[O1] [O1] Fotele, mocowania i pasy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dartyl
    Classic
    • 2010
    • 8

witajcie

ja niestety dzisiaj po raz pierwszy od czasu zakupu Octavii nie zjawię się na tyskim spocie.....
    dartyl
  • bryndzel
    Drive
    • 2009
    • 60

Więc mam drobny problem w doborze osprzętu, no i późniejszym montażu, a konkretnie jak w temacie.

Zamierzam kupić ten fotel kubełkowy i zamocować go w swojej Octavce.

Do tego zapewne muszę kupić te mocowania.

No i zostały pasy. No i tu teraz w sumie największy problem. Poniżej jest lista pasów.
    1 pasy
    2 pasy
    3 pasy
    4 pasy
    5 pasy
    6 pasy
    7 pasy
    Z tego co wiem, niektóre pasy się mocuje na klatce, jeśli jest, ale chodzi mi o takie których nie będę musiał tak robić. No i teraz które z nich wybrać najlepiej? Co dalej z tym wszystkim? Na co mam zwrócić uwagę?
    Na codzień:
    Skoda Octavia 1.9 TDI 90KM ALH 2004' Hatchback

Od czasu do czasu:
    Fiat Palio Weekend 1.6V 101KM
    Ford Mondeo MK4 TDCI 140KM Hatchback
    Ford Mondeo MK1 1.6 90KM Kombi
    Audi A6 C6 2.0 TDI 140KM Automat Sedan

Komentarz

• ediada
      Ambiente
      • 2008
      • 156
      • Octavia III combi (5E5)
      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

bryndzel, Oryginalny fotel w Octavii przesuwa się po 2 szynach umieszczonych na ścianie tunelu i drzwi. Jak chcesz zamocować ten fotel będziesz musiał wiercić otwory w podłodze albo przyspawać śruby do podłogi na nowe prowadnice. Nie znam dokładnej konstrukcji zaproponowanych przez Ciebie mocowań ale generalnie to rzeźba.
      zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
      "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• bryndzel
        Drive
        • 2009
        • 60

ediada, z tego co udało mi się dziś zorientować, to by trzeba było wykombinować jakąś a'la przejściówkę z normalnego fotela, na fotel kubełkowy. Tylko ponoć to rzeźba i pytanie czy jest sens. Bo generalnie po ostatniej weekendowej wyprawie do Wilczych Lasków, to po 1,5 godziny zaczynały mnie strasznie boleć plecy i podobnie było w drodze powrotnej, a już strach pomyśleć o wyjeździe na południe polski(10godzin). Zupełnie się odechciewa taka podróż seryjnych fotelach...

Może źle szukałem, ale nie mogłem znaleźć kto coś takiego zrobił w Octavce. Może taki ktoś się cudownie odezwie i coś poradzi
        Na codzień:

Od czasu do czasu:

Komentarz

• ediada
          Ambiente
          • 2008
          • 156
          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Podaruj sobie te fotele. Pomijając kwestie techniczne weź pod uwagę sprawy bezpieczeństwa. Żebyś nie wyleciał razem z fotelem w przypadku kolizji. Znam te fotele (oryginały) od podszewki. Pracowałem jako technolog w koncernie produkującym te fotele. Mocowanie tych foteli do płyty auta jest nietypowe ponieważ fotel przesuwa się tylko po jednej prowadnicy, która jest częścią samego fotela. Siedzisko jest podparte w 3 miejscach. Nie mówię, że jest nie możliwe. Ale nikt nie zagwarantuje, że fotel po przeróbce będzie bezpieczny. Ja posiadam regulację wysokości i lędźwi i generalnie nie narzekam. Jeśli jednak z jakichś powodów nie pasują pomyśl o fotelach recaro dedykowanych do tej grupy aut tj. Golf IV, Seat Toledo, Leon.
          "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• Sev
            L&K
            • 2007
            • 1295

Od siebie dodam. Jeżeli chcesz kubeł to z tych tanich bez homo FIA jednym z najlepszych rozwiązań bedzie Bimarco Cobra II, cobra I jest nieco bardziej leżąca i "otwarta" niż II. Do tych szyn musisz dokupić mocowanie dedykowane, do niego mocujesz szyny a do szyn kubeł.
            Mocowania

Fotel i tak będzie wysoko. Prawie jak w serii a nie o to chodzi. Jezeli już to musiałbyś sam wyspawać sobie mocowanie pod szyny które będzie dostatecznie niskie.

