dziurawienie nadkola

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• shok
    odpowiedział(a)
    Dzięki. Ale to był taki żarcik

Zostaw komentarz:

• Tony065
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez shok Zobacz wpis
    Odgrzeje kotleta bo widze co nie którzy dłubali ostatnio swoje Ocatavie i może im się przydać.

Ps.Byłeś już przy aucie cyknąć tą fotkę ?
    W sumie jedyna fotka kratki jest tu http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...ahf-by-tony065 , bo auto sprzedałem ponad rok temu...

Zostaw komentarz:

• KrzysiekVRS
    odpowiedział(a)
    Fiat Tempra miał fabrycznie oba nadkola wyposażone w takie żaluzje. Może taniej i lepiej wyjdzie kupić takie nadkole, wyciąć, wkleić/przynitować do nadkola O1 i już Nie neguję rozwiązania z metalową siatką ale czy nie bedzie rdzewieć i kamyki nie będa "hałasować" o tę kratkę metalową ?

Kiedyś miałem Temprę 1,6 benzyna wolnossąca i do dziś nie wiem w jakim celu te żaluzje były stosowane w obu przednich nadkolach ????

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Tony065 Zobacz wpis
    31.05.2011, 10:17
    Pewnie był, 8 lat temu

Zostaw komentarz:

• shok
    odpowiedział(a)
    Odgrzeje kotleta bo widze co nie którzy dłubali ostatnio swoje Ocatavie i może im się przydać.

Ps.Byłeś już przy aucie cyknąć tą fotkę ?

Zostaw komentarz:

• Tony065
    odpowiedział(a)
    aż się do auta przeszedłem, bo robiłem to wczoraj o 22-23. kratka jest tak jak powinna, czyli "do dołu". jak będę dłubał przy hamplach /280 -> 312/, to cyknę fotkę na aucie.

Zostaw komentarz:

• Sev
    odpowiedział(a)
    Na tych miniaturkach nie bardzo widać ale czy czasem żaluzji w kratce nie masz tak że są "otwarte" do góry? Powinny być w dół żeby syf z koła nie wpadał w kratę a przy okazji ruch obrotowy koła i tym samym ruch powietrza będzie "wyciągać" powietrze spod kratki a nie wpychać je z powrotem.

Zostaw komentarz:

• Tony065
    odpowiedział(a)
    no i dokonałem kolejnego moda w aucie :wink:
    miały być fotki, ale coś popiep...em z aparatem i wyszły miniaturki, ale i to wkleję.
    rzeczy potrzebne do tego dzieła: nadkole /najlepiej zdemontowane/, kratka /z marketu/, klej montażowy /ja wybrałem sikaflex/, grunt do kleju, miarka/metrówka, jakaś piłka do metalu, coś do rysowania/trasowania, 4 wkręty /użyłem ori na torx 25/, rękawiczki /nowe, bez dziur/.
    najpierw zdemontowujemy nadkole z auta, na forum LC robili to bez, ale ja nie mam pojęcia jak, aby było dokładnie. po zdjęciu wymiarów na otwór, przenosimy to na wewnętrzną część nadkola. wg mnie najlepszy wymiar jest 10cm od dołu i 10cm od zew. boku i wypada akurat za IC. przykładamy kratkę do nadkola i wytrasowujemy jej obrys i gdzie mają być wkręty. następnie po odjęciu po ok. 2cm od każdego brzegu wycinamy dziurę i w wyznaczonych miejscach dziurki na gniazda pod wkręty. po oczyszczeniu z pozostałości cięcia, smarujemy brzeg otworu gruntem przy pomocy tego pędzelka/kulki. potem dajemy sikaflex na brzeg kratki od wew. strony. dałem dość grubo, aby dobrze się skleiło i żeby błoto nie leciało za nadkole. z sikafexem jest taki problem, że bardzo ciężko wychodzi z tuby i osobiście popsułem 2 pistolety, zanim dokończyłem prace. w przygotowane otwory wsadziłem pod wkręty, przyłożyłem kratkę, przykręciłem 4 torxy 25 i pozostało mi założenie tego na auto. rękawiczki są potrzebne do pracy przy sikafexie, bo to strasznie brudzi, jest po prostu czarny i klei się do wszystkiego. powodzenia, jak ktoś ma ochotę.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• skalar
    odpowiedział(a)
    to czekamymoże i ja taki mod zrobię.

