[O1] H3 xenon [hid soczewka]

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janusz.janowski
    Classic
    • 2011
    • 5

djczas, Przecież o.Rydzyk urzęduje w Toruniu. :P A tak na serio, to wolałbym jechać klasykiem do ślubu, najlepiej roadsterem. Jeszcze wszystko przede mną, pewnie moja Pani zarządzi, że pojedziemy czymś "normalnym", czas pokaże, mam jeszcze jakieś 4 lata na zgromadzenie argumentów.

[ Dodano: Sob 05 Mar, 11 22:27 ]
    djczas, Na przykład alfa romeo giulietta z lat 60tych.
  • frozen
    Drive
    • 2010
    • 54

Witam, przede wszystkim chcę baardzo podziękować koledze Krzyśkowi rims.net.pl za pomoc w doborze i zakupie odpowiedniego sprzętu,

Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad montażem hid w h3 i kupiłem pierwszy zestaw z alledrogo za 140 zł wszystko ładnie pięknie dziurki zrobione podpięte pierwszy dzień prób...
    a tu CB nie działa :shock: zakłócenia, szumy ogólne zero odsłuchu jak i zrozumienia,
    swojego czasu wysłałem PW do kolegi rims-a , teraz Krzyśka co zrobić czemu co i jak,
    informacja uzyskana pozwoliła na szybkie zmiany zakupu. niestety dla osób które korzystają z CB podczas jazdy odradzam montaż HID h3 analogowych zakłócają całkowicie...

Od Krzyśka kupiłem zestaw Klik jestem dwa dni po montażu i muszę się przyznać że warto a efekt jest na prawdę zdecydowanie lepszy...

Co do samej kwestii oślepiania innych kierowców od razu mogę zaprzeczyć, światło jest tak nisko ustawione że nie oślepia, a efekt samego światła jest zdecydowanie lepszy ...
    Jutro jak się troszeczkę polepszy pogoda postaram się wrzucić parę fotek z montażu :wink:

Komentarz

• deviltomek
      Ambiente
      • 2010
      • 246

każdy kto choć troche zna sie na elektryce wie że pojęcie "w pełni cyfrowy przetwornik" to kit jakich mało nie da sie zrobić cyfrowego przetwornika napięcia, poprostu te przetwornice są solidniej wykokane (lepiej ekranowane, filtrowane itp) przez co nie wprowadzają zakłuceń, gdyby zestaw CB był prawidłowo zmasowany (dodatkowa masa na obudowe radia) antena zestrojona ,kabel odpowiednio wyłożony.itp. zakłucenia nie mają prawa wystąpić nawet przy najgorszych przetwornicach....

Komentarz

• eX
        Elegance
        • 2006
        • 980

Re: H3 xenon [hid soczewka]

Zamieszczone przez Black Devil

Co do samej kwestii oślepiania innych kierowców od razu mogę zaprzeczyć, światło jest tak nisko ustawione że nie oślepia,

jak bedzie lekko wilgotny asfalt, wsiadz w dostawczaka, w ciagnik czy cokolwiek innego. moze osobowych aut nie oslepiasz, ale ciezarowe i owszem wiec z tym nie oslepianiem bym uwazal.

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

A jak jest z legalnością takich HIDów w H3? Bo wiecie - brak regulacji, spryskiwaczy i inne bajery. To ma w ogóle homologację czy podczas przeglądów należy wymontować?

Komentarz

• splawik
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1292

Zamieszczone przez Mickul
            To ma w ogóle homologację czy podczas przeglądów należy wymontować?
            Jeszcze się nie spotkałem na przeglądzie żeby ktoś sprawdzał p/mgielne przednie. Światła nie są wymagane i to pewnie dlatego.
            A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
            AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
            O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
            -------------------------------------------------
            Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• rims.net.pl
              Ambiente
              • 2010
              • 214