Odnośnie pasów, bierz takie na śruby oczkowe, w miejsce przy tunelu zamiast oczkowej montujesz zwykłą śrubą ucho np z takiego adaptera (wiem że jest dostępne samo ale nie znalazłem)
            Adapter
            To metalowe ucho można wyginać i skręcać do 90 stopni.

Jeżeli jednak wziąłbyś pasy montowane na stałe, nie na oczka, to bierz takie z odpinaną tylna szelką. Np Schroth Rallye3 asm albo Rallye4 asm. Ja kupiłem Rallye4 z uwagi na 4 punkty mocowania. Szelki będą na seryjnym fotelu.

Dlaczego z odpinaną szelką? W razie kontroli drogowej możesz stracić dowód, miejsce na tylnej kanapie nie będzie nadawać się do siedzenia, a musi. Temat rzeka.

Acha i zostaw seryjny pas i zapięcie. Mundurowi czasem pomimo homologacji na pasy szelkowe nie są podatni na fakty tylko kierują się własnym widzimisię.

Zamiast kubła rozważ fotele z Tour Sport'a, praktycznie to samo co w leonie TS i O1 RS (ale bez skory) i rewelacyjnie trzymają. No ale są nadal za wysoko :/
            6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
            Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• ediada
              Ambiente
              • 2008
              • 156
              • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

I wszystko jasne

Komentarz

• rosa
                Ambiente
                • 2009
                • 242

Jak chcesz mieć fajne sportowe fotele i do tego wygodne to kup sobie od Leona albo od Octavi RS
                www.batlodz.pl

Komentarz

• Sev
                  L&K
                  • 2007
                  • 1295

Fajne fotele są tylko jedne
                  Recaro Sportster CS

Ale serio, dla chcącego nic trudnego, da się zamontować w O1 fotele z Golfa V R32, fotele produkuje Recaro i mają dolne mocowania więc podejdą na każde uniwersalne mocowanie.

Nie do końca jasna jest tylko sprawa bocznych poduszek.

Komentarz

• bryndzel
                    Drive
                    • 2009
                    • 60

U mnie chyba nie ma bocznych poduszek, ale nie jestem do końca pewien.
                    Sev, czyli jakby kupował fotel, to tak czy siak muszę wymieniać mocowanie tak?
                    Na codzień:

Od czasu do czasu:

Komentarz

• Sev
                      L&K
                      • 2007
                      • 1295

Tak. Chociaż widziałem kubełek w pewnej O1 1.8T 4x4 z Wrocławia, o mocy której nikt nie chce mówić , zamocowany na seryjnym mocowaniu ale bez gumówki i spawarki chyba się nie obeszło

[ Dodano: Sro 14 Lip, 10 16:40 ]
                      Temat montowania kubła i do mnie ostatecznie dotarł.

Na szybko, co trzeba zrobić, gdzie kupić żeby odłączyć poduszkę a system myślał że ona jest, jakiś rezystor, emulator czy inny wibrator jest potrzebny.

W kubełku po stronie kierowcy nie bedzie oczywiście poduszki, w prawym pozostaje seria czyli z poduchą więc system trzeba oszukać.

Proszę o pomoc w tej kwestii.

