Przyspieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzech_pcl
    Drive
    • 2008
    • 43

Przyspieszenie

RS, witaj
  • radekb
    Ambiente
    • 2007
    • 134

Przyspieszenie

Witam. Udało się dzisiaj załadować program GTx do pomiaru przyspieszenia. Przy "zestawie" AGR z 216-kami, nowym turbo i programem Roba wyszło 11 sek. Według mnie słabina. Może dlatego, że ślisko było i na jedynce i dwójce koła obracały się przez chwilę w miejscu. Trzeba będzie sprawdzić na suchej nawierzchni. Jeśli ktoś bawił się w pomiary do zapraszam do porównania.
    Była: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
    Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

radekb, co to za program ?
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• wojciech_
        Ambiente
        • 2008
        • 164

hmm wydawalo mi sie ze te 2s lepiej bede mial jak zrobie tylko program w swoim alh.
        Moze zrob kilka pomiarow (unikajac mielenia w miejscu kolami) i wynik usrednij. Mysle jednak ze najlepszym porownaniem bedzie test elastycznosci na poszczegolnych biegach.

Komentarz

• mad_mark
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 413

radekb, mi na ori AGR przy najlepszej probie wyszlo 14s z groszami.. wiec nie masz tak zle

[ Dodano: Pon 02 Lut, 09 10:28 ]
          Ziomal, soft do pomiaru czasu przyspieszenia przy uzyciu GPS.

Komentarz

• wojciech_
            Ambiente
            • 2008
            • 164

Sluchajcie, moze podajmy tu kilka przykladowych wynikow testow elastycznosci? I to niekoniecznie tylko ksiazkowe 60-100 na 4 i 80-120 na 5. Mysle ze bardzo uzytecznym jest 80-120 na 4. To chyba bardzo czesto wykorzystywane na polskich drogach.

Komentarz

• mad_mark
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 413

jutro porobie troche to podesle jak to wyglada na AGR.. chociaz podejzewam ze mam jakas nieszczelnosc w dolocie co wlasnie mam zamiar jutro vagi'em zdiagnozowac

Komentarz

• wojciech_
                Ambiente
                • 2008
                • 164

Ja ostatnio robilem nastepujace pomiary:

90-130 na IV - 10.7s (srednia z dwoch pomiarow)
                90-130 na V - 13.3s (srednia z dwoch pomiarow)

Pomiary w jedna osobe, plaska trasa, wg wskazan licznika, mierzone stoperem (wiem ze smieszne ale nie mam oprzyrzadowania na bardziej dokladne mierzenie)

Moj silnik to seryjne ALH, 170tys przebiegu

Komentarz

• radekb
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 134

Witam ponownie. Jak się okazuje problemem była śliska nawierzchnia. Dzisiaj próbowałe po raz kolejny i poszło 9,1 sek do setki. Myślę, że jak popracuję nad startem zejdzie poniżej dziewięciu. Tak dla ciekawości to robilliśmy pomiar dla Hondy Civic 1.6 (115KM) i nie dało rady zejść poniżej 11,1 sek.

[ Dodano: Pon 02 Lut, 09 15:16 ]
                  Kolego Ziomal. Żeby było bezpiecznie celowaliśmy z programem ok 130KM. Niestety nie mam w tej chwili czasu żeby uderzyć do Roba na hamownię. Pierwszy wgrany program był ustawiony na 140KM ale zostawiałem za dużo smrodu za sobą także poszła bardziej lightowa wersja.

[ Dodano: Pon 02 Lut, 09 17:05 ]
                  Jeśi chodzi o program do pomiaru przyspieszenia to pełna nazwa brzmi: Tempes GTx v.3.0 for Symbian OS9. Chodzi na N95. Można dokonać pomiarów np. 0-100 km/h, 0-400m oraz Peek speed.

Komentarz

• rOBERTO795
                    RS
                    • 2009
                    • 3465
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

[ Dodano: Pon 02 Lut, 09 15:16 ]
                    Kolego Ziomal. Żeby było bezpiecznie celowaliśmy z programem ok 130KM. Niestety nie mam w tej chwili czasu żeby uderzyć do Roba na hamownię. Pierwszy wgrany program był ustawiony na 140KM ale zostawiałem za dużo smrodu za sobą także poszła bardziej lightowa wersja.

