[O1] Aktywacja kontrolki spalonej żarówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mpoint
    Classic
    • 2012
    • 4

Zamieszczone przez tomy_2000
    misiek^wro ile kosztuje lusterko wewnętrzne do o1
    Straszna kase - bo licza sobie za to jak za zboze, bo malo kto to ma. Szukaj na allegro.
  • baju
    Classic
    • 2011
    • 8

Witam wszystkich.

Czy ktoś wie, jak to było w octaviach 1 FL z kontrolkami spalonej żarówki, niskiego stanu płynu do spryskiwaczy, zużytych klocków hamulcowych? Czy takie wyposażenie zależało od wersji auta? Czy było to na dodatkowe zamówienie?

Ostatnio ku mojemu zdziwieniu zapaliła się kontrolka niskiego stanu płynu do spryskiwaczy. Ale np. kontrolka spalonych żarówek nie działa, nie wiem jak kontrolka zużytych klocków. Więc jak to jest, że niektóre są a innych nie ma?

Czy jest jakaś możliwość na włączenie "nieaktywnych" kontrolek? Na pewno do przepalonych żarówek byłby potrzebny jakiś układ. Pytam, bo może ktoś coś wie na ten temat? Z góry dzięki za pomoc.

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Żarówek z tego co wiem w O1 nie ma, czujnik płynu do spryskiwaczy występował w wersji ze spryskami reflektorów i większym zbiorniczkiem, a jeśli chodzi o klocki, to w przednim lewym kole jest kabelek do klocka jeśli jest ta funkcja.
      Octavia

Komentarz

• baju
        Classic
        • 2011
        • 8

samą kontrolkę można dojrzeć, jak słońce zaświeci. Ale też nieraz jak oglądam na allegro, to widać na zdjęciach, że się świeci ta kontrolka. Dlatego się zastanawiam, jakie wersje to miały a jakie nie

http://allegro.pl/idealna-skoda-octa...500995169.html - ta na przykład ma wyświetlacz fis. A moja z tego samego roku produkcji, też elegance, nie ma takiego wyświetlacza, tempomatu, podgrzewanych foteli, kierownicy skórzanej... Więc chyba elegance innej elegance nie jest równa... Czyżby "w tamtych czasach" pełno rzeczy mimo wszystko było za dodatkową opłatą...?

Komentarz

• krzysiek13
          L&K
          • 2010
          • 1155

Przejrzałem papiery i występuje taka funkcja - dotyczy przepalonych świateł hamowania
          Octavia

Komentarz

• baju
            Classic
            • 2011
            • 8

Dzięki za odpowiedź.

Sorry, że może męczę, ale jestem nowym użytkownikiem zarówno forum, jak i octavii

I tak mnie właśnie ciekawi wiele rzeczy. Dość duże różnice w wyposażeniu takich samych wersji mnie dziwią mocno... Ale pewnie z czasem się jeszcze dużo dowiem

Komentarz

• krzysiek13
              L&K
              • 2010
              • 1155

baju, Ja mam celebrate bez ksenonów, multifunkcji i tylnego podłokietnika, a wszystko się zgadza z kodami wyposażenia, więc na to musisz przymykać oko :wink:
              Octavia

Komentarz

• dariuspolo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1168

...
                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                Zuzycie paliwa

Komentarz

• baju
                  Classic
                  • 2011
                  • 8

no właśnie, golf 4. ale znam modele, w których też tej funkcji nie ma... Ciekaw jestem jak to jest w octaviach.

Komentarz

• mikee
                    Classic
                    • 2010
                    • 3

U mnie nie świeciła prawa żarówka stopu. Zapaliły się kontrolki abs i asr. Po wymianie uszkodzonej żarówki kontrolki ABS i ASR nadal świecą. Co muszę zrobić aby kontrolki zgasły ? (octavia 1 2002r)

Update:
                    Podpiąłem VAG-a i okazało się że prawy tylni czujnik ABSu ma zwarcie . Niedługo będę wymieniał.

Update2:
                    Dla pewności, że to czujnik pomierzyłem go omomierzem. Na sprawnych rezystancja była bliska zeru; na uszkodzonym Ω→∞.
                    W skodaczesci.pl kupiłem czujnik za 25 zł (zobaczymy co z tego będzie ) i w aso u Bednarka (Łódź) wymienili mi ten czujnik za ~55zł. Uważam, że warto dać te 55zł za wymianę. Bez narzędzi pod blokiem bym tego nie zrobił (albo ciężko by było). Po wymianie czujnika kontrolka ASR zgasła sama a błędy ABS panowie usunęli VAGiem (i ABS też zgasł). Kontrolka ABS podobno gaśnie sama po przejechaniu około 500m. Wtedy błąd od czujnika ABS przechodzi w sporadyczny.

Przy okazji powiem tylko, że drugi raz byłem w serwisie u Bednarka w Łodzi i za każdym razem wyjeżdżam zadowolony (i nie spłukany $$ - dla "starych" skodiczek są promocje).
                    Skoda Octavia I 1.9 TDI 110KM

Komentarz

Pracuję...