Zostaw komentarz:

• Tony065
    odpowiedział(a)
    hmmm... baaardzo stary ten kotlet, ale zaryzykuję
    temat podpatrzyłem na leonclub, tam ekipa wstawia w nadkole /nie w zderzak przy kole/ kratkę wentylacyjną, zakupioną w markecie budowlanym. najlepiej z metalową siatką w środku. zanabyłem takową /prostokątną/, do tego sikaflex do uszczelnienia i na dniach zakładam. wg w/w z LC, temp. w IC spadła o ok. 6-8 st.C. zawsze to coś. być może w poniedziałek, jak pogoda pozwoli, to zrobię ten mod i zamieszczę fotki.

Zostaw komentarz:

• EŁ
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez MiKruS
    bo teraz zbyt chlodno - fajny maj... :evil:
    dla nas mikrointerkulerofcóf im zimniej tym lepiej.... :lol:

Zostaw komentarz:

• MiKruS
    odpowiedział(a)
    Ja jestem ciekaw czy cos daje to skrzele na zderzaku...

Moze, ktorys z kolegow sie poswieci dla ludzkosci i pomierzy temp w dolocie z kratka i po jej zaklejeniu... :idea: :idea:

Ale to jak sie cieplej zrobi, bo teraz zbyt chlodno - fajny maj... :evil:

Zostaw komentarz:

• Nexus6
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Kmab
    A gdzie kupowałeś swoją kratkę? Zastanawiam się nad takim rozwiazaniem...

:diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• Kmab
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez MisiekWAW

co się komu podoba :zlosnik: ja zrobiłem tylko tam gdzie jest IC :chytry
    A gdzie kupowałeś swoją kratkę? Zastanawiam się nad takim rozwiazaniem...

Zostaw komentarz:

• Purchawa
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez _tm_
    Zamieszczone przez leff
    a mi dzisiaj dodatkowo doszly milotecowe wyloty w zderzaku k
    To tez mam w planach, tylko nie wiem czy robic z dwoch stron, zeby bylo symetrycznie, czy tylko z jednej tam gdzie jest IC :?:
    Z drugiej strony to tylko zeby bylo ladnie symetrycznie

Zostaw komentarz:

• misiekwaw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez _tm_
    To tez mam w planach, tylko nie wiem czy robic z dwoch stron, zeby bylo symetrycznie, czy tylko z jednej tam gdzie jest IC :?:
    co się komu podoba :zlosnik: ja zrobiłem tylko tam gdzie jest IC :chytry

Zostaw komentarz:

• _tm_
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez leff

Zostaw komentarz:

• leff
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• konar
    odpowiedział(a)
    Ja co prawda dopiero dzisiaj, ale tez mam taka kratke
    I ja witam w klubie "skrzeli rekina"

Zostaw komentarz:

• _tm_
    odpowiedział(a)
    bo już od 3 miesięcy mam to założone k
    Ja co prawda dopiero dzisiaj, ale tez mam taka kratke .
    Dodatkowo stalem sie posiadaczem alusow z Octavii Elegance, ale ze kazdy pewnie wie jak wyglada na nich Octa, wiec nie bede zdjec zamieszczal - tak sie tylko chwale, ze juz nie mam stalowek z kolpakami :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• misiekwaw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Parowoz
    Niema żadnej przesłony pomiędzi interculerem a zderzakiem jak to zamontujesz troszke blicej to i powinno być na wysokości culera
    dzięki, szkoda, ze tak późno bo już od 3 miesięcy mam to założone k

Zostaw komentarz:

• Parowoz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez danielpoz
    o ile dobrze sobie przypominam to miedzy zderzakiem a inter. jest jaks przeslona lub cos w tym rodzaju wiec wlot jest tylko do lansu
    napewno :?: będę musiał w takim razie dokładnie się temu przyjrzeć zanim zamówię te bajerki :roll:
    Niema żadnej przesłony pomiędzi interculerem a zderzakiem jak to zamontujesz troszke blicej to i powinno być na wysokości culera

Zostaw komentarz:

• AWARIA!
    Guest replied
    Patent mi się podoba

Trzeba kupić za ok. 14zł kratownice na wentylacje podgrzać ją opalarką, wyciąć dziure w nadkolu i przywalić na nity...

Ps. ktoś mierzył temperature IC-ka przed i po tym modzie ?

Zostaw komentarz:

• Luca
    odpowiedział(a)
    Osiągi mogą acz nie musza być odczuwalne w lato, po prostu brak puchnięcia samochodu przy wyższych temperaturach otoczenia, koni Ci niestety nie przybędzie :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• wasyl
    odpowiedział(a)
    No dobra a czy ktoś zna faktyczny rezultat takiej przeróbki? Jak to ma się na osiągi ?

Zostaw komentarz:

Pracuję...