Komentarz

• jacog
                        Rider
                        • 2008
                        • 420
                        • Felicia I (6U1)

2.2om (daje się tez 2.7ohm lub 3.3ohm), moc 0.25W ale pewnie łatwiej będzie kupic większej mocy

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

Już kupiłem 2,2 i 3,3 zobaczymy który nie zaprotestuje
                          Dzięki za info.

Wpiąć go należy we wtyczkę, tą która bezpośrednio wchodzi do poduchy jak sądzę?

Kubeł, jeszcze do końca nie wiem który ale mam parę typów zamontowany będzie na fabrycznych szynach po małych przeróbkach kosmetycznych. Pasy szelkowe które już sa w aucie pozostaną zamontowane tak jak były, seryjny pas z czujnikiem zapięcia zostaje.

Kierownica 3 ramienna z poduchą z RS'a będzie odsadzona na customowej nabie z duralu PA6 o około 4-5cm.

Coś z tego będzie

Komentarz

• jacog
                            Rider
                            • 2008
                            • 420
                            • Felicia I (6U1)

Sev, dokładnie pod tą wtyczkę. Docelową ją odciąć i rezystor przylutować na stałe. Oczywiście wszystkie operacje na odłączonym akumulatorze (dla czystego bezpieczeństwa)

Komentarz

• Sev
                              L&K
                              • 2007
                              • 1295

Czyli jeżeli odetnę wtyczkę tą od poduchy to tak jakbym podłączył się bezpośrednio we wtyczkę/gniazdo pod fotelem, tak?

Komentarz

• Skfarek
                                RS
                                • 2010
                                • 4795
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Sev, co do pasów to pewnie spóźniona uwaga bo piszesz że już masz ale Schroth robi pasy trzy albo czteropunktowe z napinaczem wpinane w z tego co wiem oryginalne mocowania. Co do kubła proponuję wcześniej gdzieś wsiąść w fotel który masz zamiar kupić by potem uniknąć niemiłej niespodzianki że ciasny/niewygodny itp.. Tak z innej beczki ja już od pewnego czasu szukam kubła do "zabawki" ale z racji mojego gabarytu mam duży problem ze znalezieniem wygodnego i nie rujnującego kieszeni (w zasadzie na placu boju po rozpoznaniu został tylko Mirco XL) :P
                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• jacog
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 420
                                  • Felicia I (6U1)

Sev, można zrobić i tak

Komentarz

• Sev
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1295

Skfarek, temat milion razy przemyślany, przemierzony, nawet jestem już po przymiarkach a kolejne czekają, niespodzianki nie będzie Mirco XL dla mnie będzie za duży w tyłku ale jest dobry na wysokość, Bimarco Cobra II jest dobra , nawet deczko luźna w tyłku ale za wąska na wysokości ramion. Zobaczę jak Mirco S3 będzie pasował, na dniach mam go przymierzyć do swojego szanownego zadka

Pasy mam 4 punktowe statyczne Schroth Rallye 4 asm, tylko na tor a na co dzień seryjny, żeby niebiescy się nie czepiali

jacog, dzięki za info to w sumie lepiej bo pruć ori wiązki z fotela nie trzeba będzie. Tylko wtyczkę dorobić żeby czujnik zapięcia pasów podpiąć i rezystorek wlutować.

Komentarz

• Skfarek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 4795
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Sev
                                      tylko na tor a na co dzień seryjny,
                                      [mały OT]a w co się bawisz - time attacki, sprinty? Autko coś więcej przymodzone (zawias, hample itp.) w tym celu masz? [koniec małego OT]

Komentarz

• Sev
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1295

[OT] sporadycznie i to i to, dla zabawy głównie, auto technicznie jeszcze prawie seryjne, zbieram graty i kasę na mody
                                        Na razie tylko hamulce z przodu ATE PD, klocek seryjny ATE, płyn ham. Motul 5.1, rozpórka na kielichach z Audi TT, kierownica w zamszu (dodatkowo odsadzona na nabie w tą sobotę zostanie), szelki Schroth rallye 4 asm, opony Potenza RE050A,

W planach jakiś slick na tor, może coś z jak BFG A20 czy Michelin N20 z pucharu C2R2.

