1.9TDI ASV - chipowanie/ turbo nowe czy regeneracja
Cześć,
Pacjentka to Octavia 1.9TDI ASV, przebieg 260kkm (+).
Od czasu do czasu turbina wyłącza się podczas wyprzedzania.
Jako, że wcześniej miałem S1 1.8T po chipie na ca. 200KM to 110 umierających okresowo rumaków w O1 rozczarowywuje i jest zwyczajnie niebezpieczne podczas wyprzedzania.
Autem chciałbym pojeździć do 450kkm może więcej.
Który wariant postępowania proponujecie:
W1: regeneracja turbiny + chip
W2: nowa turbina + chip
Jak obecnie wygląda cenowo zakup nowego T kontra regeneracja?
Zacznij może od sprawdzenia przyczyny notlaufa, na 90% zapieczone kierownice w turbinie, czyszczenie powinno wystarczyć, ale bez logów ciężko stwierdzić.
Tyle ze jak kolega jezdzil mocnym autem, to rowniez tu lekko nie bedzie, a turbo ktore ma juz ponad 200kkm i ma zrobic jeszcze 200kkm zbyt pewne nie jest, szczegolnie po podniesieniu cisnienia
Zacznij może od sprawdzenia przyczyny notlaufa, na 90% zapieczone kierownice w turbinie, czyszczenie powinno wystarczyć, ale bez logów ciężko stwierdzić.
Czyszczenie bylo wielokrotnie wykonywane - sztanga jest czesciowo zatarta. Kierownica chodzi w 25% jej oryginalnej drogi. Z turbo leci olej do EGR - wycieka az milo. T dodatkowo gwizde - nadszedl jej czas.
Jak chcesz jezdzic spokojnie to pakuj sie w nowa turbine. Ceny spadly tak ze za ok 2500zl mozna miec nowke nowke a nie wypiaskowane niewiadomo co....
Zwlaszcza jak chcesz chipsa...
I tak jak koledzy pisali jak cos bierz od razu od ASZ (130KM) bedzie po chipsie pracowac na lajcie.
pozdrawiam
Diagnostyka i tuning hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG www.tune-up.pl
Zdecydowanie, nie bierz żadnej regenerowanej turbiny... Ja się wpakowałem w taki szajs i teraz czeka mnie wymiana, więc i tak 2500 muszę wyrzucić w nowy wiatrak
Komentarz