Zamieszczone przez mar979
Zamieszczone przez blackrs
mój mechanik (jedyny ktoremu ufam) mówi ze co 15 tys trzeba olej i filtry wyminić to samochodem pojeździ sie długie lata i tej zasady sie trzymam a dobrym przykladem jest moja była rs którą miałem a na szafie miala ponad 300 tys . przeglądy co 15 tys i nic sie nei działo wiec w silnikach bse +lpg mój mechanik zaleca
co 15 tys:
olej, filtr kabinowy, filtr przeciwpylkowy, filtr oleju + świece ( o świecach mowił to samo gazownik ktory mi gaz wstawial)
co 30 tys: filtr paliwa
wole wydać co roku ( bo tak mi wychodzi w rok 15 tys) te 200-300 zl na przegląd i jeździć dlugie lata ciesząc sie zdrowym bezawaryjnym silnikiem
ps co do oleju ja leje Liqiu moly 5w40 który podobno super pasuje norma do tego silnika i cos tam jeszcze ma że do tych na gazie jest stworzony ...
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 11 21:27 ]
ps kolega z białegostoku to by wpadł na spota tym swoim nowym turem się pochwalić
co 15 tys:
olej, filtr kabinowy, filtr przeciwpylkowy, filtr oleju + świece ( o świecach mowił to samo gazownik ktory mi gaz wstawial)
co 30 tys: filtr paliwa
wole wydać co roku ( bo tak mi wychodzi w rok 15 tys) te 200-300 zl na przegląd i jeździć dlugie lata ciesząc sie zdrowym bezawaryjnym silnikiem
ps co do oleju ja leje Liqiu moly 5w40 który podobno super pasuje norma do tego silnika i cos tam jeszcze ma że do tych na gazie jest stworzony ...
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 11 21:27 ]
ps kolega z białegostoku to by wpadł na spota tym swoim nowym turem się pochwalić
Dodatkowo się zapytam o wymianę filtra powietrza co ile km bo to też chyba bardzo ważna sprawa.
Dodatkowo proszę Panów o radę czy warto wymienić olej po pierwszym 1,5 tys km - czyli po tzw. ułożeniu silnika (bo dotarcie jest już chyba w fabryce), bo gdzieś to już zasłyszałem i nie wiem czy to jest przesada czy warto.
Ja podobnie jak kolega nie żałuję pieniędzy na dbanie o samochód i wolę co roku wydać te kilka stówek żeby mi śmigał bezawaryjnie przynajmniej 10lat bo na tyle minimalnie czasu go teraz kupuję nowego.
A co do spotu w B-stoku to dziękuję za zaproszenie, najpierw muszę w październiku odebrać to autko z salonu a teraz tutaj na forum się dopytuję o takie najważniejsze rzeczy przy używaniu nowego auta, bo chcę go od początku traktować jak należy. Jak już go będę miał to na pewno skorzystam z zaproszenia, tak więc do zobaczyska
Pozdrawiam
Swiece koszt 89 zł, nie wymieniaj oleju po 1,5 tys km,
Komentarz