Piękna, szybka i do tego niebieska. Gratki nabytku Pozdrawiam i szerokości
225/50 R 17 zamiast 225/45 R 17 czy sie uda?
Zwiń
X
-
Re: 225/50 R 17 zamiast 225/45 R 17 czy sie uda?
Zamieszczone przez TO_MEKwitam w moim wątku. mam nie pewność czy w trakcie użytkowania Skody Octavii 2 FL w wersji cross (4x4) ze zmianą jak w temacie nie będzie problemów. myślę o obcieraniu o nadkola czy elementy zawieszenia oraz czy elektronika nie będzie szaleć ?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Re: 225/50 R 17 zamiast 225/45 R 17 czy sie uda?
Zamieszczone przez TO_MEKwitam w moim wątku. mam nie pewność czy w trakcie użytkowania Skody Octavii 2 FL w wersji cross (4x4) ze zmianą jak w temacie nie będzie problemów. myślę o obcieraniu o nadkola czy elementy zawieszenia oraz czy elektronika nie będzie szaleć ?domyślam sie ze chcesz to zalozyc na fabryczne kola a nie jakies szerokie z małym ET
Octavia FWD 370KM/460Nm + NX
ET 14,607 - Bemowo 2011
ET 13,482 - Ryki 2012
ET 13,014 - Ełk 2013
ET 12,939 - Ryki 2015
0-200km/h - 13,2s
2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili
Komentarz
-
-
witam wszystkich którym mój temat wydał się godny uwagi. Śpieszę z wyjaśnieniami. moje auto to wersja cross czyli auto fabrycznie podniesione o 2,5 cm. posiada napęd 4x4. felgi jakie teraz używam to skodowskie zenithy z RS-a 17''. opony to bridgestony potenza 225/45. same opony to bardzo trafny wybór. nie tracą głupio przyczepności a żeby upalić trochę gumy to z moim napędem trzeba się trochę postarać. minusem jest jak przy każdej oponie w takim rozmiarze mała strzałka ugięcia. a bezlitosne dziury, progi zwalniające, krawężniki wykorzystują to i dobijają się do felgi. dlatego pomyślałem o zmianie opon na wyższe z profilu. niestety metoda prób raczej odpada bo taki jeden laczek to spory wydatek a powinienem na pewno zakupić cztery aby mi haldex nie wariował i elektronika. dlatego potrzebuję info może ktoś już coś takiego zrobił. i ma jakieś wnioski. wiem że w scoucie jest ten rozmiar opony ale on przy identycznych macpersonach ma dłuższe wahacze z przodu co powoduje że od mojej taksówki jest wyższy w zawieszeniu. dodatkowo ciekawi mnie temat elektroniki czy nie będzie szalała wszak zmienią się wskazania prędkościomierza w stosunku do obrotów silnika.
z góry jeszcze raz dziękuje za pomoc
Komentarz
-
-
moim zdaniem zmieni się prędkość auta w stosunku do obrotów silnika. na obecnych kołach wskazania będą wyższe od tych które uzyskam na kołach które planuje założyć. nie wiem też czy elektronika czerpie dane z prędkościomierza który będzie w tym przypadku zniżał wskazania.
to jest tak jakbyś założył do pelikana koła od wigry. przy tych samych obrotach pedałów koła kręcą się z tą samą ilością obrotów ale na kołach od Wigry jedziesz szybciej.
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez TO_MEKmoim zdaniem zmieni się prędkość auta w stosunku do obrotów silnika.
Nikt mi chyba nie powie że samochód wie z jaką rzeczywistą prędkością się porusza... Prędkość obrotowa kół w stosunku do obrotów silnika będzie IDENTYCZNA. Więc wskazania prędkościomierza przy danych obrotach zmianie nie ulegną. Bo jak się nie mylę to komputer wylicza prędkość w oparciu o obroty silnika/skrzyni
Więc w jaki sposób elektronika może zwariować? Jedyne co może się stać[i na pewno stanie] to komputer będzie miał zakłamania przy podawaniu prędkości, przebiegu, spalania na setkę itp itd bowiem zmieni się obwód koła.
Ale może tą kwestie da się załatwić VAGiem?Adam
Komentarz
-
-
czyli jezeli komputery auta zbierają dane ze skrzyni biegów a tak jest to raczej nie powinna mojej taksówce zaszkodzic ta zmiana.teraz drugie pytanie co z miejscem w nadkolach. czy nie bedzie obcierało o blaszkę lub zawieszenie? :?
[ Dodano: Pią 22 Paź, 10 20:51 ]
witam
jestem już bogatszy w doświadczenie z wymianą opon. sprawa ma się tak. rozmiar 225/50 na r17 niestety nie mieści się w nadkolach przy obciążeniu na tylnej kanapie 3 dorosłymi faciami. według słów szefa serwisu już na małych wybojach słychać było i widać obcieranie opon o rant nadkoli. teraz popróbuje z 215/55 r17. możne coś z tego będzie. pozdrawiam i jak sie czegoś dowiem dam zanc. aha czy może ktoś zna parametr ET z felg aluminiowych SCOUTA przed liftingiem?
[ Dodano: Wto 16 Lis, 10 12:12 ]
jak się dłużej zastanawiam to nie za bardzo chce mi się wierzyć w tą informację z aso. chyba sam sobie spróbuję założyć jakie laczki 225/50 na felgi i sprawdzę. a może ktoś z okolic Krakowa ma wolne opony 225/50 r 17 dosłownie na parę godzin pożyczyć? albo może jesteście w stanie polecić jakaś wulkanizacje w okolicach Krakowa gdzie mają używane opony i są elastyczni na próby trakcyjne?
[ Dodano: Pią 08 Kwi, 11 17:48 ]
odświeżam temat gdyż właśnie» założyłem Micheliny 225/50 r17 primacy hp i jak na razie nic nie szoruje. postaram się jakoś obciążyć maszynę i zobaczymy. Et w moich felgach wynosu 54.
Komentarz
-
Komentarz