225/50 R 17 zamiast 225/45 R 17 czy sie uda?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DuDi24
    Classic
    • 2010
    • 13

Piękna, szybka i do tego niebieska. Gratki nabytku Pozdrawiam i szerokości
  • TO_MEK
    Drive
    • 2009
    • 74

witam w moim wątku. mam nie pewność czy w trakcie użytkowania Skody Octavii 2 FL w wersji cross (4x4) ze zmianą jak w temacie nie będzie problemów. myślę o obcieraniu o nadkola czy elementy zawieszenia oraz czy elektronika nie będzie szaleć ?

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Re: 225/50 R 17 zamiast 225/45 R 17 czy sie uda?

Zamieszczone przez TO_MEK
      witam w moim wątku. mam nie pewność czy w trakcie użytkowania Skody Octavii 2 FL w wersji cross (4x4) ze zmianą jak w temacie nie będzie problemów. myślę o obcieraniu o nadkola czy elementy zawieszenia oraz czy elektronika nie będzie szaleć ?
      chyba nic sie nie powinno dziać poniewaz scout ma fabrycznie 225/50/17
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• mottom
        Drive
        • 2010
        • 82

Zamieszczone przez piramida
        scout ma fabrycznie 225/50/17
        ale scout jest 2 cm wyższy niż 4x4 :roll:
        O2 SCOUT 1,8 TSI

Komentarz

• sdss
          Rider
          • 2010
          • 353
          • Seat

Jest wyższy bo średnica koła 225/50 to 656.8 mm, a koła 225/45 to 634.3 mm

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• arturo_freestyl
            Rider
            • 2010
            • 704

nie bedzie obcierac domyślam sie ze chcesz to zalozyc na fabryczne kola a nie jakies szerokie z małym ET
            Octavia FWD 370KM/460Nm + NX
            ET 14,607 - Bemowo 2011
            ET 13,482 - Ryki 2012
            ET 13,014 - Ełk 2013
            ET 12,939 - Ryki 2015
            0-200km/h - 13,2s
            2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili

Komentarz

• TO_MEK
              Drive
              • 2009
              • 74

witam wszystkich którym mój temat wydał się godny uwagi. Śpieszę z wyjaśnieniami. moje auto to wersja cross czyli auto fabrycznie podniesione o 2,5 cm. posiada napęd 4x4. felgi jakie teraz używam to skodowskie zenithy z RS-a 17''. opony to bridgestony potenza 225/45. same opony to bardzo trafny wybór. nie tracą głupio przyczepności a żeby upalić trochę gumy to z moim napędem trzeba się trochę postarać. minusem jest jak przy każdej oponie w takim rozmiarze mała strzałka ugięcia. a bezlitosne dziury, progi zwalniające, krawężniki wykorzystują to i dobijają się do felgi. dlatego pomyślałem o zmianie opon na wyższe z profilu. niestety metoda prób raczej odpada bo taki jeden laczek to spory wydatek a powinienem na pewno zakupić cztery aby mi haldex nie wariował i elektronika. dlatego potrzebuję info może ktoś już coś takiego zrobił. i ma jakieś wnioski. wiem że w scoucie jest ten rozmiar opony ale on przy identycznych macpersonach ma dłuższe wahacze z przodu co powoduje że od mojej taksówki jest wyższy w zawieszeniu. dodatkowo ciekawi mnie temat elektroniki czy nie będzie szalała wszak zmienią się wskazania prędkościomierza w stosunku do obrotów silnika.

z góry jeszcze raz dziękuje za pomoc

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Nie zmienia się wskazania prędkości w stosunku do obrotów silnika. No bo jakim cudem?

Zmieni się prędkość rzeczywista w stosunku do tej wskazywanej przez prędkościomierz.
                Adam

Komentarz

• TO_MEK
                  Drive
                  • 2009
                  • 74

moim zdaniem zmieni się prędkość auta w stosunku do obrotów silnika. na obecnych kołach wskazania będą wyższe od tych które uzyskam na kołach które planuje założyć. nie wiem też czy elektronika czerpie dane z prędkościomierza który będzie w tym przypadku zniżał wskazania.
                  to jest tak jakbyś założył do pelikana koła od wigry. przy tych samych obrotach pedałów koła kręcą się z tą samą ilością obrotów ale na kołach od Wigry jedziesz szybciej.

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ tu zobacz co do przekłamań
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

moim zdaniem zmieni się prędkość auta w stosunku do obrotów silnika.
                      Ale rzeczywista prędkość!

Nikt mi chyba nie powie że samochód wie z jaką rzeczywistą prędkością się porusza... Prędkość obrotowa kół w stosunku do obrotów silnika będzie IDENTYCZNA. Więc wskazania prędkościomierza przy danych obrotach zmianie nie ulegną. Bo jak się nie mylę to komputer wylicza prędkość w oparciu o obroty silnika/skrzyni

Więc w jaki sposób elektronika może zwariować? Jedyne co może się stać[i na pewno stanie] to komputer będzie miał zakłamania przy podawaniu prędkości, przebiegu, spalania na setkę itp itd bowiem zmieni się obwód koła.
                      Ale może tą kwestie da się załatwić VAGiem?
                      Adam

Komentarz

• TO_MEK
                        Drive
                        • 2009
                        • 74

czyli jezeli komputery auta zbierają dane ze skrzyni biegów a tak jest to raczej nie powinna mojej taksówce zaszkodzic ta zmiana. teraz drugie pytanie co z miejscem w nadkolach. czy nie bedzie obcierało o blaszkę lub zawieszenie? :?

[ Dodano: Pią 22 Paź, 10 20:51 ]
                        witam

jestem już bogatszy w doświadczenie z wymianą opon. sprawa ma się tak. rozmiar 225/50 na r17 niestety nie mieści się w nadkolach przy obciążeniu na tylnej kanapie 3 dorosłymi faciami. według słów szefa serwisu już na małych wybojach słychać było i widać obcieranie opon o rant nadkoli. teraz popróbuje z 215/55 r17. możne coś z tego będzie. pozdrawiam i jak sie czegoś dowiem dam zanc. aha czy może ktoś zna parametr ET z felg aluminiowych SCOUTA przed liftingiem?

[ Dodano: Wto 16 Lis, 10 12:12 ]
                        jak się dłużej zastanawiam to nie za bardzo chce mi się wierzyć w tą informację z aso. chyba sam sobie spróbuję założyć jakie laczki 225/50 na felgi i sprawdzę. a może ktoś z okolic Krakowa ma wolne opony 225/50 r 17 dosłownie na parę godzin pożyczyć? albo może jesteście w stanie polecić jakaś wulkanizacje w okolicach Krakowa gdzie mają używane opony i są elastyczni na próby trakcyjne?

[ Dodano: Pią 08 Kwi, 11 17:48 ]
                        odświeżam temat gdyż właśnie» założyłem Micheliny 225/50 r17 primacy hp i jak na razie nic nie szoruje. postaram się jakoś obciążyć maszynę i zobaczymy. Et w moich felgach wynosu 54.

Komentarz

• Quest
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 232

TO_MEK, jak pod pełnym obciążeniem?? Szoruje coś?
                          Człowiek wiedzy żyje działając, a nie myśląc o działaniu, ani też myśląc, co pomyśli, kiedy skończy działać.

Komentarz

• TO_MEK
                            Drive
                            • 2009
                            • 74

pod pełnym obciążeniem jeszcze nie sprawdzałem. co prawda miałem już w bagażniku 100 kg i 2 osoby na kanapie z tyłu i było ok. jak obciążę na maxa to dam znać. tak na marginesie komfort wzrósł bardzo.

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

TO_MEK, poka foty jak to wygląda
                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...