Spokojnie, możesz zakładać i sie nie bać.
U naszych zachodnich sąsiadów zakładają 8,5 i 9 x19" + H&R-y -50mm lub gwint i jest ok.
18" i -30mm to powiedzmy wersja lightowa. Ja też powoli zastanawiam się nad Eibachami lub H&R do siebie. :wink:
Octavia RS TDI in Race Blue 205KM/443Nm by Tune-up
H&R springs |OZ Crono HT wheels | EBC brakes on.
jesteś pewny tych cyferek ?
Pomijam już rozmiar opony potrzebny do założenia na to ale chodzi mi o szerokość felgi. Czy zmieści się między amortyzatorem a nadkolem bo nie bardzo mi się chce wierzyć że nic nie obciera np. przy skręcie
W O2 jest na pewno więcej miejsca jak w O1 ale z doświadczenia mogę powiedzieć że przy ok. -40mm, szerokość felgi 8" przy prawidłowym ET to za dużo na jedynkę
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
W O1 najszerszą felgą jaką podaje producent to 7"x 17" ale myślę że 7.5" to max.
W O2 najszerszą felgą jaką podaje producent to 7.5"x 18" więc więcej jak 8" bym nie zakładał. Nie wiem jak będzie po obniżeniu auta jeśli zapakujesz rodzinkę na pokład. Podejrzewam że ślady na nadkolach mogą zostać.
ET przy 7.5 x 18" to 51 więc przy 8"x18" powinno być 48
tylko tak naprawdę to w czym. Tam jest podane na czym ktoś tam jeździ tylko należałoby po pierwsze doczytać jakie zawieszenia moją pozakładane a po drugie czy niektórzy mają trochę oleju w głowie ponieważ gdyby ktoś przyjechał do mnie na zestawie 9"x19" z oponą na tym szerokości 225 to pomyślałbym o nim tylko jedno: wariat
Przy 8"x17", 225 jest za wąską oponą. Mam teraz coś takiego i jeździ sie bardzo źle. 225 najlepiej leży na 7" feldze
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
No to znaczy że Skoda też źle fabrycznie zakłada opony na 18" ?
dziś porównywałem 8x18 u Nexusa i 8x17 u mnie, przy tej samej szerokości opony jest bardzo widoczna różnica. Jednak różnica była w profilu czyli u mnie 45 u niego 40. W RS wygląda to jakby wszystko pasowało, być może minimalnie brzeg opony schodzi do środka ale u mnie jest po prostu trapez. Nie wiem z czego to wynika :niewiem Może opona...
Tak więc w niektórych przypadkach 225 na 8" felgę może być ok a w niektórych nie.
Zamieszczone przez zeb
dobrygrzeswawa napisał/a:
Przy 8"x17", 225 jest za wąską oponą. Mam teraz coś takiego i jeździ sie bardzo źle. 225 najlepiej leży na 7" feldze
Co dokładnie Grzesiu masz na myśli?
Ja na 8x17 mam 215/50 i sobie chwalę.
Dokładnie, gdy idę ostro w zakręcie wydaje mi się że opona chce zejść z felgi. Nie miałem tego problemu na felgach 7". Dodatkowo przy tej szerokości felgi, nie mogę trafić z ciśnieniem. Jutro będę testował chyba optymalne ustawienie czyli 2.5bara na wszystkich kołach. Przy 2.3bara kontakt z asfaltem miałem taki jakby na kołach była galareta zamiast opony
Na 100% nie jest to wina opon ponieważ miałem je wcześniej na 7" i było ok
NFPNorth-West
Z reguły załadałem opony na felgi tak:
7" - 205
7,5"- 215
8" - 225
Skoro w RS-ie jest ok , to jak kolega założy opony 225/40 na 18" felgi to będzie miał jak seria RS, tylko inne ET, a to na układanie opony nie wpływa.
Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
ale u mnie jest po prostu trapez. Nie wiem z czego to wynika Może opona...
Tak więc w niektórych przypadkach 225 na 8" felgę może być ok a w niektórych nie.
Myślę że to właśnie wina opony, masz rant ochronny?
Octavia RS TDI in Race Blue 205KM/443Nm by Tune-up
H&R springs |OZ Crono HT wheels | EBC brakes on.
A jak z obciążonym autem się jeździ w takim rozmiarze? I nie ma problemów z reakcjami systemów elektronicznych (ABS/ASR/ESP)??? W końcu opona jest jednak troszeczke wyższa niż zalecana przez producenta...
Średnica opony jest większa o jakiś centymetr, więc różnica nie jest wielka. Systemy typu ABS/ASR działają normalnie, ESP nie mam.
Wróciłem tydzień temu z urlopu, więc przegoniłem z Wawy nad morze i z powrotem mocno obciążony i żadnych obtarć o nadkola i błotniki nie zauważyłem. Jednak załadować całego bagażnika glazury bym się nie odważył. Miejsce najbardziej zbliżone do opony to tylne wewnętrzne strony nadkola. Z przodu jest jeszcze masa miejsca.
Pamiętaj że mam ciut inne ET.
Mi ten rozmiar polecił Misiek i ja teraz też uważam że 215/50 do podkręconego TDI jest idealne, nie zamula i daje sporo trakcji i komfortu. Taki kompromis
Komentarz