Malowanie listew na kolor nadwozia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spreader
    Classic
    • 2007
    • 14

Sorki, ale z przyczyn "służbowych" dopiero teraz dorwałem się do kompa. Czytam o tym Pruszczu i nie bardzo wiem co tam będzie się działo ....
  • Porter
    Ambiente
    • 2006
    • 144

silnik słaby, auto bardziej rodzinne, ale to nie znaczy, że nie może być piękniejsze. podobają mi się Wasze auta z listwami w kolorze nadwozia. przeczytałem o ich malowaniu chyba wszystkie posty i nie widziałem jednego, mianowicie chyba nikt nie zalecał i nie opisywał jak to zrobić samemu. wszystko jasne - lakiernik, piaskowanie, podkład, lakier, 300zł lub więcej. mój problem? mieszkam w Chorwacji - tu za lakierowanie klamki zaplacę 100EUR, a będzię wyglądała jakby ptak mi na drzwi narobił, a nie klamka (oczywiście przesada, ale rozumiecie sugestię). pytanie więc: czy da się to zrobić dobrze samemu nie będąc lakiernikiem? czy dobre podkłady i lakier można kupić? czy jest uniwersalny lakier srebrny czy trzeba go zamawiać po numerze z książki? na koniec wybaczcie zielone pytania zielonego.
    Every man dies. Not every man really lives.
    1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Samiec
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4287
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: Odgrzewany kotlet nie jest zły - listwy

Porter Kolor tylko po numrze/kodzie (ewentulanie komputerowo dobierany ,ale z tym to roznie bywa) ,bo inny odcien i tez bedzie wygladac jak by ptak na to narobil :wink:
      Ja bym sie sam malowania nie podjal ,bo nie mam w tym temacie doswiadczenia ,a po tem wygladalo by to pewno jak kupa :roll:
      Ze zmatowieniem listew dalbym sobie rade i pewno z podkladem tez (chyba) ,ale z lakierowanie to juz napewno nie. Pomijam moje zdolnosci ,to jeszcze jakies pomieszczenie bez kurzne/pylne by sie przydalo (bo sie cos do malowanych elementow poprzykleja jescze) ,a takim ja nie dysponuje .
      Proponuje wybrac sie do PL na 3-4 dni i odwiedzic znajomych/rodzine ,w miedzy czasie auto zostawic u dobrego lakiernika 8)
      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

Jezeli chcesz zeby to wygladalo naprawde dobrze, to niestety ale lakierowanie we wlasnym zakresie nie przejdzie.
        Srebrny uniwersalny, moze sie za bardzo roznic od tego ktory jest na aucie.

Trzeba by policzyc koszty, ale moze by sie oplacal zakup kompletu nowych listw w Polsce plus ich malowanie i wysylka. A swoje stare sprzedasz.
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Purchawa
          Trzeba by policzyc koszty, ale moze by sie oplacal zakup kompletu nowych listw w Polsce plus ich malowanie i wysylka.
          Opcja dobra ,tylko jest jedno ale... :roll: Jezeli auto ma kilka lat i bylo urzytkowane w kraju gdzie jest cieplej (intesywniejsze slonce ). Odcien lakieru na aucie moze sie znacznie zmienic :roll: W PL pomaluja listwy odpowiednim lakierem i wysla ,a po zalozeniu moze okazac sie ze odcien tez sie znaczaco rozni :roll:

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

Zamieszczone przez Samiec
            Opcja dobra ,tylko jest jedno ale... :roll: Jezeli auto ma kilka lat i bylo urzytkowane w kraju gdzie jest cieplej (intesywniejsze slonce ). Odcien lakieru na aucie moze sie znacznie zmienic :roll: W PL pomaluja listwy odpowiednim lakierem i wysla ,a po zalozeniu moze okazac sie ze odcien tez sie znaczaco rozni :roll:
            Wiem o tym, ale mozna przy doborze lakieru podac, ze auto ma xx lat.
            Napewno nie bedzie to dobrane tak jak na aucie, ale przy tak nieduzych powierzchniach jak listwy jest szansa, ze nie bedzie sie roznic az tak bardzo. Do tego po roku na sloncu przybierze podobny odcien jak reszta.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Jest jeszcze taka sprawa, ze na plastik lakier siada inaczej i odcien zawsze!! bedzie inny niz na blache. Prosty przyklad jak Renault maluje plastikowe zderzaki, nadkola i aluminiowa maske.

