[O1] Malowanie kołapaków - jaka farba ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariusz_sikon
    Classic
    • 2012
    • 16

Zamieszczone przez mar979
    Zamieszczone przez blackrs
    mój mechanik (jedyny ktoremu ufam) mówi ze co 15 tys trzeba olej i filtry wyminić to samochodem pojeździ sie długie lata i tej zasady sie trzymam a dobrym przykladem jest moja była rs którą miałem a na szafie miala ponad 300 tys . przeglądy co 15 tys i nic sie nei działo wiec w silnikach bse +lpg mój mechanik zaleca
    co 15 tys:
    olej, filtr kabinowy, filtr przeciwpylkowy, filtr oleju + świece ( o świecach mowił to samo gazownik ktory mi gaz wstawial)
    co 30 tys: filtr paliwa
    wole wydać co roku ( bo tak mi wychodzi w rok 15 tys) te 200-300 zl na przegląd i jeździć dlugie lata ciesząc sie zdrowym bezawaryjnym silnikiem
    ps co do oleju ja leje Liqiu moly 5w40 który podobno super pasuje norma do tego silnika i cos tam jeszcze ma że do tych na gazie jest stworzony ...

[ Dodano: Pon 26 Wrz, 11 21:27 ]
    ps kolega z białegostoku to by wpadł na spota tym swoim nowym turem się pochwalić
    Bardzo cenna rada, a co chodzi o świece to też co 15tys. km dobrze jest je wymienić ? i jaki to koszt - bo chyba do tego silnika wszystko jest tanie?
    Dodatkowo się zapytam o wymianę filtra powietrza co ile km bo to też chyba bardzo ważna sprawa.
    Dodatkowo proszę Panów o radę czy warto wymienić olej po pierwszym 1,5 tys km - czyli po tzw. ułożeniu silnika (bo dotarcie jest już chyba w fabryce), bo gdzieś to już zasłyszałem i nie wiem czy to jest przesada czy warto.
    Ja podobnie jak kolega nie żałuję pieniędzy na dbanie o samochód i wolę co roku wydać te kilka stówek żeby mi śmigał bezawaryjnie przynajmniej 10lat bo na tyle minimalnie czasu go teraz kupuję nowego.
    A co do spotu w B-stoku to dziękuję za zaproszenie, najpierw muszę w październiku odebrać to autko z salonu a teraz tutaj na forum się dopytuję o takie najważniejsze rzeczy przy używaniu nowego auta, bo chcę go od początku traktować jak należy. Jak już go będę miał to na pewno skorzystam z zaproszenia, tak więc do zobaczyska

Pozdrawiam

Swiece koszt 89 zł, nie wymieniaj oleju po 1,5 tys km,
  • Bartus
    Ambiente
    • 2011
    • 210

Witam. Chcę pomalować kołpaki. Są to oryginalne kołpaki Octavii 01 FL. Nie chcę malować całych tylko te miejsca gdzie jest obtarte. Jaki dobrać spray, żeby się nie odróżniało. Tych srebrnych odcieni jest tyle, że na oko trudno coś dobrać.

Komentarz

• Voit
      Elegance
      • 2010
      • 816

Kup srebrny lakier do felg w sprayu i pryśnij cały komplet.
      Będziesz miał jednakowy odcień.

EDIT:
      Taki lakier:

lub taki:

...Bedziesz zadowolony.
      :wink:

Komentarz

• oziemi
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 399

Moim zdaniem najlepsze będzie sreberko w sprayu. Psikniesz z większej odległości to ładnie Ci pokryje ryski i obtarcia a rzucać w oczy się nie powinno. Swego czasu malowałem jakieś wyblakłe i podniszczone kołpaki, psiknąłem całe bez wyjątku i wyglądałyjak ze sklepu
        Elegance
        ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
        -------------------------------------------

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4826
          • Superb II combi (3T5)
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

na poczatek porponuje odtlusciec potem prysnąc podkładem a na koniec farbą. tak robiłem z alusami i było ok. bez podkladu była lipa:/
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6
          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Voit
            Elegance
            • 2010
            • 816

Jeśli dobrze rozumiem, mówimy o renowacji obtartego kołpaka w kolorze srebrnym, a ne np o przemalowaniu srebrnego kołpaka na czarno...

Pryskałem bez podkladu i było dobrze.
            Zapewne z podkładem jest lepiej, ale nie miałem akurat pod ręką...
            Spray był tani, więc pomyslałem sobie, że najwyżej za jakiś czas poprawię.
            Kilka lat minęło, samochodem jeździ moja mama, a kołpaki po myciu wciąż wyglądają jak nowe.

Moja metoda na malowanie sprayem to (oprócz odtłuszczenia malowanej powierzchni) podgrzanie pojemnika z farba w misce z gorącą wodą tak aby pucha była wyraźnie ciepła.
            Lakier lepiej się rozpyla i nakłada cieńszymi warstwami.

Komentarz

• Skfarek
              RS
              • 2010
              • 4795
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Voit
              Moja metoda na malowanie sprayem
              nie tylko twoja, ja tez stosuje :wink:
              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

Pracuję...