[O1] KLIMA - KLIMATYZACJA - montaż klimy... gdzie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ro6ert
    Classic
    • 2011
    • 3

przemek88, no postawisz kolezanke przed faktem dokonanym - czyli powiesz jej, ze juz po stosunku
  • hadrianoss
    Classic
    • 2010
    • 7

Witam! Byłem szczęśliwym posiadaczem Octavi I 1.6MPI z 2004r. (bez klimy) do momentu w którym urodził mi się syn - jest mi go okropnie szkoda w te upały!
    Jestem zdecydowany żeby zainwestować w klimę! Troszeczkę się rozglądałem po necie i naszym forum no i mam narazie 2 firmy, które to robią:
    1.Tech-mot z piotrkowa trybunalskiego (chwalony na naszym forum) 3300zł
    2. Zaklad znaleziony na allegro bez nazwy z Borek z woj. Lubelskiego. Mają przystępną cenę -2500zł
    Może wiecie coś o tych zakładach -szczególnie o nr2? Czy są godne polecenia no i czy może ktoś z was montował sobie klimę no i ma w związku z tym namiary na inne firmy godne polecenia? Poszukuje w woj. Mazowieckim, Lubelskim, Łódzkim no i Podlaskim. Także jestem ciekaw czy po zamontowaniu takowej nowej-starej klimy pojawiają się jakieś kłopoty? czy nie praktykuje się wykręcania dobrych podzespołów samochodu i wymiany na jakieś złachane? (ponoć podczas instalacji rozmontowuje się spory kawał auta) tak naprawdę każda informacja z tego tematu jest dla mnie cenna...
    pomocy!

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Kwestia na jakich częściach to robią- nowe czy używki, i czy robią tak jak w oryginale czy patenty. Generalnie roboty trochą jest. Jak będziesz zainteresowany, napisz na pw. Postaram się rozjaśnić ci temat dokładnie .
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• Viniu
        Rider
        • 2008
        • 517

hadrianoss, ja montowałem w Piotrkowie i jestem bardzo zadowolony. Moja klima to klimatronik, montowałem ją w styczniu po promocyjnej cenie 3tys. To prawda, że przy montażu klimy trzeba rozbebeszyć pół auta z przodu, ale bez obaw, wszystko poskładane jak Bóg przykazał. Poza tym, żeby serce nie bolało to idziesz na spacer, do kina, do kościoła... 10 godzin trzeba gdzieś się pokręcić... Bo tyle to mniej więcej trwa.

Reasumując, byłem w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty: narodziny dziecka i decyzja - albo zmiana auta na takie z klimą, albo montaż klimy. Dzisiaj - widząc jakie szroty próbuje się sprzedać w polskich komisach czy ogłoszeniach - ciesze się, że podjąłem decyzję o pozostawieniu swojej Octy i doposażeniu jej, bo wiem, że mam dobre auto wyposażone w to co potrzeba. Jak jesteś pewien swojego auta, to montuj i się nie zastanawiaj. Dodam tylko, że ja jechałem 400km w jedną stronę do Piotrkowa i pojechałbym jeszcze raz, gdybym był jeszcze raz w podobnej sytuacji.

Co więcej, zupełnie przez przypadek byłem w Piotrkowie w kwietniu, zajechałem do owego warsztatu i w ramach gwarancji zrobiono mi jeszcze kompleksowy przegląd klimy przed sezonem.

