Martinez, dobre 3 popoludnia mi to zajeło. Wiesz jak sie cos robi pierwszy raz to ostroznie i powoli - tak jak za kobietami (są tez wyjątki :diabelski_usmiech). Najwięcej czasu zajeło podswietlenie regulacji nawiewów - jakby był climatronic to o wiele roboty mniej :!:
Teraz to by zajeło jakies 2 popoludnia lub mozna to robic na raty
neck99, nic sie nie zepsuło - robiłem powoli i ostroznie
Antek_amb, no niestety to jest jedyny minus stosowania zwykłych diód zamiast tych SMD. Ale cena mowi za siebie - 1/4 przy zwykłych diodach niz SMD :szeroki_usmiech k
Aha! Na własne oczy moją robote bedzie można zobaczyc na spocie południowym 22.III.06 w Krakowie k
Mam pytanko- przy podświetlaniu pokręteł nawieu seryjnie jest montowana zwykła żarówka, czyli jak się domyślam kolor zielony jest na stałe. Chyba , że jest tam jakiś filtr zielony i można się go pozbyć??? Podobnie jest z podświetleniem włącznika świateł.
Na fotach widać, że włącz. świateł podświetlone na niebiesko , a nie na zielono - jak się to udało???
Pozdrawiam i wielkie gratki za odwagę, w naturze musi to być suuuuuuuuuuuper.
PS. Czy kolor niebieski nie jest za bardzo męczący oczy- o gustach się nie dyskutuje, spytać można...
Tymon, kwestia kolory to gusta tak jak piszesz. Robota ta sama i czas spedzony nad tym ten sam
[ Dodano: 15-03-2006, 18:59 ] aciu, A wiec tak co do podświetlenia pokręteł nawiewu jest zastosowana zwykła zaróweczka - taka jak w III stopie. Światło zielone jest przez taki kapturek zielony nasadzony na plexe która rozprowadza światło na wszystkie 3 pokrętła. Najlepiej go zamienic na niebieski, ale nic nie znalazłem odpowiedniego i musiałem troche porzeźbic aby umieścic niebieskie diody.
Co do włacznika swiateł to tam wymieniasz wszystkie diody z zielonych na niebieskie :szeroki_usmiech
Kolor niebieski nie jest dla mnie meczacy - jakby co to mozesz go zaciemnic - regulacja k
Bardzo ładny efekt.
Gratuluję. :wink:
Chciałbym sobie zmienić tylko podświetlenie wskazówek na czerwone tak jak mam w Superbie.
Dużo pracy z tym będzie :?:
desmo, W polecanych topikach Xekon opisal dokladnie jak rozebrac licznik i co trzeba wymienic, zeby zmienic tylko podswietlenie wskazowek lub cos jeszcze
desmo, wymiana oswietlenia wskazówek to jakies 1 h roboty, odkrecenie 4 srubek, wymiana 8 diód i gotowe k Wszystko jest dobrze opisane przez Xekona - Maicroft zapodał linka k
ale chyba coś ci nie wyszło z tym podświetleniem... jakbyś spiłował diody to świeciło by równomiernie na całej płaszczyźnie a tak to masz w jednym miejscu jaśniej w innym ciemniej.... lub mogłes tez oddalic diody...
skalmar99, niop wyszło tak pod wyswietlaczami - dioda zwykła ma 30 stopniowy kat swiecenia. Ty spiłowałes diody? Wyslij mi fotkina maila - chetnie lukne
howard7, brawo za spostrzegawczość, muszę Ciebie zmartwić żółte są tylko zagłówki (założyłem żółte bandamki-pomysł mojej śłubnej) reszta to sprawa oświetlenia. Zajefajnie to wygląda, jak chcesz to mogę zapodać fotki wnętrza za dnia. :P
Pozdrówka
Zrobilem u siebie przeszczep, a wiec panel sterownia szybami 0 problemow. Male panele od szyb tez dzialaja, ale zauwazylem maja bardzo fajny trick. Jak zamkne drzwi to podswietlaja sie tak minimalnie i za 2-3sekundy gasna. Tak samo jak wlaczam swiatla i nastepnie wylacze to taka poswiate maja przez kilka sekund.
Pozostal panel lusterek, ale tam to zwykle diody 3mm to trzeba pokombinowac zeby wrzucic
W planie pozostal wylacznik swiatel, 3 klawisze, oraz moze climatrocnik. Szafa zostaje seryjna jeszcze przez jakis czas, moze tylko bedzie miec czerwone wskazowki.
EDIT:
Juz wiem co sie z tym dzieje, generalnie nie mialbym nic przeciwko gdyby to sie tak mienilo przez kilka sekund i tak ma sie sprawa jak zamkne samochod na zamek. Ale jak juz zamkne przez alarm to to cos swieci ciagle i nie ma zamiaru przestac. Na te diody do 3 szyb musi widocznie wtedy isc ciagle jakies male napiecie i dlatego one swieca. Wiec bedzie trzeba poszukac jakis innych diod. bo nie ma rady. Zostawie taka swiecaca choinke na miescie to zaraz sie temu ktos zacznie przygladac :evil:
Pewnie ma to jakiś związek z domykaniem szyb przez alarm. Nie jestem ekspertem, ale tego napięcia chyba nie powinno tam być. Może trzeba coś w instalacji alarmu poprawić... :|
Komentarz