Sorki, ale z przyczyn "służbowych" dopiero teraz dorwałem się do kompa. Czytam o tym Pruszczu i nie bardzo wiem co tam będzie się działo ....
Malowanie listew na kolor nadwozia
Zwiń
X
-
Malowanie listew na kolor nadwozia
silnik słaby, auto bardziej rodzinne, ale to nie znaczy, że nie może być piękniejsze. podobają mi się Wasze auta z listwami w kolorze nadwozia. przeczytałem o ich malowaniu chyba wszystkie posty i nie widziałem jednego, mianowicie chyba nikt nie zalecał i nie opisywał jak to zrobić samemu. wszystko jasne - lakiernik, piaskowanie, podkład, lakier, 300zł lub więcej. mój problem? mieszkam w Chorwacji - tu za lakierowanie klamki zaplacę 100EUR, a będzię wyglądała jakby ptak mi na drzwi narobił, a nie klamka (oczywiście przesada, ale rozumiecie sugestię). pytanie więc: czy da się to zrobić dobrze samemu nie będąc lakiernikiem? czy dobre podkłady i lakier można kupić? czy jest uniwersalny lakier srebrny czy trzeba go zamawiać po numerze z książki? na koniec wybaczcie zielone pytania zielonego.Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
-
-
Re: Odgrzewany kotlet nie jest zły - listwy
Porter Kolor tylko po numrze/kodzie (ewentulanie komputerowo dobierany ,ale z tym to roznie bywa) ,bo inny odcien i tez bedzie wygladac jak by ptak na to narobil :wink:
Ja bym sie sam malowania nie podjal ,bo nie mam w tym temacie doswiadczenia ,a po tem wygladalo by to pewno jak kupa :roll:
Ze zmatowieniem listew dalbym sobie rade i pewno z podkladem tez (chyba) ,ale z lakierowanie to juz napewno nie. Pomijam moje zdolnosci ,to jeszcze jakies pomieszczenie bez kurzne/pylne by sie przydalo (bo sie cos do malowanych elementow poprzykleja jescze) ,a takim ja nie dysponuje .
Proponuje wybrac sie do PL na 3-4 dni i odwiedzic znajomych/rodzine ,w miedzy czasie auto zostawic u dobrego lakiernika 8)
Komentarz
-
-
Jezeli chcesz zeby to wygladalo naprawde dobrze, to niestety ale lakierowanie we wlasnym zakresie nie przejdzie.
Srebrny uniwersalny, moze sie za bardzo roznic od tego ktory jest na aucie.
Trzeba by policzyc koszty, ale moze by sie oplacal zakup kompletu nowych listw w Polsce plus ich malowanie i wysylka. A swoje stare sprzedasz."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaTrzeba by policzyc koszty, ale moze by sie oplacal zakup kompletu nowych listw w Polsce plus ich malowanie i wysylka.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecOpcja dobra ,tylko jest jedno ale... :roll: Jezeli auto ma kilka lat i bylo urzytkowane w kraju gdzie jest cieplej (intesywniejsze slonce ). Odcien lakieru na aucie moze sie znacznie zmienic :roll: W PL pomaluja listwy odpowiednim lakierem i wysla ,a po zalozeniu moze okazac sie ze odcien tez sie znaczaco rozni :roll:
Napewno nie bedzie to dobrane tak jak na aucie, ale przy tak nieduzych powierzchniach jak listwy jest szansa, ze nie bedzie sie roznic az tak bardzo. Do tego po roku na sloncu przybierze podobny odcien jak reszta."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
hm, tego sie obawiałem. czy Wy zawsze musicie mieć rację, kurcze, perfekcjoniści! musicie tak pieścić te autka? ...choć oczywiście nie mam zamiaru postępować inaczej. hehe. także robię to w Polsce. auto ma swoje lata, ale w ja użytkuję je ledwie półtora roku - także w sumie zaliczyło tu jedno lato. jeżeli odcień nie za bardzo by się różnił to nie będę płakał - przecież teraz są czarne. ważne, żeby z trzech metrów wyglądało tak samo, a odcień? - jeśli cokolwiek wiem, jest ich za dużo by był idealnie dopasowany. to jest to co piszecie - na plastik idzie inaczej choć ten problem akurat może zniwelować jakiś super podkład (teraz takie cuda robią, że...), no i mój lakier też zapewne nie wygląda jak nowy. pewnie jakby się chciało ten sam odcień to trzeba by było całe auto pociągnąć... chyba żeby taki oryginał wymyślić, że listwy w innym kolorku też wyglądałyby super.Every man dies. Not every man really lives.
Komentarz
-
-
Lukasso, tak malowalem w AB. Ceny nie pamietam, bo bylo to przy okazji innych rzeczy, ale biora cos kolo 300zl za komplet.
Kolor oni dobierali, ja sie na tym nie znam, wiec zlecam robote fachowcom.
Jednak tak jak pisze Maicroft, na samym poczatku listwy byly ciut jasniejsze, ale to jest nieuniknione przy lakierowaniu elementow plastikowych.
Co do odpryskow to nie wiem jak to zrobili, ale trzyma mocniej niz ori lakier na karoseri."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecA po czasie sie to zmienilo ? bardziej jeszcze sie rozni czy zblizylo sie odcienia lakieru auta?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Re: Malowanie listew na kolor nadwozia
Zamieszczone przez Portersilnik słaby, auto bardziej rodzinne, ale to nie znaczy, że nie może być piękniejsze. podobają mi się Wasze auta z listwami w kolorze nadwozia. przeczytałem o ich malowaniu chyba wszystkie posty i nie widziałem jednego, mianowicie chyba nikt nie zalecał i nie opisywał jak to zrobić samemu. wszystko jasne - lakiernik, piaskowanie, podkład, lakier, 300zł lub więcej. mój problem? mieszkam w Chorwacji - tu za lakierowanie klamki zaplacę 100EUR, a będzię wyglądała jakby ptak mi na drzwi narobił, a nie klamka (oczywiście przesada, ale rozumiecie sugestię). pytanie więc: czy da się to zrobić dobrze samemu nie będąc lakiernikiem? czy dobre podkłady i lakier można kupić? czy jest uniwersalny lakier srebrny czy trzeba go zamawiać po numerze z książki? na koniec wybaczcie zielone pytania zielonego.nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
-
Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i informuje, że problem się rozwiazał. po ostatnim obtarciu drzwi skorzystam z propozycji Purchawy i zamówię komplet listw (listew?). zrobię to będąc w Polsce. mam nadzieję, że taka operacja nie trwa długo. pytanie, gdzie to zrobić? pardon, ale nie mam pojęcia co to jest AB...Every man dies. Not every man really lives.
Komentarz
-
-
jeszcze pytanie czy ciezko bedzie odlepic stare listwy i jak z trwaloscia lakieru na tych listwach. Choc kolega ma 10 lat A4 i lakier jest jeszcze
[ Dodano: Nie 04 Cze, 06 12:41 ]
nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
Komentarz