Galletto 1260 a EDC15

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nypel3
    Classic
    • 2010
    • 4

Galletto 1260 a EDC15

x_cite, no to panie brać nie pytać nie zastanawiać się
  • ciacho99
    Classic
    • 2009
    • 21

Galletto 1260 a EDC15

Witam. Mam pytanie , czy udało się komuś zczytać wsady z EDC15 za pomocą Galletto 1260 ???

Komentarz

• rumianko
      Ambiente
      • 2009
      • 160

tak oczywiście zgrywa swietnie z jednym małym ale, jak będziesz chciał wgrać plik do ecu to nie zdziw się jak galaretka ci wysypie kompa w samochodzie
      chip-tuning edc-15/16/17 1,8Turbo - www.brk-tuning.pl
      Hamownia obciążeniowa - Inowrocław
      one quoter mile - 13,3 tdikiem.
      promocja 1,9/2,0 tdi sprawdź na www.brk-tuning.pl

Komentarz

• Krzaq
        Rider
        • 2011
        • 257
        • Octavia I (1U2)
        • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Odświeżę kotleta bo jestem zainteresowany zczytaniem i wgranim nowego softu do Octavi 1 1,8t RS (180km)

Dlaczego komp sie wysypuje i jaki sterownik jest w moim akurat wstawiony bo nie mogę nigdzie znaleźć :?: :?:
        GEODETA - w razie potrzeby pisać

Komentarz

• jacog
          Rider
          • 2008
          • 420
          • Felicia I (6U1)

Krzaq, dla ME7.5 polecam NefMoto flasher, za darmo i po zwyklym kablu KKL z FTDI. A jak sie wysypie to sterownik na stół i bootmode - tak łatwo sie go zepsuć nie da.

Typ sterownika zobaczysz po podlaczeniu się do silnika vagcomem. Jak okolice 2003-2004 to pewnie 06A 906 032 HN - byc możej też SJ. Kup sobie na podmiane HN i grzebiesz bez obaw, że nastepnego dnia nie dojedziesz do roboty

Komentarz

• Krzaq
            Rider
            • 2011
            • 257
            • Octavia I (1U2)
            • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Dzieki za odpowiedz Juz nawet skontaktowałem się z kolega z forum który używa NefMoto Kabelek już do mnie jedzie kurierem także niedługo będziemy działać
            GEODETA - w razie potrzeby pisać

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

Zamieszczone przez Krzaq
              Odświerze kotleta bo jestem zainteresowany zczytaniem i wgranim nowego softu do Octavi 1 1,8t RS (180km)

Dlaczego komp sie wysypuje i jaki sterownik jest w moim akurat wstawiony bo nie mogę nigdzie znaleźć :?: :?:
              *odswieŻe

Komentarz

• jacog
                Rider
                • 2008
                • 420
                • Felicia I (6U1)

Krzaq, kurier chyba wiecej kosztuje niż kabelek . Na przyszlość zwykły w niebieskiej obudowie z allegro za trzydzieści pare złotych jest ok

Komentarz

• Sev
                  L&K
                  • 2007
                  • 1295

Krzaq, obaj z Jackiem używamy nefmoto i galletto.
                  jacog, Krzaq już wszystko wie co i jak, jak będzie miał kabelek to jedziemy dalej z koksem
                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• jacog
                    Rider
                    • 2008
                    • 420
                    • Felicia I (6U1)

Sev, domyśliłem się, że tu palce maczasz BTW tanie ECU ME7.5 z passata (150KM, bodajże z CG na końcu) daje się przeflashować na HN lub HJ i błędami nie sypie - trzeba odważnego, który je na aucie sprawdzi. Do eksperymentów w sam raz ale docelowo sie nie nada bo nie jest hermetyczne (w passacie ECU siedziało w osobnym pudełku).

Komentarz

• Sev
                      L&K
                      • 2007
                      • 1295

Oj tam palce, całe ręce zaraz upaprzę po łokcie :P

Uszczelnić się nie da tego CG?

A'propos przeflashowywania, w zasadzie, tak zacząłem się zastanawiać, każdy ECU ME7.5 z tą samą pamięcią 29F800 da się przeflashować na inny z tego samego rodzaju pamięci. Tak mi się wydaje. Wystarczy tylko w 95040 wyłączyć sprawdzanie sum, immo i można eksperymentować

Spróbuję jednego starszego HJ przeflashować przy okazji na nowszego HJ - na żywca, bez sum kontrolnych, HW mają to samo ale wsad jest nieco inny. Ciekawe co będzie. Ale jak się ociepli dopiero bo podszybie połamię z tych mrozów

Komentarz

• jacog
                        Rider
                        • 2008
                        • 420
                        • Felicia I (6U1)

Można uszczelnić silikonem ale to tak amatorszczyzna jedzie, no i mechanicznie troche inny - nie wiem jak będzie wchodził w sanki w podszybiu.

Przy flashowaniu innej wersji trzeba patrzyć czy oba sterowniki maja tą sama literke na końcu oznaczenia pamięci (BB lub BT, inny bootloader w ROM procesora w ECU), no i trzeba wybierać sterowniki z podobnych roczników jak ten z którego chcemy wrzucić soft żeby sprzęt był ten sam. EEPROMA nie ruszałem po wgraniu HN do passatowego CG (BTW ECU z wdlużnych 1.8T mają oczywiście inne oznaczenie, nie tylko koncowe dwie litery) i błedu nie zgłasza - zreszta liczona jest tylko suma kontrolna FLASHa niezależnie co jest w EEPROMie (on ma swoje sumy kontrolne). Myśle teraz intensywnie nad zapisem EEPROM bez wchodzenia w bootmode.

Spróbuję jednego starszego HJ przeflashować przy okazji na nowszego HJ
                        Sprawdz wcześniej wersje ROM w obu binarkach - jak są różne to komunikacji po K-line wiecej nie uświadczysz (bootmode oczywiście ratuje)

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

Wersje obie są chyba BB, jedna z odstępem 3 lat, ale sprawdzę z ciekawości.

Czyli, jeżeli suma flasha jest zgodna, niezależnie od zawartości to nie powinno być zonków?

Wiem że był problem z przeflashowaniem na żywca A3, silnika bodajże AJQ (nie pamiętam którego na którego) ale bliźniacze silniki 150 i 180, podobnie jak AUM i AUQ ale bez szerokopasmówki i na 29F400 jeszcze i był problem, auto gasło po chwili. Więc HW version musi być zgodne we flashu z ECU. Można by na próbę przeflashowac HNa "w dół" na HJ ale zmieniając ręcznie tylko HW we flashu HJ na ten z HN i przeliczyć sumy Albo w górę, HJ na HN zmieniając tylko HW. Ciekawe co by wyszło :twisted:

Zawsze zostaje bootmode :szeroki_usmiech

Komentarz

• jacog
                            Rider
                            • 2008
                            • 420
                            • Felicia I (6U1)

Szczerze to nie wiem jak wyglada flashowanie ecu softem nie od niego w trybie innym niż bootmode. Czy wywali flashowanie po zapisie pierwszego sektora stwierdzając, że to nie soft do niego czy łyknie na pałe.

W EEPROMie widze, że jest wpisany numer części ale ten ster od passata nic nie pluje, że mu się nie zgadzają. Aj trzeba kupić podszybie na zapas i po prostu sprawdzić na żywym organiźmie

Typ flasha BB czy BT jest zdeterminowany wersją ROM.

Komentarz

Pracuję...