Czasem listwy w innym odcieniu rowniez wygladaja ladnie, ale to zalezy od autka :wink:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Lukasso
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 611

Purchawa, a Ty gdzie malowałes swoje w AB? moższ napisać tutaj lub na priv ile mniejwięcej Cie wyniosło.....dobierałeś po numerze kolor, nie zmienił się przez ten czas ?, nie odpryskuja Ci nigdzie?, chętnie bym też pomalował bo auto prezentuje się żeczywiście o wiele ciekawiej :-)

Komentarz

• Porter
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 144

hm, tego sie obawiałem. czy Wy zawsze musicie mieć rację, kurcze, perfekcjoniści! musicie tak pieścić te autka? ...choć oczywiście nie mam zamiaru postępować inaczej. hehe. także robię to w Polsce. auto ma swoje lata, ale w ja użytkuję je ledwie półtora roku - także w sumie zaliczyło tu jedno lato. jeżeli odcień nie za bardzo by się różnił to nie będę płakał - przecież teraz są czarne. ważne, żeby z trzech metrów wyglądało tak samo, a odcień? - jeśli cokolwiek wiem, jest ich za dużo by był idealnie dopasowany. to jest to co piszecie - na plastik idzie inaczej choć ten problem akurat może zniwelować jakiś super podkład (teraz takie cuda robią, że...), no i mój lakier też zapewne nie wygląda jak nowy. pewnie jakby się chciało ten sam odcień to trzeba by było całe auto pociągnąć... chyba żeby taki oryginał wymyślić, że listwy w innym kolorku też wyglądałyby super.

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

Lukasso, tak malowalem w AB. Ceny nie pamietam, bo bylo to przy okazji innych rzeczy, ale biora cos kolo 300zl za komplet.
                    Kolor oni dobierali, ja sie na tym nie znam, wiec zlecam robote fachowcom.
                    Jednak tak jak pisze Maicroft, na samym poczatku listwy byly ciut jasniejsze, ale to jest nieuniknione przy lakierowaniu elementow plastikowych.
                    Co do odpryskow to nie wiem jak to zrobili, ale trzyma mocniej niz ori lakier na karoseri.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Samiec
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4287
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Purchawa
                      na samym poczatku listwy byly ciut jasniejsze
                      A po czasie sie to zmienilo ? bardziej jeszcze sie rozni czy zblizylo sie odcienia lakieru auta? :roll:

Komentarz

• Purchawa
                        Admin
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 8007

Zamieszczone przez Samiec
                        A po czasie sie to zmienilo ? bardziej jeszcze sie rozni czy zblizylo sie odcienia lakieru auta?
                        Wydaje mi sie, ze w tej chwili roznica jest niezauwazalna.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• rafalus
                          L&K
                          • 2005
                          • 1140
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Re: Malowanie listew na kolor nadwozia

Zamieszczone przez Porter
                          silnik słaby, auto bardziej rodzinne, ale to nie znaczy, że nie może być piękniejsze. podobają mi się Wasze auta z listwami w kolorze nadwozia. przeczytałem o ich malowaniu chyba wszystkie posty i nie widziałem jednego, mianowicie chyba nikt nie zalecał i nie opisywał jak to zrobić samemu. wszystko jasne - lakiernik, piaskowanie, podkład, lakier, 300zł lub więcej. mój problem? mieszkam w Chorwacji - tu za lakierowanie klamki zaplacę 100EUR, a będzię wyglądała jakby ptak mi na drzwi narobił, a nie klamka (oczywiście przesada, ale rozumiecie sugestię). pytanie więc: czy da się to zrobić dobrze samemu nie będąc lakiernikiem? czy dobre podkłady i lakier można kupić? czy jest uniwersalny lakier srebrny czy trzeba go zamawiać po numerze z książki? na koniec wybaczcie zielone pytania zielonego.
                          to pamluj w polsce , koszt ok 180zł
                          nowy cSIMC od Aliego
                          seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                          Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• Porter
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 144

Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i informuje, że problem się rozwiazał. po ostatnim obtarciu drzwi skorzystam z propozycji Purchawy i zamówię komplet listw (listew?). zrobię to będąc w Polsce. mam nadzieję, że taka operacja nie trwa długo. pytanie, gdzie to zrobić? pardon, ale nie mam pojęcia co to jest AB...

Komentarz

• rafalus
                              L&K
                              • 2005
                              • 1140
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

jeszcze pytanie czy ciezko bedzie odlepic stare listwy i jak z trwaloscia lakieru na tych listwach. Choc kolega ma 10 lat A4 i lakier jest jeszcze

[ Dodano: Nie 04 Cze, 06 12:41 ]
                              nowy cSIMC od Aliego
                              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

Pracuję...