              Classic
              • 2008
              • 16

UP Czy znacie warsztat który mógłby coś takiego zrobić?

Komentarz

• Janinho
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 390
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

pewnie w większości gdzie są kumaci mechanicy
                >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• kmink
                  L&K
                  • 2007
                  • 1360
                  • Superb III (3V3)

żaden nic nie doradził..
                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Matis68
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 195

Ja mogę doradzić co u siebie zrobiłem..mianowicie silnik AEE jest bardzo podatny na przeróbki.Więc moim zdaniem, jęsli twój jest w dobrej formie to polecam: 1)wymienić kolektor ssący plastikowy, na aluminiowy o dużych przekrojach ( np. SDD od Goduli),2)zniesc limiter obrotów( jeśli masz gaz starszej generacji to nie ma problemu, bo nie ma limitera),usunąc katalizator i na jego miejsce dać luźny tłumik bądź rure( broń Boże strumienice) i założyć tłumik końcowy przelotowy, bądź od wersji 100 - 125 PS.Ma inną srednicę rur ale to nie problem :twisted:

Efekty na drodze są niezłe tzn. na 3-ce auto rozpędza sie do 140 km na godzinę, na 4ce 170, na 5 ce 195 ( na gazie).Niestety na hamowni nie byłem. a szkoda, bo dzięki stosunkowo krótkiej skrzyni mój rekord 0 - 100 km/h to 10,8 sek, a wcześniej było ponad 13..pozdro
                    http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Wszystko mozliwe... W Felicji Kit Car z tego silnika wykrzesano 170KM...
                      Adam

Komentarz

• karambazielona
                        Classic
                        • 2008
                        • 16

Super, Matis68 a jak się ma do tego spalanie po takim tuningu?

Komentarz

• splawik
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1292

Zamieszczone przez karambazielona
                          Super a jak się ma do tego spalanie po takim tuningu?
                          Pewnie w 50l/100km sie zmieścisz
                          Nie mówiąc już o tym że to auto przyśpiesza tylko w górnym zakresie obrotów.
                          A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                          AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                          O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                          -------------------------------------------------
                          Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Matis68
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 195

Faktycznie, teraz przyśpiesza w górnym zakresie obrotów, tj. 4000-6500 , ale przecież nikt nie każe żyłować motorowni non stop..wykres momentu jest na pewno inny, tzn. już nie taki płaski.Ktoś kto jeździł autem z tym silnikiem wie że moc sie kończyła przy 5000-5200.Teraz nie ma problemu z gwałtownym wyprzedzaniem. Spalanie w normie, 10 litrów miasto, a w trasie Kraków- Gdynia 8-8,20. Mówię o LPG i jazda do 130 km/h.
                            Kiedyś rozmawiałem z gościem , który zna się na silnikach VAG i mówił że ten silnik jest zdławiony "ciasnym" kolektorem ssącym i ogranicznikiem obrotów. Chodziło o stawki ubezpieczeniowe w DE, ten motorek się miał zmieścić w 55kW.

Komentarz

• karambazielona
                              Classic
                              • 2008
                              • 16

hehe nie przesadzajmy aby z 75 kucyków (bo inaczej ich w tej octavi nazawać nie można) robić nagle 170KM bo wtedy chyba rzeczywiście pali jak czołg 100KM 100L

PS
                              Znalzałem coś takiego.

Nazwa: sportowy kolektor ssący typ SDD-SPORT vw skoda seat 1.6 8V 75 KM
                              Cena:1,100.00 PLN
                              Magazyn: jest
                              Kategoria: doloty
                              Podkategoria: kolektory ssące

Kolektory ssące typu SDD - SPORT są tak zaprojektowane,że wykorzystują zjawiska falowe zachodzące w układzie dolotowym silników spalinowych. Dzięki temu istnieje możliwość wykorzystania doładowania dynamicznego ,którego wartość może wynosić do 0,2 bara, czyli teoretyczny wzrost mocy wynosi 20%.

Szczególnie duże przyrosty mocy występują w zakresie dużych obrotów . Dla przypomnienia możemy podać ,że doładowanie typowych silników benzynowych turbo wynosi 0,6 bara.

Aby w pełni wykorzystać możliwości drzemiące w tym rozwiązaniu warto dokonać równocześnie modyfikacji programu sterującego ukladem wtryskowym CHIP TUNING. Kolejnym etapem zwiększania mocy jest zastosowanie do tego zestawu specjalnie zaprojektowango wałka rozrządu.

