No przecież Maicroft odpowiedział na Twoje pytanie.
[O2] FL - interfejs diagnostyczny
Zwiń
X
-
[O2] FL - interfejs diagnostyczny
Witam
Chciałem zajrzeć do komputera mojej skody (O2 FL 1.4TSI MY2010) i dorzucić m.in doświetlanie zakrętów czy domykanie szyb.
Jaki kupić najtańszy ale skuteczny kabelek który sobie z tym poradzi? Spotkałem się z opinią że niektóre kabelki pomimo posiadania magistrali CAN nie potrafią "rozpoznać" większości urządzeń w samochodzie.
Dostałem interfejs diagnostyczny ELM327. Już wiem że niestety za jego pomocą da się jedynie zajrzeć do silnika. Czy taki interfejs poradzi sobie z 1.4TSI (tu siedzi chyba MED17)?
Kiedyś widziałem gidzieś na forum rozpisane wszystkie bity konfiguracyjne sterownika. Czy może ktoś ma linka pod ręką?
A - i czy są różnice w kodowaniu dla MY08, MY09 i MY10?
-
-
Zamieszczone przez mrrudzindoświetlanie zakrętów
Podepne się pod temat. Czy włączenie doświetlania zakrętów w OII FL MY2010 ambiente to kwestia programowa, czy potrzebny jest jakiś dodatkowy sterownik?
Chciałbym włączyć tą funkcję u siebie, ale w serwisie mówią mi, że coś jest poblokowane i się nie da.
Pozdrawiam,... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Sterowniki na MY2010 roznia sie od tych starych. Trzeba je dopiero przeanalizowac. Dziala z nimi podobno tylko VAG-COM 8 i 9, softy alternatywne nie wiem.
Co do grzebania w sofcie, to radze sobie darowac, MED 17 to nie jest EDC15 ktory kazdy bardziej rozgarniety potrafi przegladnac i cos tam grzebnac :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radik79Witam,
Podepne się pod temat. Czy włączenie doświetlania zakrętów w OII FL MY2010 ambiente to kwestia programowa, czy potrzebny jest jakiś dodatkowy sterownik?
Chciałbym włączyć tą funkcję u siebie, ale w serwisie mówią mi, że coś jest poblokowane i się nie da.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftMaja wszystko, tylko im sie nie chce
Nie znam się na tym, ale nie bardzo chce mi się w to wierzyć.
Kurcze mam wrażenie, że w serwisach nie za bardzo jeszcze znają to auto, bo nie mogą mi nawet powiedzieć ile kosztuje (i czy coś muszę wymienić w związku z tym) aktywacja CL.
Pozdrawiam,
radik79... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Co maja xenony z doswietlaniem wspolnego to ja nie wiem.
Ja mam xenony, a doswietlania nie, bo sterownik jest starego typu, ale te nowe wszystkie do tej pory doswietlanie mialy.
Popytaj czy ktos na spocie ma VAG-COMa z obsluga CANa i sprawdzie. Ja bede za 2 tyg w Lodzi na weekend i jak dostane juz kabel to moge zobaczyc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radik79Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i gościu powiedział mi, że musze mieć jakiś sterownik, który obsługuje xenony.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radik79Kurcze mam wrażenie, że w serwisach nie za bardzo jeszcze znają to auto, bo nie mogą mi nawet powiedzieć ile kosztuje (i czy coś muszę wymienić w związku z tym) aktywacja CL.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftmaja xenony z doswietlaniem wspolnego to ja nie wiem
Niestety nadal nie wiem, czy można, a jeżeli tak to jaki jest koszt włączenia CL.
Pozdrawiam.... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Zamieszczone przez radik79I faktycznie, doświetlanie działa tylko z Xenonami
Inna sprawa, że w praktyce zakręty doświetla AFL a nie CL. CL lampą przeciwmgłową może doświetlić co jest za rogiem, więc nie bez powodu nazywają się Corner.Pozdro
Komentarz
-
-
Podłączę się do tematu, gdyż sam posiadam ELM-a 327, którego mam możliwość wymienić u sprzedawcy (z ewentualną dopłatą na coś działającego w O2 FL). Sprzedający proponuje mi VCDSa wersja 805.0, uczciwie podając, że nie miał okazji go przetestować z nowym CANem.
Macie może jakieś doświadczenia z takim fejsem? U Viakena jest VCDS, który podobno na 100% obsłuży O2 FL, ale cena ~1700zl jest zaporowa.
Komentarz
-
-
www.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Przecież w O2 i O2FL CL uaktywnia się na poziomie maxi-dota :? bez ingerencji w oprogramowanie... Natomiast w wersjach z xenonami chodzi zapewne o światła skrętne różniące się tym od CL, że doświetlają zakręty w całym zakresie prędkości a nie tylko do 40km/h 8) Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę :wink:Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
TomTom VIA125 na pokładzie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez viciousPrzecież w O2 i O2FL CL uaktywnia się na poziomie maxi-dota :? bez ingerencji w oprogramowanie...
Zamieszczone przez viciousNatomiast w wersjach z xenonami chodzi zapewne o światła skrętne różniące się tym od CL, że doświetlają zakręty w całym zakresie prędkości a nie tylko do 40km/h 8) Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę :wink:Pozdro
Komentarz
-
-
vicious i leniwiec,
Macie xenony, bo jezeli tak to macie w maxi-docie dostępną aktywacje/dezaktywacje.
Ja nie mam xenonów i nie mam tej opcji dostępnej u mnie w maxi-docie.
Wyposażenie to ambiente.
Pozdrawiam,... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radik79vicious i leniwiec,
Macie xenony, bo jezeli tak to macie w maxi-docie dostępną aktywacje/dezaktywacje.
Ja nie mam xenonów i nie mam tej opcji dostępnej u mnie w maxi-docie.
Wyposażenie to ambiente.
Zamieszczone przez LeniwiecPrzeczytaj na poprzedniej stronie co pisałem o AFL. CL to przeciwmgłowe, a AFL to ruchoma soczewka xenona.Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
TomTom VIA125 na pokładzie
Komentarz
-
Komentarz