Xenony do OCTAVI

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czernobyl
    L&K
    • 2008
    • 1276
    • Octavia III (5E3)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez andriu21tg
    Jak Ja Tomku pytalem to dostalem info iz jesli pojedziesz na stacje diagnostyczna i tam ci wystawia kwit ze lampy sa ok to w momecie kontroli drogowej (jesli masz taki papierek oczywiscie przy sobie a mieli by jakies obiekcje) to nic niemoga zrobic.. tzn ladnie podziekowac i tyle..
    to chyba nie do końca tak jest, bo gdzieś jest paragraf, że policmajster może zatrzymać dowód w przypadku nieuprawnionego wbicia przeglądu - trafiłem na to przy okazji jakiejś internetowej kłótni nt. przeglądu na LPG na 3 lata od nowości - i jeśli nawet biurwa czy ktokolwiek klepnął w dowodzie przegląd na 3 lata, to po upływie roku, jeśli trafisz na kontrolę, to mają prawo zatrzymać Ci dowód - bo pieczątka na 3 lata zdobyta została wbrew przepisom

Komentarz

• andriu21tg
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1499

czernobyl, wiesz co niewiem ja to wyczytalem chyba na onecie a potem ogladalem chyba w jezdzie polskiej na TVN Turbo wypowiedz Policmajstra.. i pytalem potem jeszcze i rowniez.. zreszta co tam.. trzeba byc przezornym i miec 2 komplet lamp hehe

Komentarz

• bl
        Rider
        • 2009
        • 389
        • BMW
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Schemat czesci potrzebnych do montazu spryskiwaczy: http://www.lipa.arrakis.pl/uklad_etka.pdf

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Zamieszczone przez bl
          Schemat czesci potrzebnych do montazu spryskiwaczy: http://www.lipa.arrakis.pl/uklad_etka.pdf

Jeśli się "przymierzasz" do roboty to zerknij TUTAJ...

BTW
          Gdyby ktoś miał ochotę na dołożenie samopoziomowania ( np. z Kufatec-a ) to TUTAJ jest całkiem fajny opis wraz z fotkami. Dotyczy to co prawda VW Jetty, ale praktycznie nie różni się od tego co trzeba by zrobić w OII.
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• bl
            Rider
            • 2009
            • 389
            • BMW
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
            Jeśli się "przymierzasz" do roboty to zerknij TUTAJ...
            Zerknalem, bardzo pomocne!

Praktycznie bezproblemowo zalozone i mozna to wykonac samemu w garazu. Przy zdejmowaniu zderzaka pod reflektorami sa plastikowe kolki rozporowe- raczej jednorazowki, wiec jakby ktos ich szukal to maja nr: N 903 591 01 (2szt na strone = w sumie 4szt sa potrzebne)

Komentarz

• octa
              Classic
              • 2008
              • 3

W Bi masz też ksenonowe światła drogowe.

Komentarz

• se@l
                Ambiente
                • 2009
                • 169

Zamieszczone przez andriu21tg
                co do prawa ostatnio czytalem to... Starsze samochody w bogatszych wersjach miały xenon np astra G czy vecta B
                ...
                Nie wiem skąd te informacje ale w VB były i spryski i samopoziomowanie.
                Nawet takową posiadam i żaden z kolegów z vectra-unlimited.pl nie ma wersji oryginalnej bez sprysków i samopoziomowania.

P.S. Bo była mowa że tylko ksenon w soczewkach... przecież w starych mercedesach E jest zwykła lampa z ksenonem
                pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• pstryczek
                  RS
                  • 2009
                  • 10797
                  • Superb III (3V3)

Ale ta lampa w W211 była specjalnie pod ksenon zrobiona, tak samo jak w ostatnich Primerach
                  Marek

Komentarz

• aldam
                    L&K
                    • 2006
                    • 1036

Szukam dobrej duszy, która przełączy mi w kompie ustawienie na xenony
                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

aldam, ja mogę Ci to zrobić w ciągu dnia, ale musiałbyś podjechać do mnie do roboty ( obok Wimaru na Jerozolimskich ) albo stykneli byśmy się gdzieś na mieście...
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• aldam
                        L&K
                        • 2006
                        • 1036