Witam,
              Na wstepie chciałbym Black Devil bardzo podziekować za topic, a pozostałym forumowiczom nieco wyprostować nieścisłości które sie pojawiają.
              Zeby było jasne, jak wiekszość jestem przeciwnikiem zakłądania HID'ów do wszystkiego, ale jesli ktos zrobi to z głową (czyli zalozy do soczewki a nie w odbłyśnik), zakupi dobry zestaw, to wcale nie musi nikogo oślepiać.
              Testowałem bardzo wiele marek i dostawców HID i stwierdzam ze nie tylko różniły się samą przetwornicą, ale również żarnikami - a nie kazdy zwraca na to uwage (ogniskowa zle ustawiona, napełnienie gazem, niska klasa, temperatura)
              Zestaw który ma Black Devil jest jednym z lepszych (Mercedes w klasie HID), zarniki Klasy A.

deviltomek,
              masz tylko częściową racje - bo faktycznie cyfrowe przetwornice maja sporo współnego z przetwornicami analogowymi, ale:
              - wykonane są w nowszej (półprzewodnikowo-tranzystorowej) technologii niż analogowe (wykonane w technologii tranzystorowej),
              - są trwalsze i mniej awaryjne
              - przetwornice Hid Slim nie powoduja zakłóceń na większości spotykanych w samochodach odbiornikach radiowych oraz CB (zakłocenia w elektryce sieje nie sam trafok a jego sterowanie ktore w nowszysch przetwornicach jest bezpieczne dla innych urzadzeń)
              WIEC NIE JEST TO KIT - a przyjetą ogolnie nazwe trudno zakwestionować.

jesli chodzi o dodatkowe masowanie - elektrycy u mnie w ASO probowali juz roznych rzeczy, w samochodach nawet wysokiej klasy, nie zawsze to przynosi porządany skutek

eX, można być spokojnym, Hidy zamontowane w przeciwgielne nie slepią innych kierowcow, nawet na mokrym asfalcie, jeżdze tak juz bardzo dlugo, w roznych warunkach, nikt jeszcze na mnie nie mrugał nie krzyczał, nie marudził. Wszystko zalezy od tego gdzie zamontujesz zarnik i jakiej jest klasy.

Mickul, kolega splawik, ma racje, mi na przegladzie nie sprawdzali przeciwmgielnych, chociaz z tyłu powinni sprawdzić, bo tyle sa obowiąkowe.
              Leasing bez BIK
              http://www.doradcaleasingpolski.pl tel. 693 784 723

Moja czeszka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37149

Komentarz

• abyk
                Rider
                • 2009
                • 370

Tez mam takie Ze stawik od kolegi Rims i powiem nic nie zakłóca ani radia,cb,tuby jest zajebiście w nocy przód auta oświetlenie jak w dzień polecam każdemu kto ma zamiar montować co dziennie go używam i nigdy sie nikt nie doczepił a miałem kilka kontroli policji jak jechałem do tych na przeglądach tez nic nie mówili polecam jak najbardziej
                Była O1 i Superb 1 jest AUDI S3 8L Quattro
                Jest 235 KM kolejne konie czekają
                Nowy Projekt http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84113

http://www.pro-tune.pl - Polecam

Komentarz

• eX
                  Elegance
                  • 2006
                  • 980

Zamieszczone przez rims.net.pl
                  eX, można być spokojnym, Hidy zamontowane w przeciwgielne nie slepią innych kierowcow, nawet na mokrym asfalcie, jeżdze tak juz bardzo dlugo, w roznych warunkach, nikt jeszcze na mnie nie mrugał nie krzyczał, nie marudził. Wszystko zalezy od tego gdzie zamontujesz zarnik i jakiej jest klasy.

wsiadziesz w ciezarowy lub dostawczy pogadamy wtedy, sama zwykla zarowka w p mgielnym juz ostro wali po oczach w takim aucie, o optyce masz pojecie, to w miare prosto mozna to samemu sprawdzic, dodatkowo dorzuc do tego jasnosc swiecenia

mozliwe ze nikt Ci nie zwraca juz na to uwagi ja tez przestalem bo jadac w nocy po trasie w co drugim aucie jak nie hidy to zle ustawione swiatla sa...