Ekstra jesteście tylko pogratulować - programy pisane na oko ( 130KM-140KM ) - a wiadomo że na oko to.....Lub jakieś gotowce.Czyli to co robi wiekszośc pseudo tuningowych firm a w ciągu ostatnich lat kilknaście lub kilkadziesiąt takowych powstało. A potem sie dziwią że coś sie psuje . Program pisze sie na hamowni!!! pod konkretne autko.
                    OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• radekb
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 134

Roberto795, żeby uzupełnić wypowiedź to program robiła firma TUNE-UP. Szczerze mówiąc nie wiem czy jest to pseudo tunningowa firma. Sporo osób z forum polecało właśnie chłopaków z Gdańska. Ja osobiście nie będę komentował twojego postu bo nie mój fach. Ważne, że dobrze jedzie i jak na razie bez problemów. Pozdrawiam

Komentarz

• mad_mark
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 413

rOBERTO795, z tego co wiem to Rob robi profi tuning... masz z nim jakies zle doswiadczenia?

Komentarz

• rOBERTO795
                          RS
                          • 2009
                          • 3465
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez mad_mark
                          rOBERTO795, z tego co wiem to Rob robi profi tuning... masz z nim jakies zle doswiadczenia?
                          Chodzi tylko o to że pisanie mapy sterownika bez hamowni to troche drut. Nie Twierdze że ktoś pisze złe mapy ale twierdze że jak coś robić to albo od a-z albo wcale.

Komentarz

• Przemek345
                            Rider
                            • 2008
                            • 314

Na WM5 i WM6 jest podobny program o nazwie GPS Performance na dniach przetestuje :wink:
                            Octa

Komentarz

• radekb
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 134

Przemek345. Jakby co to GPS Performance pracuje z zewnętrznym nadajnikiem. Przynajmniej ta wersja, którą udało mi się znaleźć. Mając zew. nadajnik można pobawić się i zainstalować w/w oprogramowanie na laptopie. Podobno fajnie chodzi.

Komentarz

• Przemek345
                                Rider
                                • 2008
                                • 314

Zamieszczone przez radekb
                                Przemek345. Jakby co to GPS Performance pracuje z zewnętrznym nadajnikiem. Przynajmniej ta wersja, którą udało mi się znaleźć. Mając zew. nadajnik można pobawić się i zainstalować w/w oprogramowanie na laptopie. Podobno fajnie chodzi.
                                Ja mam wersje GPS Performance 1.01.004 i łapie fixa z wbudowanym gpsem w HTC diamond, jak chcesz to podeśle :wink:
                                Octa

Komentarz

• rob555
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 748

Zamieszczone przez rOBERTO795

Chodzi tylko o to że pisanie mapy sterownika bez hamowni to troche drut. Nie Twierdze że ktoś pisze złe mapy ale twierdze że jak coś robić to albo od a-z albo wcale.
                                  Jak dymasz panienke to chcesz by dala Ci na papierku wynik orgazmu? Czy po prostu ma byc dobrze.... :diabelski_usmiech

Kolego jestes typowym przedstawicielem pseudo wiedzy...hamownia jest niezbedna w wyczynie gdzie kazdy KM sie liczy. Przy strojeniu typowych aut na ulice wazne jest by parametry pracy sie pokrywaly z tym co zadalem w sofcie. A ile wyjdzie tyle wyjdzie...
                                  a ze papierek cieszy laika bo moze w ramke wstawic...to duzy plus no i to ze na dupo hamowni roznicy paru KM sie po prostu nie czuje a tu mozna ladnie moment wymodelowac
                                  pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                                  hybrydowe wtryski i turbiny
                                  programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                                  www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• liroyek
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 620

Przemek345
                                    jesli moge prosic [email protected] dzieki bardzo
                                    Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                                    bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                                    http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                                    Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• radekb
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 134

Przemek 345. Jak możesz to ja też poproszę. Porównam z GTx. [email protected]

Komentarz

• jaro4444
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 508

Ekstra jesteście tylko pogratulować - programy pisane na oko ( 130KM-140KM ) - a wiadomo że na oko to.....Lub jakieś gotowce.Czyli to co robi wiekszośc pseudo tuningowych firm a w ciągu ostatnich lat kilknaście lub kilkadziesiąt takowych powstało. A potem sie dziwią że coś sie psuje . Program pisze sie na hamowni!!! pod konkretne autko.
                                        Kolego zanim zaczniesz piać coś wbij w Google hasło "Tune Up". To nie jest pseudo tuner, a znana i szanowana firma. Gdybyś dalej pytał to mają hamownię podwoziową. To, że robią test i dostrajają wóz w warunkach realnych to tylko dobrze o nich świadczy. Każdy szanujący się tuner kończy mod na drodze testem rzeczywistym, sprawdzeniem logów, sprawdzeniem zachowania auta w realnym ruchu.
                                        Poza tym przy typowym wozie doświadczony tuner wie czego powinien się spodziewać zmieniając parametr A z jednej na drugą wartość. Potem tylko to potwierdza na drodze.

