Ja też bardzo bym prosił bo znudziło mi się pisanie długopisem na kartce i zostaiwnie z szybą świstka papieru. PZDR
SWAP zawieszenia na 4x4
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
bezduszny
SWAP zawieszenia na 4x4
Witam.
Czy jest to technicznie możliwie i wykonalne... wymiana zawieszenia w Octavii RS'04 na napęd 4x4 ?
Na stronie Mobile.de znalazłem Octavie 1.8T 4x4 hatchback (u nas chyba była niedostępna).
Czy z takiej wersji jest możliwe zaadoptowanie całego napędu ?
-
Re: SWAP zawieszenia na 4x4
Zamieszczone przez bezdusznyWitam.
Czy jest to technicznie możliwie i wykonalne... wymiana zawieszenia w Octavii RS'04 na napęd 4x4 ?
Na stronie Mobile.de znalazłem Octavie 1.8T 4x4 hatchback (u nas chyba była niedostępna).
Czy z takiej wersji jest możliwe zaadoptowanie całego napędu ?
W kombi 4x4 tdi i kombi tdi przedni naped rozni sie tylnia czesc plyty podlogowej(inny zbiornik paliwa ,miejsce na dyfer itp). Przy liftbacku 1,8t pewno bedzie tak samo. :roll:
Prosto przerobic w druga strone : 1.8T 4x4 na RS-a 4x4
Co do wywalenia samej belki i zamontowania samego wielowachaczowego zawieszenia to nie wiem czy da rade :roll:
Komentarz
-
-
bezduszny
Chyba.... że właśnie zrobić cos odwrotnego.
Kupić cacy wersję lifta 1.8T 4x4...... rozebrać ją do samego nadwozia i wstawić całe wnętrze + silnik od RS'a.
Niestety podniesie to znacznie koszt całego swapu z uwagi zakupu całej i nie rozbitej budy 4x4.
Pomysł takiego swapu powstał po telefonie znajomego co znalazł taką 4x4 po dachowaniu ale z nienaruszonym zawieszeniem i do tego za śmiesznie małe pieniądze.
Komentarz
-
bezduszny
Zamieszczone przez djczasbezduszny, silnik rs od zwyklej 18t różni sie tylko osprzętem
Czy nie szybciej jest przełożyć całą jednostkę ?
Komentarz
-
Hej,
Na pewno jest taki model 1,8 T 4x4 w Hatchback, mamy taki jeden właśnie w naszej stajni z Tymonem i za niedługo jak się skończy mała naprawa u lakiernika, będziemy testować to i owo. Więc obszerną relację na pewno zdamy. Długo on jednak u nas nie zostanie i idzie do zaprzyjaźnionych ludzi bo w końcu co TDI do TDI
Pozdrawiam"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczaskoszt orintacyjny wraz z napędem oscyluje w okolicach 20-30k
Tylna cwiartke Octy wraz z bakiem mozna trafic juz za 2000zl. Skrzynia i reszta elemnetow haldexa drugie tyle. Z robocizna mozna sie w ~8tys zamknac.
I wcale to nie jest jakas hardcorowa przerobka, bo wszystko wstawiasz seryjne.
Tylko musi to zrobic ktos kumaty."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez MaicroftVTG Ci zrobi takiego swapa. W BB lezal ostatnio caly tyl z 4x4, czyli podloga juz by byla do tego kwestia zawieszenia tylnego co tez nie jest problemem no i skrzynia nowa na haldexa. Tylko generalnie po co montowac tempego haldexa, nie widze sensu na seryjnego RS-a nawet wzmocnionego :|
Komentarz
-
No tak, różnie mówią o tym Haldexie, ale wkrótce obszerna relacja z testów
Pozdrawiam"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bezdusznyale zawsze to 4x4 nawet na Haldexie
W zimie juz mozna sie pobawic... :twisted:"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Witam
odgrzewam kotleta bo temat zaczął być dla mnie interesujący. Czy ktoś dysponuje może zdjęciami tylnego zawieszenia octavii1 (golfa4 lub leona) 4x4 lub ma możliwość zrobienia takich byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam- No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk
Komentarz
-
-
Jeden kolezka w u nas w miescie ma taka w combi. Z tego co zagladalem, to wal napedowy leci nad tlumkiem, dzieli go blacha aluminiowa. Tylne zawieszenie jest zupelnie inne, amor oddzielnie, sprezyna oddzielnie. nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale jakby chcial sie ktos w to bawic, to trzeba sie mocno zastanowic czy warto..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 666Tylne zawieszenie jest zupelnie inne, amor oddzielnie, sprezyna oddzielnie.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTez jest osobno, tyle za amor jest inny i sprezyna inna. A tak to rozni sie wszystkim
Komentarz
-
-
Znam goscia ktory przerobil RS-ke na 4x4 i ma w niej staly naped oczywiscie jest to nadal haldex. Wiec taka przerobka jest jak najbardziej mozliwa obecnie koszty nie sa takie duze bo most i inne czesci moza dosc tanio kupic. Musze sie podpytac jak koels to zrobil bo sam mam ochote swoja przerobic na 4x4. Wiem ze w tej RS-ce zawieszenie tylne jest jakos inaczej zrobione bo zawias jest Reigera.1,8T AGU RS Look
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=34565
Komentarz
-
Komentarz