[O1] Felgi, czy podejda i jakie najlepiej?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuma_cian
    Classic
    • 2009
    • 6

No to ja zacząłem "męczyć" o Linuxie - to i ja zapytam (głównie pantola'a, ale nie tylko) - to jak mogę rozpoznać, że coś jest "nie teges" z moim Linuxem? Pisałeś o "zombie" - z pewnością nie wystarczyło ci spojrzenie na klawiaturę i ekran (" bo im źle z monitora patrzyło" ;P). Jeżeli to forum jest NIEWŁAŚCIWE do dyskusji - zapytań, to podaj jakiś adres (forów, nie szkół, bo troszkę późno i daleko) gdzie się mogę dokształcić.
  • cuma_michal
    Drive
    • 2008
    • 41

Planuje zmienic felgi na inne, moje ori to fabryczne skoda 16, z opona profil 55, chciałem zapytac czy np montujac 17 o profilu 55, albo 18"/55 nie bedzie nic zaczepiało i przeszkadzało, zaznaczam ze zawieszenie i sprezyny sa ori nic nie tykane, jak to bedzie wygladało, podpowiedzcie cos
    Kiedys było to zwykłe Ambiente- dzis prawie RS

Komentarz

• cysterniarz
      RS
      • 2008
      • 1887
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: Felgi, czy podejda i jakie najlepiej?

cuma_michal tu masz kalkulator http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
      wpisz sobie wzorcowe parametry kola na jakim jezdzisz i porownaj z tymi co chcesz zalozyc. przy 18" raczej nie wcisniesz profilu 55 - moze obcierac to raz a dwa srednica kola bedzie znaczaco odbiegac od oryginalu = bedzie przeklamywal licznik

Komentarz

• cuma_michal
        Drive
        • 2008
        • 41

Dzieki wielkie, chociaż z tego wylicznika wynika ze 18"dała by rade ale wole nie ryzykowac, w sumie 17 tez ladnie wyglada, tylko mam jeszcze pytanie czy przy profilu 45 strace duzo na komforcie, po pewnych przemysleniach zastanawiam sie tez nad sprezynami obnizajacymi o 35 przod i 40 tyl, w zwiazku z tym jakie beda plusy i minusy takich zmian! z góry dzieki za pomoc

Komentarz

• cysterniarz
          RS
          • 2008
          • 1887
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

W poprzednim aucie jezdzilem na 225/45/17, jeżeli takie planowalbys zalozyc to komfort jazdy napewno poleci. fakt ze auto trzyma sie drogi jak przyklejone i zakrety pokonujesz jak kubica ale musisz liczyc sie z tym ze nasze drogi bardzo daleko odbiegaja od europejskich i na niektorych trasach bedziesz mogl puscic kierownice a auto dojedzie same do celu po koleinach :lol: - niestety czasami bedziesz jezdzil jak po torach a to troche meczace. co do zawieszenia tez troche dostanie po dupsku jak i sama felga. w moim przypadku na profi 45 felgi po roku byly mocno wytluczone dzieki naszym wspanialym torowiskom, kraweznikom i dziurkom gdzie mozna kola pogubic. nie chce sie straszyc i zniechcecac do zakupu ale przy obecnym wozidelku wybralem jednak komfort jazdy. duzy + to fakt ze auto wyglada piknie na takich laczkach.

Komentarz

• Bazyli76
            Rider
            • 2006
            • 487

cysterniarz, bez przesady jeżdzę już 3 rok na 225/45/R17 i jeszcze nie zdarzyło mi się uszkodzić felgi. Oczywiście komfort jest mniejszy, ale też tragedii jakiejś nie ma. Trzeba trzymać kiere bo na koleinach lubi wyciągać...

cuma_michal, jak obniżysz to auto będzie lepiej wyglądało i lepiej się prowadziło, ale mocno stracisz na komforcie (wprost proporcjonalnie do obniżenia). Ja u siebie akurat mam zawias z RS i kółka 225/45/R17 i uważam, że to jest dobry kompromis czyli: jeździ lepiej niż seria, a nie jest to jednocześnie deskorolka...

Komentarz

• cuma_michal
              Drive
              • 2008
              • 41

No dzieki, pytam zeby pozniej nie było, ze na pierwszym lepszym krawezniku zostawie wszystko to co podokładałem do skodzianki, a jak to z tymi springami od RSa, sa nizsze niz ori ambiente?

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

Zamieszczone przez cuma_michal
                a jak to z tymi springami od RSa, sa nizsze niz ori ambiente?
                sprężyny od RS'a w stosunku do serii dają obniżenie rzędu -15 -20 mm

IMO bezsensowny mod jeżeli nie zmienisz od razu gumowych seryjnych amortyzatorów
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• kozi1987
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 200

podczepie sie do tematu o sprezynach, do ARX (4x4) combi mozna wstawic sprezyny od RS combi?

Komentarz

• zurcio
                    RS
                    • 2008
                    • 2046

Rozważałem również zakup alu 17", po przejażdżce Avensiakiem na 17 podziękowałem i doszedłem do wniosku że jestem ograniczony walorami regionalnymi "czyt. jakość dróg".
                    Założyłem MAK'a X-treme 7x16 + ContiSportContact 205/55 R16 FR i jest bajka
                    Trzymanie boczne jest OK, zakręty z prędkością ok. 160-190 w normie, żadnych uślizgów, a i komfort podróżowania jest OK.
                    Także, zależy jeszcze po jakich drogach się poruszasz ...
                    Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• krystian634
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 198

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu także podepnę się pod istniejący. Chciałbym w swoim szkodniku zmienić seryjne 16" na 17" z oponami 225/45/17. I tu moje pytanie: jak wpłyną na osiągi auta (ASZ 130KM), ewentualne zużycie elementów zawieszenia i oczywiście na komfort na seryjnym zawieszeniu? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez krystian634
                        Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu także podepnę się pod istniejący. Chciałbym w swoim szkodniku zmienić seryjne 16" na 17" z oponami 225/45/17. I tu moje pytanie: jak wpłyną na osiągi auta (ASZ 130KM), ewentualne zużycie elementów zawieszenia i oczywiście na komfort na seryjnym zawieszeniu? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
                        troszkę auto będzie wolniejsze, ciężej chodzi kierownica, zawias szybciej sie sypie, spad komfort za to lepsze prowadzenie w zakrętach, lepsze hamowanie, lepsza trakcja, lepszy wygląd :wink:
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• krystian634
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 198

piramida, Dzięki za unaocznienie sytuacji . Zalety jak najbardziej do mnie przemawiają, natomiast wady po części niweluje poprawa własności jezdnych na czym najbardziej mi zależy i nie ma co się oszukiwać prezencja auta. Na szczęście mam jeszcze czas do wiosny na przemyślenie pomysłu milion razy i może przetestowanie jakiegoś szkodnika na 17 :diabelski_usmiech

Komentarz

• DCA
                            Drive
                            • 2010
                            • 40

Na 17 nastce nie ma tragedii...

Ja mam gwint i 18 cali 225/40/18 to trzęsie budą
                            511 120 506 naprawa wzmacniaczy, radioodtwarzaczy. Montaż CAR AUDIO (kuj-pom)

Komentarz

Pracuję...