Jak wahacze się połamią to zmienię je na te z S3/TT

W kolejce czekają graty do modyfikacji dolotu - FMIC + kolektor z S3 (BAM). Na razie czasu i kasy mało było ale powoli zaczynam kontynuować.

Zawieszenie: będzie na tulejach z S3/TT, do poliuretanów nie mam zaufania i amorki ze sprężynami Koni Sport Kit (1130) tylna belka dodatkowo może zostanie "usztywniona" dod. stabilizatorem. Nie wiem czy tyłu nie zrobię może na AGXach z uwagi na zewnętrzną regulację tylko problem jest z amorkami do kombi, z Bory trzeba by wsadzić ale nie mam przekonania do tego rozwiązania.

Na koniec program i wydech z drobnymi korektami dolotu (TIP Unitronic'a jak znajdę w dobrej cenie).
                                        [EOT]

Komentarz

• Skfarek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 4795
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No to ładny setupik się szykuje :wink:

Zamieszczone przez Sev
                                          W planach jakiś slick na tor, może coś z jak BFG A20 czy Michelin N20 z pucharu C2R2.
                                          A nie taniej wyjdzie coś z poniższych (o ile dostępne w twoim rozmiarze):
                                          R888
                                          R1R (bardziej cywilnie)
                                          Kumho V70A (trzy twardości mieszanki)
                                          Falken Azenis?

R888 całkiem nieźle sobie radzą w warunkach bojowych :P

Komentarz

• Sev
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1295

To jest co bym chciał a co będzie to zobaczymy Czas pokaże, na razie najtaniej wychodzi RE050A i daje nieźle radę

Komentarz

• Michal_ts
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 74

No to troszkę odgrzeję kotlecika...

Jest może ktoś, kto znalazł kompatybilny fotel i szyny do OI, bez rzeźbienia? Mam namyśli kubełek z szynami, który w razie potrzeby pozwoli na powrót do serii. Bocznych poduch nie posiadam.

Najlepiej jakby to był lekki kubeł z możliwością bezpiecznego zapięcia się seryjnymi pasami.

Może ktoś już coś konkretnie w tym temacie przerabiał?

P.S. Chodzi mi o kubełek a nie o fotele z leona, czy OI sport (takie posiadam).

Komentarz

• Sev
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1295

Michal_ts, P&P raczej nie ma, jedyna opcja to zakup mocowania dedykowanego do O1, GIV czy Leona, szyn uniwersalnych i montaż tego w całość. To gwarantuje Ci że w razie czego zamontujesz zwykły fotel.

Inna opcja to moje rozwiązanie czyli niestety rzeźba na standardowym mocowaniu fotela z jakiegoś szrotu z dobrymi szynami, za browara.

Jeżeli kubeł i seryjne pasy to musisz szukać kubła który nie jest zbyt głęboki na wysokości bioder (Mirco S3 odpada) nie da rady się dociągnąć 3pkt pasem aż tak jak na seryjnym fotelu ale mi wystarcza.

Montaż kubła zaczynasz od wyboru fotela który do Ciebie pasuje a potem kombinujesz z mocowaniem.

Komentarz

• octaviawrc
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 337
                                                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

pamietajcie przy montazu dodatkowych szyn zeby były z dobrych materiałów.(kształtowniki z ciągninej stali, sruby z twardoscia 8.8 lub mocnijsze i koniecznie dobre nakretki samohamowne tez 8.8)
                                                  widziałem w starych czasach jak połamało pozadny kubełek Sparco przez kiepskie zamontowanie.
                                                  pasy najepiej montowac na uchach z sabelta lub Sparco, w miejsca na tylnej kanapie uchwytów do zamka pasów.
                                                  SPRZEDAM TANIO

Komentarz

Pracuję...