Modyfikowana przez naszą firmę Felicja dzięki pełnemu zestawowi wałek+chip+kolektor+wydech uzyskała ponad 103KM.

Czy zmieniałeś coś z układem wtryskowym CHIP TUNING i/lub z wałkiem rozrządu?

Komentarz

• Matis68
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 195

E coś Ty...ja mówię o moim przypadku. Podejrzewam jakieś 95 KM , ale momentu musi być z 150 nM.Dałem się przejechać kumplowi który ma Civica 1.4/90 KM to powiedział że u niego nie ma szans na taką jazdę...a ja mam tu sporo górek i widzę różnice.

Te 170 KM to pewnie gdzieś na You Tube będzie, ja widziałem tam Fabie 1.4 ponad 140 KM ale przy 9.000 RPM. W ogóle nie ma się czym chwalić bo to jest toczydło to nasze AEE, ale jak coś poprawiać to z głową.

[ Dodano: Nie 18 Maj, 08 18:23 ]
                                Tam odwalili jakąś straszną kichę, co z tego że 103 konie , jak moment jest beznadziejny.Widziałem gdzieś na forum że gość miał dane z hamowni i ten silnik ma tak naprawdę ma SERYJNIE 83 KM i około 145 nM.

Komentarz

• karambazielona
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 16

( np. SDD od Goduli)
                                  Zamieszczone przez Matis68
                                  ( np. SDD od Goduli),
                                  Czy oni jeszcze sprzedają coś takiego? Bo na ich stronie nie ma o tym mowy. (oczywiście jeżeli szukam na właściwej stronie) http://www.godula.cc.pl

Komentarz

• Matis68
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 195

Fakt, nie widać, pewnie już nie robią.To jest odlew z aluminium, wygląda że będzie trwał wiecznie.....jeśli Cie to przekonuje to bierz gdzie indziej. Ja dałem 1200 zeta..

Komentarz

• karambazielona
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 16

A jak zdjęcie katalizatora ma sie do wzrostu mocy i do emisji spalin? W końcu raz na jakiś czas trzeba przejść badanie techniczne

Czy znasz kogoś po takiej przeróbce tj aluminiowy kolektor + wydech + obroty kto był na hamowni? Czy i o ile realny jest wrost mocy?

Komentarz

• Matis68
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 195

Katalizator zlikwidowałem z powodu przebiegu, po 200 tkm już i tak nie spełnia swej roli. Poza tym jeżdżę na paliwie ekologicznym :lol:
                                        Z badaniami nie ma problemu, ja robiłem w różnych miejscach i ok.
                                        Co do innych skodziarzy to nie wiem, kto jeszcze mógł to założyć. Kolektor tego typu może być w Felicji, Polo, Ibizie, Golfie III...Mogę Ci tylko powiedzieć że będzie realny przyrost mocy i momentu, a odpadnie problem ze swapem. Pamiętaj że za samą "przekładkę" 1.6 SR sporo zapłacisz Zawsze sie coś urwie,będą inne poduszki, inna skrzynia biegów, inny komputer,dolot, wylot...chyba ze masz kupca na swoje AEE..

Komentarz

• t00m3q
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 603

@up

Ma ktoś pomysł gdzie znależć taki kolektor?

ALlegro przeryte, Google wypluwa jakieś bzdury -.^

do Goduli pisałem maila nie produkuja juz od dawna tych kolektorów(a szkoda dziwi mnie to)

pozdro

www.wantrejce.pl domowe obiady z dowozem do firmy, szkoły i domu
                                          GrAnAtOwA bOmBa
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...078608#1078608

Komentarz

• bialy-89
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 3

Re: Z 1.6 75KM AEE NA 1.6 100KM...

Zamieszczone przez karambazielona
                                            Czy komuś udało się podmienić silniki? Czy jest taka możliwość? Czy jest możliwość zamiany 75KM na 100KM lub na coś jeszcze mocniejszego?
                                            Jakie cześci z muszą zostać wymienione? Jakie są koszty? Czy znacie warsztat który mógłby coś takiego zrobić?
                                            jest mozliwosc ja zmieniałem z takiego jak ty masz ale na 1.8t. lepiej jak inwestowac to w cos konkretnego. miałem na poczatku zmienic na 100konny ale zmieniłem zdanie i nie załuje :P
                                            jezeli sie zdecydujesz na 1.8t to napewno skrzynia, układ wydechowy, intercooler, układ dolotowy, hamulce itd

w Łomży jest spec od tego :P
                                            O1 1.6 75KM >> 1.8T 20V AUQ

Komentarz

Pracuję...