Witam,
Potrzebuję zamontować hak holowniczy. Będę go używał sporadycznie (mam remont i czasem potrzebuję wrzucić worek cementu czy płytę KG) więc nie chcę wydawać na niego za dużo pieniędzy. Czy konieczne jest zastosowanie dodatkowego modułu, czy wystarczy że wepnę się do instalacji w bagażniku jak w starszych autach (ew. poprzez przekaźniki / cokolwiek innego żeby błędu spalonej żarówki nie było)? nie będą mi przeszkadzać piszczące czujniki cofania itp.
Widzę na forum że każdy montuje z dodatkowymi modułami, ale czy jest to konieczne i czym skutkuje podpięcie się bezpośrednio pod instalację?
odświeżam temat; chcę zamontować u siebie hak, ale tylko w celu przewożenia rowerów; uchwyt rowerowy w wersji bez świateł; czy zatem wiązka też jest konieczna?
Hak trzeba mieć wbity do dowodu. Nie powinni Ci podbić przeglądu jak nie będziesz miał wiązki (świateł) - podkreślam nie powinni. U mnie nie sprawdzali ale u Ciebie kto wie ...
Odświeżam temat .Chcę założyć hak do Octavi II FL kombi z czujnikami parkowania i znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/hak-automatyczny-m...182746380.html .Co o tym haku sądzicie????Przy montażu przez tzw Pana Zdzisia tego haka z wiązką elektroniczną czujniki parkowania nie będą wariowały? Czy lepiej skorzystać z usługi ASO ,koszt haka jak i montaż 1500zł auto jeszcze ma rok gwarancji zaznaczam?Dzięki z góry za odpowiedz wszystkim
[ Dodano: Pon 26 Mar, 12 23:15 ]
Hak montowany w ASO to THULE
jezeli nie jest Ci szkoda 500zl.. zamontowanie haka chyba nie wchodzi w ingerencje auta tak , zeby tracilo gwarancje? Mozesz ewentualnie odczepic hak jakby sie cos z autem dzialo, ale musialbys nie wbijac w dodow haku
moduł z tej aukcji to uniwersalne coś podłączane do wszystkiego co się da
lepiej mieć ori sterownik, kodowalny i mierzalny poprzez vcds'a -podłączony poprzez CAN
Szukac oryginalnego na allegro, moze byc uzywka, ktora w kazdej chwili mozna dac do wypiaskowania i pomalowania, mozna nowke kupic u Miska rowniez. Metod jest wiele
buli
może podpowie szczęśliwy holownik jak zakodować, by po podpięciu haka i wrzuceniu wstecznego nie piszczały czujniki cofania? ponoć mają się załączyć tylko zewnętrzne pod pewnym kątem?
czy do ori haka też trzeba podcinać zderzak?
i o to chodziło. sam przymierzam się do haka. ale chce zdobyć ori hak. moduł będę miał ori używkę problem tylko z wiązkami do modułu...
Jednak wolę mieć ori hak, bez przycinania zderzaka. w sumie tego nie widać, ale jak trafi się używka to czemu nie..
mam jeszcze takie pytanie:
jak się trafi hak używany ori, do trzeba dołączyć do homologacji. skąd wziąść świadectwo homologacji jeżeli sie chce samemu to wrzucić??? czy stacja która to zamontuje daje na to świadectwo? jak to wygląda?
Komentarz