Xenonki założone
                        Duże podziękowania dla kolegi kowal 2002 za przestawienie w kompie oraz pomoc w założeniu.
                        Podziękowania również dla piotrek_os oraz AdamB za wszystkie sugestie odnośnie zakupu i montażu.
                        Światełka muszę jeszcze dokładnie ustawić i pobawić się z regulacją reczną wysokości. Róznica jest kolosalna. Nawet takiej się nie spodziewałem. 80% wypadów za miasto po ok 300km robię nocą więc to jeden z lepszych zakupów.
                        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8044
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

aldam Witaj w klubie osób posiadających xenony
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8162
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

aldam,
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kamel1980
                              Rider
                              • 2009
                              • 304

Zamieszczone przez MisiekWAW
                              ciekawa teoria, ale lista wyposażenia i konfigurator na stronie producenta nic o tym nie wiedzą
                              Oki, zwracam honor :-) W OII FL też nie ma fabrycznie bi-xenonów :-) Swoją drogą to dziwne, bo mogliby je wrzucać fabrycznie, a tak zubożają auta.

A myślałem, że są fabrycznie montowane, bo widziałem takowe u znajomego w OII FL. Ale ostatnio się z nim widziałem i się okazało, że sam przerabiał lampy i wrzucał soczewki bi-xenonowe (nie pamiętał od czego, ale wydawało mu się, że od MK5 lub Passata B6).

[ Dodano: Czw 26 Lis, 09 14:16 ]
                              Zamieszczone przez pstrykacz
                              Ale ta lampa w W211 była specjalnie pod ksenon zrobiona, tak samo jak w ostatnich Primerach
                              W MB W211 nie było soczewek, ale były zamiast tego żarniki D2R czyli z przysłoną na żarniku.

Komentarz

• aldam
                                L&K
                                • 2006
                                • 1036

jestem po pierwszej nocnej trasie. łącznie ponad 600km. Nareszcie wszystko widzę
                                Najbardziej podoba mi sie oswietlenie pobocza. Światełka miałem ustawione ciut za wysoko. I kilka razy "dostałem" o tym informację. Lekka korekta w dół i jest juz ok.
                                Poobserwowałem autka z samopoziomowaniem i o ile na dołkach lampy latają góra dół i samopoziomowanie imo nic nie daje to już przy hamowaniu i przyspieszaniu efekt jest zgoła inny.
                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez aldam
                                  Światełka miałem ustawione ciut za wysoko. I kilka razy "dostałem" o tym informację.
                                  ani razu nie dostałem takiej informacji - moze dlatego ze odrazu pojechałem na diagnostyke diagnosta chciał wyzej jeszcze ciut podniesc....ale nie dałem :diabelski_usmiech
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Sebastian_S
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 172

Zamieszczone przez aldam
                                    jestem po pierwszej nocnej trasie. łącznie ponad 600km. Nareszcie wszystko widzę
                                    Najbardziej podoba mi sie oswietlenie pobocza. Światełka miałem ustawione ciut za wysoko. I kilka razy "dostałem" o tym informację. Lekka korekta w dół i jest juz ok.
                                    Poobserwowałem autka z samopoziomowaniem i o ile na dołkach lampy latają góra dół i samopoziomowanie imo nic nie daje to już przy hamowaniu i przyspieszaniu efekt jest zgoła inny.
                                    Samopoziomowanie jest głównie do tego, aby utrzymało pozycję, jak sobie załadujesz bagażnik - w trakcie jazdy praktycznie nic nie daje, chyba że będziesz jechał 5km/h - to zapewne wyrówna do terenu. (wystarczy np. w garażu poruszać autem przy włączonych światłach - nie nadąża poziomować).

Komentarz

• aldam
                                      L&K
                                      • 2006
                                      • 1036

Sebastian_S,
                                      mam wrażenie , że przy samopoziomowaniu światła nie lecą tak bardzo do góry przy przyspieszaniu, a to chyba jest najbardziej nieprzyjemne dla tych jadących z przeciwka.
                                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• alias27
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 82

A ja mam takie pytanie a nie chce mnozyc tematow:

Czy ktos Szanownych Kolegow mial okazje porownac budowe lamp do O2 w wersji ksenon i zwyklych na zarowke , ale z soczewka?

Czy jedyne roznice to silniczek poziomowania i rodzaj gniazda na zrodlo swiatla, czy zmiany dotycza tez soczewki i odblysnika???

Pytam oczywiscie dlatego, ze u mnie jest lampa z soczewka i spryskiwacze nie ma tylko reflektora xenon. Jakbym mial wymieniac jak co niektorzy na lape xenon, ale bez instalowania samopoziomoawania to zastanawiam sie ogole nad sensem. Czy takiego samego efektu nie osiagne montujac zarniki H7???
                                        Chodzi mi o efekt czyli o wzgledy techniczne, a nie o wzgledy prawne bo te juz znam.
                                        Octavia scout 2.0 TDI

Komentarz

• Sebastian_S
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 172

Zamieszczone przez aldam
                                          Sebastian_S,
                                          mam wrażenie , że przy samopoziomowaniu światła nie lecą tak bardzo do góry przy przyspieszaniu, a to chyba jest najbardziej nieprzyjemne dla tych jadących z przeciwka.
                                          Jak mocno przyśpieszysz, to polecą do góry. Przy normalnej jeździe to i bez poziomowania nie pójdą. Zresztą może w 2 ulepszyli... Każdy ma swoje odczucia. Niedługo porównam do nowego passka, to zobaczę jak to tam będzie wyglądało .

Zamieszczone przez alias27
                                          A ja mam takie pytanie a nie chce mnozyc tematow:

Czy ktos Szanownych Kolegow mial okazje porownac budowe lamp do O2 w wersji ksenon i zwyklych na zarowke , ale z soczewka?

Czy jedyne roznice to silniczek poziomowania i rodzaj gniazda na zrodlo swiatla, czy zmiany dotycza tez soczewki i odblysnika???
                                          To może niech ktoś zrobi zdjęcie xenonowej, a ty sobie zrób normalnej - wstawcie na forum i porównacie - ak chyba najszybciej będzie.

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8044
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Sebastian_S
                                            Jak mocno przyśpieszysz, to polecą do góry
                                            Bardziej upierdliwe są podjazdy jak się auta spotykają z przeciwka, albo podjazd auto przed tobą i zakręt w prawo. Ale na to chyba auto poziomowanie niewiele pomorze.

Komentarz

• Sebastian_S
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 172

Zamieszczone przez AdamB
                                              Jak mocno przyśpieszysz, to polecą do góry
                                              Bardziej upierdliwe są podjazdy jak się auta spotykają z przeciwka, albo podjazd auto przed tobą i zakręt w prawo. Ale na to chyba auto poziomowanie niewiele pomorze.
                                              Dokładnie, przy przyśpieszaniu nie ma aż tak wielkich różnic,no chyba że koś ma potwora pod maską, ale to by musiał mieć i tak napęd na tył, żeby podniosło

Komentarz

• alias27
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 82

[To może niech ktoś zrobi zdjęcie xenonowej, a ty sobie zrób normalnej - wstawcie na forum i porównacie - ak chyba najszybciej będzie.

Z zewnatrz to one sa na 100% identyczne, ale czy to ta sama konstrukcja optyki , czy nie?
                                                Octavia scout 2.0 TDI

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8044
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dokładnie, przy przyśpieszaniu nie ma aż tak wielkich różnic
                                                  Jak obserwuje i siebie xenony to widać że to w zasadzie nie przeszkadza i to nie jest argument dla posiadania auto poziomowania. Najgorszy układ jest ten co opisałem wcześniej, ale czy na to lekarstwem jest auto poziomowanie ? Może będę miał okazję się kiedyś przejechać autem z tym układem to podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Jak na razie przy moim ustawieniu świateł nie powinienem nikomu przeszkadzać na drodze bardziej niż na normalnych lampach.

[ Dodano: Wto 01 Gru, 09 21:57 ]
                                                  alias27, wyjmij lampę żarówkę z niej i zrób zdjęcie soczewki i przesłony od tyłu lampy. to Ci powiem czy jest tak samo. W załączeniu foto xenonu wprawdzie anglika ale idea taka sama.
                                                  Załączone pliki

Komentarz

• Sebastian_S
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 172

Zamieszczone przez alias27
                                                    [To może niech ktoś zrobi zdjęcie xenonowej, a ty sobie zrób normalnej - wstawcie na forum i porównacie - ak chyba najszybciej będzie.

Z zewnatrz to one sa na 100% identyczne, ale czy to ta sama konstrukcja optyki , czy nie?
                                                    Hehe, chodziło mi żeby wyjąć porozkręcać i porobić fotki dla potomnych :P

Komentarz

Pracuję...