Komentarz

• matii
                    Drive
                    • 2010
                    • 56

mam takie rozwiązanie od kilku miesięcy - polecam :szeroki_usmiech

Komentarz

• Mickul
                      RS
                      • 2010
                      • 2847

Brać je czy nie? Cholernie mnie kusi, bo mam fioła na punkcie oświetlenia z przodu, jednakże nie chcę nikogo razić. Jeździcie na nich również w nocy czy tylko w dzień/wieczorami? Do jutra się zdecyduję - to niech kolega rims już mnie powiadomi, czy mogę je gdzieś odebrać osobiście (mieszkam w Zabrzu na granicy z Rudą Śl, a studiuję w Katowicach na os. Padarewskiego). No i jaka barwa? 4300K czy 6000K?

Komentarz

• matii
                        Drive
                        • 2010
                        • 56

bierz, nikt mi jeszcze nie zamrugał przez te pare m-cy

PS Jak nie miałem DRLów jeździłem na nich również cały dzień

Komentarz

• rims.net.pl
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 214

Mickul - a Ty nie masz czasem wersji przed liftem?
                          Bo do tego moda idealne są lampy juz po lifcie - gladkie szklo.
                          Temp wg mnie tylko 4300K ale to kwestia gustu.

Mozna odebrac w Zabrzu.
                          Leasing bez BIK

Komentarz

• Mickul
                            RS
                            • 2010
                            • 2847

Mickul - a Ty nie masz czasem wersji przed liftem?
                            W miejscu soczewek mam gładko. W planach mam również zdobycie szkieł lub całych lamp z L&K.

Komentarz

• delanopl
                              Elegance
                              • 2009
                              • 831

same szkła to raczej odpadają, bo nie darmo są perforacje na tych szkłach które posiadasz, szukaj całych lamp l&k albo lifta rób

Komentarz

• rims.net.pl
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 214

Mickul zapomnialem ci odpisac jeszcze jednej rzeczy -
                                Jezdze na tych swiatłach prawktycznie non-stop - a jezdze sporo bo 2-3 tys km miesięcznie.
                                W miescie nawet w nocy wystarczają, ladnie doswietlają pobocze i zakrety. W nocy swiatła te nie są wystraczajace do jazdy, włączam dodatkowo mijania albo tylko mijania w zaleznosci od tego ile swiatła potrzebuje. Choc powiem szczerze ze jak wlacze tylko mijania to sie robi dziwnie ciemno przed autkiem
                                tu masz linka jak to swieci w nocy link do filmu na youtube (na filmiku wlaczam na przemian mijania i mijania+HID H3)
                                A tutaj caly opis z montażem i zdjeciami krok po kroku opis montazu
                                Leasing bez BIK

Komentarz

• Space99
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 275
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

deviltomek...
                                  masz tylko częściową racje - bo faktycznie cyfrowe przetwornice maja sporo współnego z przetwornicami analogowymi, ale:
                                  - wykonane są w nowszej (półprzewodnikowo-tranzystorowej) technologii niż analogowe (wykonane w technologii tranzystorowej),
                                  ...
                                  Nie moge! co to za bzdury? każdy kto ma podstawy elektroniki to powie! Tranzystory od zawsze są półprzewodnikowe.
                                  W każdej przetwornicy musi być układ zmieniający prąd stały na zmienny i zawsze jest to realizowane z pomoca tranzystorów.
                                  Poprostu są lepiej filtrowane przetwornice z elementami o wyższej sprawności co powoduje mniej zakłóceń w układzie zasilania auta.
                                  pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• rims.net.pl
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 214

Space99 - informacje ktore podałem pochodza od producenta, trudno zeby oni nie wiedzili czym sie roznia ich produkty.
                                    Leasing bez BIK

Komentarz

• pstryczek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 10795
                                      • Superb III (3V3)

Czasami nie warto cytowac bzdetów napisanych przez producenta, warto się zastanowić co się pisze. Tranzystory to od zawsze półprzewodniki. :P
                                      Marek

Komentarz

• Questameros
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 21

Zamieszczone przez pstrykacz
                                        Czasami nie warto cytowac bzdetów napisanych przez producenta, warto się zastanowić co się pisze. Tranzystory to od zawsze półprzewodniki. :P
                                        jaki pan taki kram... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Misiekoctavia
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 891

Nie powiem, też się zastanawiałem nad takim modem.
                                          Mam jednak kilka wątpliwości. Mam reflektory L&K i w nich jak również przed liftem soczewka jest większa niż po lifcie. Pozatym nie do końca jestem przekonany czy taki mod ma sens bo przecież przesłona w tej soczewce jest inna niż w takiej do świateł mijania. Już przy zwykłej żarówce widać, że strumień światła jest odcinany poziomo i równo w każdym obszarze świecenia.
                                          Myślę, że gdyby przerobić przesłonę takie coś miałoby bardzo duży sens inaczej jest to połowiczny sukces bo i tak trzeba używać światła mijania.
                                          Jak ktoś wyżej pisał, w dzień i do miasta jest ok.
                                          A tak jak będę jeździł z przeciwmgielną z HID i mijania to te bardziej kumate miśki mogą się przyczepić, zwłaszcza, że też czasem jeżdzą OI :wink:
                                          No chyba, że mnie ktoś przekona to sobie kupię.

Komentarz

• gregorianin
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 215
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeśli chodzi o przesłonę to jej nie dotykaj, za bardzo machniesz się z piłowaniem i będzie walić po oczach, te światła dobrze sprawdzają się jako doświetlanie pobocza i niech na tym ich rola się zakończy. Osobiście dlatego ich używam w dzień aby nie wypalać kloszy od świateł mijania, dałem tam ksenon (4300k) bo się nie pali co chwile jak żarówka i tyle.
                                            www.DURASOFT.pl

-Hamownia podwoziowa
                                            -Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
                                            -Diagnostyka
                                            -Filtry FAP/DPF

Komentarz

• rims.net.pl
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 214

Nie trzeba zadnej przesłony dotykać, w samej soczewce są 3 nakretki ktore mocuja soczewke do obudowy reflektora - mozna nimi wyregulowac wysokośc swiecenia soczewki, moze nawet udaloby się ja lekko pochylić zeby swieciła jak mijania.
                                              Elektryczna regulacja swiatel dziala rowniez na halogeny - wiec tez mozna się tym poslużyc w razie dociązenia samochodu.

Ale moim zdaniem tak jak pisze gregorianin najwieksza ich zaletą jest to ze doswietlają zakrety i pobocze - swieca bardzo szeroko, maja nizsza temperature niż zwykłe H3 - wiec nie ma obawy ze przy calodziennym uzywaniu sie przytopi soczewka (na forum byly juz przypadki ze ktos opisywal ze stopil soczewke na skutek ciąglego uzywania halogenów ze zwykłą H3).
                                              I pobieraja 35W a nie 55W - jesli dla kogos to argument.
                                              Leasing bez BIK

Komentarz

• Mickul
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2847

Dokładnie przeanalizowałem klosze w swojej przedliftowej wersji i zobaczyłem, że są gładkie na soczewkach. Zakupiłem więc zestaw HID-ów u naszego forumowego kolegi i gdy zamontuję - podzielę się z Wami zdjęciami czy nie ma absolutnie żadnego rozproszenia światła. W moim przypadku to bez znaczenia, gdyż na wiosnę 2011 będę liftować cały przód, więc HID-y wtedy przełożę.

Komentarz

• gregorianin
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 215
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie trzeba zadnej przesłony dotykać, w samej soczewce są 3 nakretki ktore mocuja soczewke do obudowy reflektora - mozna nimi wyregulowac wysokośc swiecenia soczewki, moze nawet udaloby się ja lekko pochylić zeby swieciła jak mijania.
                                                  Elektryczna regulacja swiatel dziala rowniez na halogeny - wiec tez mozna się tym poslużyc w razie dociązenia samochodu.
                                                  Niestety nie, gdybyś chciał używać ich zamiast świateł mijania nie obejdzie się bez przeróbki przesłony. W światłach mijania masz odcięcie wiązki asymetryczne ( __/ lub __.--- ) a w przeciwmgielnych symetryczne ( --- ), jakbyś tego nie ustawił zawsze będzie źle bo albo za wysoko albo bez oświetlania znaków i pobocza.
                                                  www.DURASOFT.pl

-Hamownia podwoziowa
                                                  -Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
                                                  -Diagnostyka
                                                  -Filtry FAP/DPF

Komentarz

Pracuję...