Tak więc uważam, że warto.
        Pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
          RS
          • 2009
          • 1733

Zamieszczone przez Viniu
          Poza tym, żeby serce nie bolało to idziesz na spacer, do kina, do kościoła... 10 godzin trzeba gdzieś się pokręcić... Bo tyle to mniej więcej trwa
          poza tym może to nawet sie finansowo opłacić bo zgodnie z pewnym cennikiem

Usługa normalna = cena 100%
          Usługa, gdy klient patrzy na pracę mechanika = dopłata +50%

Usługa, gdy klient patrzy na pracę mechanika i komentuje = dopłata +100%
          Usługa gdy klient patrzy na pracę mechanika i w dodatku twierdzi, że wie lepiej = dopłata + 200%
          Usługa gdy klient patrzy na pracę mechanika i próbuje mu pomagać = dopłata + 300%
          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• hadrianoss
            Classic
            • 2010
            • 7

robekcol czy to możliwe że zakładają klimę na własnych patentach a nie tak jak to robi się fabrycznie? Viniu a co do zakładu w piotrkowie to właśnie czytałem twoją wcześniejszą wypowiedź na forum że zakład jest godny polecenia - wielkie dzięki za tą informacje! Rozumiem że zakładałeś klimę w tm roku i jak do tej pory nic nie szwankuje? Mam jeszcze pytanie do ciebie odnośnie tych 10 godzin czekania - czy konieczne jest wychodzenie z zakładu? Bo tak na marginesie wolałbym zamiast kina obejrzeć jak zakładają klimę w moim aucie, ale nie dlatego żeby im patrzeć na ręce lub z baku zafania. Poprostu chiałbym wiedzieć gdzie i co zostało założone w razie jakichkolwiek problemów żeby muc w miare możliwości zdiagnozować problem we własnym zakresie. Tylko obawiam się że może być tak jak pisze Jac_ek Ale to chyba dotyczy właśnie tych nieuczciwych zakładów???

[ Dodano: Czw 10 Cze, 10 20:17 ]
            ale drodzy klubowicze czy z tak dużego grona tylko Viniu zakładał kilmę w swojej skodzianie? Czy jest jeszcze ktoś komu udało się to z powodzeniem lub z niepowodzeniem? Może ktoś coś wie o zakładzie w Borkach z lubelskiego, który ogłasza się na allegro? Proszę piszcie jak macie jakąś wiedzę w tym temacie, a ja będę głosił dalej tą dobrą nowinę którą mam nadzieję od was usłyszeć... bo jak nie od was to od kogo?

Komentarz

• Viniu
              Rider
              • 2008
              • 517

hadrianoss, tak, swoją klimę zakładałem w styczniu tego roku w czasie tęgich mrozów. Szczerze mówiąc ja z góry założyłem, że ten czas spędzę poza zakładem, bo po pierwsze primo ja jestem humanista-historyk, więc kwestie mechaniczne to dla mnie czarna magia, a po drugie w wcześniej sprawdziłem co zapodają w CinemaCity, i że leciały dobre filmy to wolałem spędzić ten czas na dobrym kinie

Ale z pewnością jeśli będziesz chciał zostać w zakładzie, to nikt Cię nie wygoni. Kiedy wpadłem do nich w kwietniu na przegląd, to przez godzinę posiedziałem w zakładzie i nie zauważyłem, żebym komuś przeszkadzał...

[ Dodano: Pią 11 Cze, 10 09:00 ]
              Klimę w Piotrkowie zakłądał również nasz forowy kolega Mirosław Brożyń. Swego czasu meilowałem do niego i również był zadowolony. Tak naprawdę, to zdecydowałem się na Piotrków po pozytywnej opinii właśnie kolegi Mirosława.

Poza tym wejdź na forum vw Golfa, tak kilka osób również korzystało z usług tej firmy.
              Pozdrawiam

Komentarz

• Mufi
                Classic
                • 2007
                • 38

Ja też zakładałem u nich w tą zimę i jak na razie złego zdania nie mogę powiedzieć

Komentarz

• perki
                  Classic
                  • 2010
                  • 8

witam .

a czy gdzies w okolicy sosnowca lub katowic montuje gdzies climatronici ? posiadam golfa 4 tdi i na forum vw niestety oferowal sie jeden super fachowiec ale nie am mozliwosci jechac do niego i musze liczyc na jakis serwis

[ Dodano: Nie 13 Cze, 10 20:44 ]

czy moze ktos w tej firmie cos montowal ;>

Komentarz

• hadrianoss
                    Classic
                    • 2010
                    • 7

Viniu dzięki, w zasadzie to już mnie przekonałeś o tym że zakład w piotrkowie jest niczego sobie (nie czuje że rymuje) Tylko kawałek bliżej bym miał do zakładu z woj. lubelskiego ale niestety nikt o nim nic niewie oczywiście ciągle czekam na wasze opinie - może coś godnego polecenia jest w warszawie?. Jeżeli nic więcej nie będzie słychować to pewnie za jakiś czas dodam wam swoją opinie
                    Mam jeszcze pytanie czy klima mocno obciąża silnik? I czy spalanie jest większe tylko podczas jej używania czy ciągle?

Komentarz

• Arek
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 3143

adres do chłopaków w Piotrkowie:
                      -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• hadrianoss
                        Classic
                        • 2010
                        • 7

Arek widzę że i ty słyszałeś o zakładzie z potrkowa. Powiedz czy tylko słyszałeś czy może też korzystałeś? instalowałeś sobie klimę?

Komentarz

• mati160
                          RS
                          • 2009
                          • 2453
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Sorki jeśli Ci się wetnę trochę w temat ale ja też się rozglądam za klimatyzacją do mojej Fabki u mnie nie chodzi o dziecko (na to jeszcze za wcześnie) ale o dziewczynę :-) Szukam jakiegoś porządnego zakładu z wlkp najlepiej Poznań i okolice którzy za rozsądną kasę założą mi klimę do fabki silniczek 1,4 16V. Byłem w ASO cena 9,5 tys z robocizna, a całe auto jest warte 12. Więc przepraszam ze się wcinam temat ale zna ktoś zakład robiący to za rozsądną kasę. Z tego co wiem mało kto się bierze za Fabie bo miejsca jest niewiele ale może ktoś by się znalazł.

имплантация зубов киев

Komentarz

• Arek
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 3143

Zamieszczone przez hadrianoss
                            Arek widzę że i ty słyszałeś o zakładzie z potrkowa. Powiedz czy tylko słyszałeś czy może też korzystałeś? instalowałeś sobie klimę?
                            Słyszałem od Mirka z którym pracuje a on u nich zakladał,ja jeszcze nie założyłem ale pewnie niedługo zawitam na zmianę z manuala na climatronic
                            -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Mirosław Brożyń
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 147

siemka
                              ja już ponad rok śmigam na klimce z Piotrkowa i super , polecałem już tu na forum.
                              klimka działa poprawnie a w te upały to sie przydaje. Jak już człowiek ma to sobie zadaje pytanie jak sie mogło jeździć bez tego ustrojstwa
                              POLECAM
                              KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• hadrianoss
                                Classic
                                • 2010
                                • 7

no to Arek teraz mam zagwostkę miałem zakładać manuala... ale chyba muszę się dobrze zastanowić nad wyborem żebym nie musiał 2 razy się w to bawić. Ogólnie to niechciałem klimatronika bo jak się go wyłącza to i tak jest takie dziwne uczucie jakby dalej chodził

[ Dodano: Nie 13 Cze, 10 23:11 ]
                                mati160 nie ma problemu temat jest dla wszystkich którzy nie mają klimy a chcieli by mieć. Szukamy dobrych zakładów które mogą się tego podjąć, no i też czekamy na opinie osób które dołożyły sobie klimę czy było warto

Komentarz

• mati160
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2453
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Akurat o tym ze warto nikt mnie nie musi przekonywać, ojciec w swoim aucie ma, na zewnątrz 34 stopnie w wewnątrz 19, a u mnie na zewnątrz 34 a wewnątrz 38

имплантация зубов киев

Komentarz

• kris4724
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 55

Ja zakładałem climatronic do Seata Cordoby w zakładzie w Piotrkowie w lutym w czasie tęgich mrozów, siedziałem cały czas w zakładzie bo nie przyszło mi do głowy że można fajnie spędzić czas na mieście - dzisiaj powiem, że bym poszedł do kina albo w inne ciepłe miejsce, bo było cholernie zimno w zakładzie. Ale jak będziesz zakładał latem to nikt Cię z zakładu nie wygoni.
                                    W Piotrkowie zakładają orginalną, ale używaną klimatyzację, więc musisz się liczyć z tym że mogą być jakieś usterki, które nie wynikają z niefachowości montażu, ale z faktu zakładania właśnie używanych części.
                                    Dlatego im bliżej masz do zakładu tym lepiej w razie awarii. Bo nie będziesz musiał dymać przez pół Polski.
                                    Ja jestem z Białegostoku i musiałem 2 razy dymać przez pół Polski + dodatkowo wydać 200PLN.
                                    W czasie montażu wymieniają alternator na większy. U mnie niestety był uszkodzony regulator napięcia w tym wymienionym co objawiało się migotaniem /mruganiem świateł i oświetlenia. Nie chciało mi się jechać 700km więc naprawiłem na miejscu co kosztowało mnie 200 zł (ale to mój wybór-mogłem mieć wymienione na gwarancji, przy czym koszt paliwa był by podobny).
                                    Druga sprawa: zaczął migać mi panel klimatronika co oznacza awarię klimatyzacji, tym razem pojechałem do Piotrkowa. Na VAG-u żadnych błędów. Wymieniono mi panel Climatronica. Wróciłem do domu, krótko było dobrze, panel znów zaczął migać i klima wyłączała się. Zrobiłem w Białymstoku samodiagnostykę climatronica i powyskakiwały błędy czujnika ciśnienia klimatyzacji tzw. presostatu.
                                    Wkurzony i zmęczony 2 raz pojechałem do Piotrkowa. Wymieniono czujnik i odpukać klima chłodzi aż miło.

Podsumowując klimatyzacja założona profesjonalnie. Częsci używane więc teoretycznie bardziej awaryjne niż nowe. U mnie były uszkodzone 2 części: czujnik ciśnienia klimatyzacji, regulator napięcia. Podczas montażu pękła plastikowa obejma komputera oraz ozdobny plastik we wnętrzu. Duża niedogodność to odległość do zakładu w przypadku awarii jak było w moim przypadku.

Warto zwrócić uwagę na założenie lamp po montażu (chyba i tak warto pojechać na ustawienie świateł), oraz żeby prosto założyli kierownicę.

Komentarz

• perki
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 8

Zamieszczone przez kris4724
                                      Ja zakładałem climatronic do Seata Cordoby w zakładzie w Piotrkowie w lutym w czasie tęgich mrozów, siedziałem cały czas w zakładzie bo nie przyszło mi do głowy że można fajnie spędzić czas na mieście - dzisiaj powiem, że bym poszedł do kina albo w inne ciepłe miejsce, bo było cholernie zimno w zakładzie. Ale jak będziesz zakładał latem to nikt Cię z zakładu nie wygoni.
                                      W Piotrkowie zakładają orginalną, ale używaną klimatyzację, więc musisz się liczyć z tym że mogą być jakieś usterki, które nie wynikają z niefachowości montażu, ale z faktu zakładania właśnie używanych części.
                                      Dlatego im bliżej masz do zakładu tym lepiej w razie awarii. Bo nie będziesz musiał dymać przez pół Polski.
                                      Ja jestem z Białegostoku i musiałem 2 razy dymać przez pół Polski + dodatkowo wydać 200PLN.
                                      W czasie montażu wymieniają alternator na większy. U mnie niestety był uszkodzony regulator napięcia w tym wymienionym co objawiało się migotaniem /mruganiem świateł i oświetlenia. Nie chciało mi się jechać 700km więc naprawiłem na miejscu co kosztowało mnie 200 zł (ale to mój wybór-mogłem mieć wymienione na gwarancji, przy czym koszt paliwa był by podobny).
                                      Druga sprawa: zaczął migać mi panel klimatronika co oznacza awarię klimatyzacji, tym razem pojechałem do Piotrkowa. Na VAG-u żadnych błędów. Wymieniono mi panel Climatronica. Wróciłem do domu, krótko było dobrze, panel znów zaczął migać i klima wyłączała się. Zrobiłem w Białymstoku samodiagnostykę climatronica i powyskakiwały błędy czujnika ciśnienia klimatyzacji tzw. presostatu.
                                      Wkurzony i zmęczony 2 raz pojechałem do Piotrkowa. Wymieniono czujnik i odpukać klima chłodzi aż miło.

Podsumowując klimatyzacja założona profesjonalnie. Częsci używane więc teoretycznie bardziej awaryjne niż nowe. U mnie były uszkodzone 2 części: czujnik ciśnienia klimatyzacji, regulator napięcia. Podczas montażu pękła plastikowa obejma komputera oraz ozdobny plastik we wnętrzu. Duża niedogodność to odległość do zakładu w przypadku awarii jak było w moim przypadku.

Warto zwrócić uwagę na założenie lamp po montażu (chyba i tak warto pojechać na ustawienie świateł), oraz żeby prosto założyli kierownicę.
                                      czyli wszytskie czesci daja ONI ? i w razie jezeli cos przestanie dzialac w ciagu gwarancji to tylko jedzie sie do nich i oni wymieniaja a ja nic nie doplacam?

Komentarz

• kris4724
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 55

Mi Pan Tomasz (właściciel zakładu) telefonicznie powiedział że wszystkie części mają na miejscu. Jak zajechałem do nich to od razu wymieniali te części, które były podejrzane o usterkę. min. panel Climatronica, . nic nie płaciłem.

Komentarz

• perki
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 8

Zamieszczone przez kris4724
                                          Mi Pan Tomasz (właściciel zakładu) telefonicznie powiedział że wszystkie części mają na miejscu. Jak zajechałem do nich to od razu wymieniali te części, które były podejrzane o usterkę. min. panel Climatronica, . nic nie płaciłem.
                                          ok dziekiza info . teraz tylko musze podjac decyzje czy warto ladowac 3 tys do swojego auta ktory od dnia zakupu nigdy mnie nie zawiodl i jedynie coz nim robie to wymieniam oleje i filtry oraz tankuje . Czy kupic cos nowszego i juz z clima

Komentarz

• hadrianoss
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 7

dzięki kris4724 za rzeczową historię z życia wziętą! wiadomo że problemy się zdarzają nawet w nowych instalacjach, grunt to sposób ich rozwiązywania. Narazie dopadł mnie kryzys finansowy ale jak już się z niego wykaraskam to już wiem gdzie się udam

Komentarz

• DOBI
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 95

Ja też polecam Piotrków u tescia w skodzie profi robota ja przyjechałem z czesciami do nich i sie okazało po otwarciu bagaznika że przewody sa do 1.6 benzyna i wentylator jednobiegowy, brak wiazek ,pozniej sprezarka zepsuta dali swoją....
                                              trwało to dwa dni bo musieli czesci zdobyc do tdi ale robota profesjonalna ..
                                              ONI WIEDZĄ O CO CHODZI ....widac ze sie znaja
                                              Polecam ......
                                              narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• Viniu
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 517

Zamieszczone przez perki
                                                teraz tylko musze podjac decyzje czy warto ladowac 3 tys do swojego auta ktory od dnia zakupu nigdy mnie nie zawiodl
                                                WARTO. Jak znasz wartość swojego auta, to sie nie zastanawiaj. Ja tak zrobiłem i dzisiaj dziękuję Bogu, że nie znalazł się kupiec na Octavkę sprzed montażu klimy (wówczas coś mnie podkusiłe, żeby spróbować sprzedać). Dzisiaj wiem, że mam pewne auto i z klimatronikiem
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• Chosek
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 8

Witam,czy orientuje się ktoś ,czy istnieje jakiś zakład w pomorskim,który instaluje klimę ?

Komentarz

Pracuję...