No to ja zacząłem "męczyć" o Linuxie - to i ja zapytam (głównie pantola'a, ale nie tylko) - to jak mogę rozpoznać, że coś jest "nie teges" z moim Linuxem? Pisałeś o "zombie" - z pewnością nie wystarczyło ci spojrzenie na klawiaturę i ekran (" bo im źle z monitora patrzyło" ;P). Jeżeli to forum jest NIEWŁAŚCIWE do dyskusji - zapytań, to podaj jakiś adres (forów, nie szkół, bo troszkę późno i daleko) gdzie się mogę dokształcić.
[O1] Felgi, czy podejda i jakie najlepiej?
Zwiń
X
-
[O1] Felgi, czy podejda i jakie najlepiej?
Planuje zmienic felgi na inne, moje ori to fabryczne skoda 16, z opona profil 55, chciałem zapytac czy np montujac 17 o profilu 55, albo 18"/55 nie bedzie nic zaczepiało i przeszkadzało, zaznaczam ze zawieszenie i sprezyny sa ori nic nie tykane, jak to bedzie wygladało, podpowiedzcie cosKiedys było to zwykłe Ambiente- dzis prawie RS
-
-
Re: Felgi, czy podejda i jakie najlepiej?
cuma_michal tu masz kalkulator http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
wpisz sobie wzorcowe parametry kola na jakim jezdzisz i porownaj z tymi co chcesz zalozyc. przy 18" raczej nie wcisniesz profilu 55 - moze obcierac to raz a dwa srednica kola bedzie znaczaco odbiegac od oryginalu = bedzie przeklamywal licznik
Komentarz
-
-
Dzieki wielkie, chociaż z tego wylicznika wynika ze 18"dała by rade ale wole nie ryzykowac, w sumie 17 tez ladnie wyglada, tylko mam jeszcze pytanie czy przy profilu 45 strace duzo na komforcie, po pewnych przemysleniach zastanawiam sie tez nad sprezynami obnizajacymi o 35 przod i 40 tyl, w zwiazku z tym jakie beda plusy i minusy takich zmian! z góry dzieki za pomocKiedys było to zwykłe Ambiente- dzis prawie RS
Komentarz
-
-
W poprzednim aucie jezdzilem na 225/45/17, jeżeli takie planowalbys zalozyc to komfort jazdy napewno poleci. fakt ze auto trzyma sie drogi jak przyklejone i zakrety pokonujesz jak kubica ale musisz liczyc sie z tym ze nasze drogi bardzo daleko odbiegaja od europejskich i na niektorych trasach bedziesz mogl puscic kierownice a auto dojedzie same do celu po koleinach :lol: - niestety czasami bedziesz jezdzil jak po torach a to troche meczace. co do zawieszenia tez troche dostanie po dupsku jak i sama felga. w moim przypadku na profi 45 felgi po roku byly mocno wytluczone dzieki naszym wspanialym torowiskom, kraweznikom i dziurkom gdzie mozna kola pogubic. nie chce sie straszyc i zniechcecac do zakupu ale przy obecnym wozidelku wybralem jednak komfort jazdy. duzy + to fakt ze auto wyglada piknie na takich laczkach.
Komentarz
-
-
cysterniarz, bez przesady jeżdzę już 3 rok na 225/45/R17 i jeszcze nie zdarzyło mi się uszkodzić felgi. Oczywiście komfort jest mniejszy, ale też tragedii jakiejś nie ma. Trzeba trzymać kiere bo na koleinach lubi wyciągać...
cuma_michal, jak obniżysz to auto będzie lepiej wyglądało i lepiej się prowadziło, ale mocno stracisz na komforcie (wprost proporcjonalnie do obniżenia). Ja u siebie akurat mam zawias z RS i kółka 225/45/R17 i uważam, że to jest dobry kompromis czyli: jeździ lepiej niż seria, a nie jest to jednocześnie deskorolka...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cuma_michala jak to z tymi springami od RSa, sa nizsze niz ori ambiente?
IMO bezsensowny mod jeżeli nie zmienisz od razu gumowych seryjnych amortyzatorówWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Rozważałem również zakup alu 17", po przejażdżce Avensiakiem na 17 podziękowałem i doszedłem do wniosku że jestem ograniczony walorami regionalnymi "czyt. jakość dróg".
Założyłem MAK'a X-treme 7x16 + ContiSportContact 205/55 R16 FR i jest bajka
Trzymanie boczne jest OK, zakręty z prędkością ok. 160-190 w normie, żadnych uślizgów, a i komfort podróżowania jest OK.
Także, zależy jeszcze po jakich drogach się poruszasz ...Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu także podepnę się pod istniejący. Chciałbym w swoim szkodniku zmienić seryjne 16" na 17" z oponami 225/45/17. I tu moje pytanie: jak wpłyną na osiągi auta (ASZ 130KM), ewentualne zużycie elementów zawieszenia i oczywiście na komfort na seryjnym zawieszeniu? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krystian634Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu także podepnę się pod istniejący. Chciałbym w swoim szkodniku zmienić seryjne 16" na 17" z oponami 225/45/17. I tu moje pytanie: jak wpłyną na osiągi auta (ASZ 130KM), ewentualne zużycie elementów zawieszenia i oczywiście na komfort na seryjnym zawieszeniu? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzisuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida, Dzięki za unaocznienie sytuacji . Zalety jak najbardziej do mnie przemawiają, natomiast wady po części niweluje poprawa własności jezdnych na czym najbardziej mi zależy i nie ma co się oszukiwać prezencja auta. Na szczęście mam jeszcze czas do wiosny na przemyślenie pomysłu milion razy i może przetestowanie jakiegoś szkodnika na 17 :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz