Witam
jak zrobic czujnik zmierzchu mniej czulym?
Po wlaczeniu trybu skandynawskiego (lampy "sciemnione" - wolalbym aby swiatla na full wlaczaly sie naprawde przy zmierzchu)
To exeo (odpowiednik a4 b7)- uwaga! nie ma "long coding" w module 09 w VCDSie!
Pozdrawiam,
Przemek
Dzieki za szybka odp
pozniej sprawdze ale moze najpierw "od podstaw" - czujnik zmierzchu jest opcja w adaptacjach (lub pozycja w kodowaniu) "gdzies tam" w elektryce czy module komfortu
czy moze
jest to "modul" z ktorym sie laczy podobnie jak silnik, poduszki, modul komf... itp?
Przy okazji: da sie jakos opoznic wlaczanie swiatel skandynawskich (np 15 sekund po zaplonie albo dopiero po zapaleniu silnika) czy niestety to tak glupio ze albo wcale albo od razu po zaplonie?
pozdrawiam,
Przemek
czujnik zmierzchu jest osobnym sterownikiem, ale wchodzi się w jego kodowanie poprzez moduł elektryki 09
nie ma on podłączenia CAN do gateway, tylko jest jakby podmodułem połączonym po
lokalnej magistrali LIN z modułem centralnej elektyki
wejdź w bornetza (09)->kodowanie i tam masz do wyboru z listy podsterowniki, czy jak je nazwać - hosty?
ok, kumam... czyli jest podurzadzeniem widzianym z poziomu 09
Niestety nie potrafie odpowiedziec poniewaz:
wchodzac do coding combobox z wyborem (zapewne "podurzadzenia") jest u mnie nieaktywne - takze nie ma zadnego lpng coding helper tylko krotki 5znakowy??? kod 5 znakowy???? Wszelkie "doszlifowania" robi sie w adaptacjach
Gdzies w kodowaniu (ale nie wiem czy w 09 a w module komfortu) widzialem wlaczanie i wylaczanie czujnika deszczu+zmierzchu (nie mozna selektwywnie - oba aktywne lub oba nieaktywne)
moj 09 na numer "8E0 907 279 N" i wg tej auckji
0 - ohne Sensor für Regen- und Lichterkennung (G397)
1 - mit Sensor für Regen- und Lichterkennung (G397) - tak mam bo mam seryjny cz deszczu i zmierzchu
i w 009 w w adaptacjach
-> Kanal 009 (Abschaltverzögerung AFL)
Abschaltverzögerung für Automatisches-Fahr-Licht (AFL), Lichtschalter in AUTO Stellung.
Wertebereich: 0 - 64
Standardwert: 51 (i taka wartosc mam)
nic innego dotyczacego "auto" nie znalazlem
...
i w 009 w w adaptacjach
-> Kanal 009 (Abschaltverzögerung AFL)
Abschaltverzögerung für Automatisches-Fahr-Licht (AFL), Lichtschalter in AUTO Stellung.
Wertebereich: 0 - 64
Standardwert: 51 (i taka wartosc mam)
nic innego dotyczacego "auto" nie znalazlem
Jakis pomysl?
Pozdrawiam,
Przemek
Podejrzewam, że to właśnie to. Zmień na mniejszą wartość np. 30 i sprawdź.
EDIT
Dobra to chyba jednak nie ten kanał. Zostaw jak jest i spróbuj zmienić w kanale 021 ( typowo 59% ). Nie jestem pewien, w którą stronę, ale ja bym chyba zwiększył np. do 70%.
szczere podziekowania za aktywnosc... niestety jednak w tego light assistance probowalem wpisywac liczby 0, 5, 30, 59 (ori), 80, 90, 95, 100 i doopa - swiatla na auto wlaczaja sie i o ile pamietam na bloku 13???? z 90 (tak mam sciemnianie ustawione) rosnie na 100 (probowalem tego 30 min temu - w dzien)
Dla brzegwych kombinacji sprawdzalem tez przez wylaczenie zaplonu po save (bo juz myslalem ze zmiana skutkuje po nowym zaplonie)
Wartosci ponad 100 sa niedozwolone
Jakies nowe pomysly?
Pozdrawiam,
Przemek
zresztą ciekawe, czy w ogóle ta adaptacja daje efekty
u mnie na innym sterowniku po zmianach też nie obserwuję żadnych efektów
tylko prawdę mówiąc trudno ocenić ile tego światła pada faktycznie na czujnik
ja sobie pomyslalem ze to kalibracja tego wstecznego lusterka (w srodku) autosciemniajacego - to jest jakos elektrycznie chyba sterowane bo mam "on/off" guzik na lusterku - to by nawet logicznie pasowalo bo lusterko jest zintegrowane z czujnikiem deszczu
gdzies wczesniej doczytalem ze jest jakas kalibracja po ilu sygnalach "dzien" swiatla w trybie auto maja sie wylaczyc - ale to bylo jakies germanskie forum i wiecej na ta informacje nie trafilem
Pozdrawiam,
Przemek
Komentarz