Widzę jednak, że kolega ma bogate doświadczenie w tuningu i na dzień dobry trafił kulą w płot odnośnie krytyki... 8)
                                        Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

a ja tam lubię jak dwóch klientów stoi z kartkami i zastanawia się, który ma lepiej, a który gorzej
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• jaro4444
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 508

Skoda to przecież takie pokazywanie, jak kto ma dłuższego w piaskownicy :szeroki_usmiech :wink:
                                            Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• wojciech_
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 164

jaro4444, porownanie napisales homeryckie

Komentarz

• rOBERTO795
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 3465
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Kolego zanim zaczniesz piać coś wbij w Google hasło "Tune Up". To nie jest pseudo tuner, a znana i szanowana firma. Gdybyś dalej pytał to mają hamownię podwoziową. To, że robią test i dostrajają wóz w warunkach realnych to tylko dobrze o nich świadczy. Każdy szanujący się tuner kończy mod na drodze testem rzeczywistym, sprawdzeniem logów, sprawdzeniem zachowania auta w realnym ruchu.
                                                Poza tym przy typowym wozie doświadczony tuner wie czego powinien się spodziewać zmieniając parametr A z jednej na drugą wartość. Potem tylko to potwierdza na drodze.

Widzę jednak, że kolega ma bogate doświadczenie w tuningu i na dzień dobry trafił kulą w płot odnośnie krytyki... 8)[/quote]

Jak zbudujesz kilka aut od podstaw to pogadamy temat tuningu. Twierdze tylko ze nie da sie napisać dobrego programu bez hamowni bo nie ma 2 identycznych silników - twierdzisz inaczej- to Twój biznes. Co do jazdy po programie zgadza sie- ale zapomniałeś napisac o tym że dobra firma robi jazde na początku -potem pisze program- i jak jestes zadowolony to na koncu również jest jazda .

[ Dodano: Wto 03 Lut, 09 14:52 ]
                                                Zamieszczone przez rob555

Jak dymasz panienke to chcesz by dala Ci na papierku wynik orgazmu? Czy po prostu ma byc dobrze.... :diabelski_usmiech

a nie pomyslałeś że moze ona chce bys ją wydymał jak nikt inny dotąd a nie jak wszyscy!!

Kolego jestes typowym przedstawicielem pseudo wiedzy...hamownia jest niezbedna w wyczynie gdzie kazdy KM sie liczy. Przy strojeniu typowych aut na ulice wazne jest by parametry pracy sie pokrywaly z tym co zadalem w sofcie. A ile wyjdzie tyle wyjdzie...
                                                a ze papierek cieszy laika bo moze w ramke wstawic...to duzy plus no i to ze na dupo hamowni roznicy paru KM sie po prostu nie czuje a tu mozna ladnie moment wymodelowac
                                                a nie pomyslałeś że moze ona chce bys ją wydymał jak nikt inny dotąd a nie jak wszyscy!!

Jeśli dla Ciebie klika KM i kilkanaście nm to niezauważalne różnice i twierdzisz że bez hamowni da sie napisać dobrze program to extra- Masz prawo tam myśleć.
                                                pozatym jak znajdziesz mi 2 identyczne motory to

Komentarz

• rob555
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 748

Hamownia sluzy do weryfikacji osiagow a nie jest urzadzeniem diagnostycznym dla softu !!!
                                                  Znam przypadki super wykresow robionych pod publike po ktorych auta sie sraly ....
                                                  Wiec jest to bardzo przydatne urzadzenie ale nie NIEZBEDNE przy modyfikacji seryjnych aut.
                                                  Co innego jak robisz big turbo czy grube mody...wtedy rzeczywiscie bez rolek ciezko.
                                                  Robilem wiele aut jak jeszcze hamowni nie mialem goscinie po innych firmach jezdzilem jak klient zarzyczyl Jak nie to nie i nie bylo problemu, auta jezdzily.
                                                  Chcesz pare wykresow programow strojonych na drodze ktore dopiero niedawno wpadly sie shamowac?
                                                  Prosze bardzo programy z przed 2 lat :

CHCESZ MI WMOWIC ZE NIE MOZNA ZROBIC DOBREGO PROGRAMU BEZ HAMOWNI :?:
                                                  Jak widzisz mozna...tylko trzeba troche wiedzy czasu i checi....

Nie wiem chlopie ile Ty zrobiles aut ale jak narazie jestes teoretykiem...wiec naprawde zastanow sie co piszesz.[/b]
                                                  pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                                                  hybrydowe wtryski i turbiny
                                                  programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                                                  www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

Pracuję...