podkrecenie turbiny w 1.8 słyszal ktos o czyms takim
witam ostatnio rozmawiałem z kolesiem i zgadalismy sie an temat silnika 1.8 i mi kkoles cos tłumaczył ze jego kumpel w passacie zrobił cos co sie nazywa podkrecenie turbiny i dało mu to ok 25 KM. nigdy wczesniej o czyms takim nie słyszałem i na forum też nie zauważyłem o tym mowy. jest wogule cos takiego? na czym to polega. koleś zaznaczał ze nie jest to zaden soft czy inna ingerencja w program. jak myślicie koleś cos pomylił czy jednak jest cos takiego?
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Pomijając już wiele rzeczy przejdę od razu do najważniejszej sprawy, zwiększenie samej tylko ilości powietrza w benzynie nie dość że nie da więcej mocy to uszkodzisz silnik termicznie bo drastycznie wzrośnie temperatura spalania.
zwiększenie samej tylko ilości powietrza w benzynie nie dość że nie da więcej mocy
Ależ jak najbardziej da - sam znam taką jedną octę 1.8T w której samo tylko "pokręcenie śrubką" dało prawie 20KM A czy to sensowne i bezpieczne, to już zupełnie inna sprawa.
. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
zwiększenie samej tylko ilości powietrza w benzynie nie dość że nie da więcej mocy
Ależ jak najbardziej da - sam znam taką jedną octę 1.8T w której samo tylko "pokręcenie śrubką" dało prawie 20KM A czy to sensowne i bezpieczne, to już zupełnie inna sprawa.
JEŚLI SILNIK DOSTAŁ WIĘCEJ PALIWA, moc nie bierze się z powietrza.
Teoretycznie ECU mógł zwiększyć dawkę paliwa bo w spalinach sonda wykryła tlen (przez rozregulowanie cięgna zaworu WG), wtedy może to dać to jakiś efekt. Tak czy siak pomysł ryzykowny żeby nie powiedzieć głupi bo jak ECU nie wyrobi z korekcją to tłoki będziesz wyjmował przez korek spustu oleju.
blackrs, ja bym nie grzebal samodzielnie bo mozna uszkodzic auto - w benzyniakach trzeba dbac o AFR... pokrecisz srubka i okaze sie ze auto bedzie moglo jezdzic jedynie na stu oktanowej benzynie... przerabialem takie cos i powiem szczerze ze wyjatkowo upierdliwe i nie warte zabawy...
nie koledzy źle mnei zrozumieliscie ja nie chce jej podkrecać bo w sumie nie wiedziałem co to jest usłyszałem tylko od kolesia ze jest cos takiego i tu na forum własnie chciałem zapytac o co chodzi no i już wiem o co i że nie warto. ale w zyciu nie zrobie czegos co może w jakis sposób uszkodzic silnik czy byc ryzykowne tym bardziej ze mam przebieg prawie 300 tys. nad softem sie wlasnie zastanawiam juz od jakiegos czasu w sumie
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz