[O1] Octavia1 Silnik 1.6 co i jak ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mpasnicki
    Classic
    • 2011
    • 9

Odgrzeję trochę temat.

W tym roku mnie dopadło.

Najpierw spryskiwacze działały dobrze (płyn zimowy od początku, nic nie zamarzło, nie gmerałem przy podszybiu, więc nic tam nie rozłączyłem). Potem !nagle! po nocnym postoju nie zadziałał mi lewy spryskiwacz - poprzedniego dnia działał OK. Płyn się dostaje do dyszy, bo jak psikam to leci - tylko nie pryska pod ciśnieniem na szybę, a spływa po dyszy na rynienkę cienkim strumyczkiem. Prawy cały czas działał dobrze. Po dwóch dniach prawy zaczął słabnąć, aż w końcu i z niego leci dużo słabiej, chociaż trochę spryskuje szybę. Pompka działa - buczy tak jak wcześniej.

A co Wy na to? :?
  • PanX89
    Rider
    • 2010
    • 345

Witam wszystkich jestem nowy na forum jak i swierzym posiadaczem Octavi 1 98r. silniczek 1.6 i ciekawi mnie jaka to dokładnie wersja
    Z tego co widac to 75 KM a w dowodzie pisze 85 kw czyli 115 KM ?
    Jak mozna sprawdzic jaka to wersja i co mozna wymienic aby podniesc moc ?
    Było O1 1.6
    Jest Toledo VR5

Komentarz

• yogii
      Drive
      • 2009
      • 93

poczytaj tu oznaczenie silnika powinno być na obudowie rozrządu i na nalepce w bagażniku.Co do podniesienia mocy tego silnika to zupełnie mija się to z celem. Lepiej zmienić samochód.

Komentarz

• PanX89
        Rider
        • 2010
        • 345

nie chodzi mi o jakies duze zmiany ale głuwnie dopływ powietrza np. i jakies blokady bo podobno ten silnik jest zblokowany na niemieckie przepisy ubezpieczeniowe a wersja to jest AEE 75KM samochodu nie zmienie bo jest w idealnym stanie 130 tys. przebiegu
        Było O1 1.6
        Jest Toledo VR5

Komentarz

• deviltomek
          Ambiente
          • 2010
          • 246

to jest tak elastyczny i ekonomiczny silnik że nie oplaca sie w nim nic zmieniac....wątpie czy jakiekolwiek przeróbki cokolwiek zmienią, bardziej mogą zaszkodzić jesli auto jest zadbane i w idealnym stanie to szanuj go dalej a napewno długo posłuzy chyba ze chcesz wywalic katalizator założyć jakis przelotowy tłumik, filtr stożkowy i cieszyć sie przyrostem mocy o 1KM i bulem głowy z hałasu

Komentarz

• PanX89
            Rider
            • 2010
            • 345

Z tłumikiem musz cos zrobic bo itak jest zle załozony i do tego chyba nie od tego samochodu... :/ sam koncowy bym wymienił na sportowy dedykowany z małą chromowaną koncuweczka dla estetyki :lol:
            Było O1 1.6
            Jest Toledo VR5

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez PanX89
              Jak mozna sprawdzic jaka to wersja i co mozna wymienic aby podniesc moc ?
              nic tu nie zrobisz chyba, że planujesz wydać mnóstwo kasy i lubisz rzeźbę w gównie.
              najprostsze rozwiązanie to swap silnika.
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...