Bardzo wytrzymałe i ładne felgi 17 calowe ,raz rozwaliłem oponę na dziurze, a felga została nietknięta. najlepiej zastosować opony 225/45 r17. Są dedykowane do OII, ja musiałem zastosować dystans, żeby ładnie wyglądały na tyle w SI. Produkuje je jakaś markowa firma z dedykacją dla skody (tylko nie pamiętam jaka dokładnie-może rial , dotz, nie pamiętam, nie chce wprowadzić w błąd)
Gdzie kupić, na allegro albo kiedyś pojawiały się czasem na naszej forumowej giełdzie.
Dzieki dzwoniłem właśnie do salonu 570 PLN sztuka trochę boli a na allegro nie ma niestety ....:/ Bardzo mi się podobają te felgi A co do opon to założył bym pewnie 205/55/17 bo mam benzynke 1.6 FSI 115 km Więc pewnie ciężko by miał
Grzybek_3,fakt ładne, przypominają tez z bmw serii 5 co kiedyś były.
Cena fakt boli...to musisz czekać na allegro, albo aż ktoś tu opychać będzie.
A na zimówy chcesz 17 stki? Czy to zakup na sezon letni już?
Łukasz ma wystawione ładne felgi z tego co widzę, wprawdzie nie pegasus, ale w rozsądnej cenie, jak byś nie chciał czekać:
Na lato szukam a na zimę czeka mnie jeszcze zakup opon.... może coś polecisz?? He he ja się chyba napaliłem na te felgi I tak łatwo nie odpuszczę A co myślisz o tych oponach ??? Które panuje wrzucić na felgi letnie ?
Mickul, to fakt, chyba dziwnie by wyglądało na tym 205, ale nigdy nie widziałem, więc trudno stwierdzić. Chyba do 115 koni w benzin bym zastosował raczej 16 stki ładne jakieś i wtedy 205 szerokość.
p.s. w fsi chipa nie zrobisz, a faktycznie na 17 calach może być "zamulony", chyba, że wizualnie bedzię jako tako na 205 szerokości, w końcu OI rs miała taki wynalazek np.
Wiesz co nie zastanawiałem się nad chipem, ale chyba faktycznie na 17 będzie mułowaty.... kurcze......szkoda. Ale zobaczymy a może w rozmiarze 16 występują ??
w OI Rs były felgi 17 stki z oponami 205, tylko chyba profil był niższy - 40 albo 50, nie pamiętam. oczywiście w OI masz 5x100, a nie 5x112 jak w OII. Spider ma:
7Jx17 ET38
nie wiem jak 205 wyglądałoby na Pegasusie.
Spider wygląda tak:
Teoretycznie Pegasusy mają 7J szerokości. Moje felgi mają 8J i naciągnięte opony 205. Tak czy siak 205/55/17 to nie jest rozmiar homologowany - prędzej 205/50/17.
Mickul, bardziej chyba chodzi o moc....115 koni w FSI (bez możliwości zwiększenia), to taki felunek ciut za ciężki jest.
Tu nie chodzi o ciężar tylko o szerokość opony. Im większa powierzchnia styku z nawierzchnią tym większe opory, a co za tym idzie większe spalanie i wolniejsze przyśpieszenie.
Grzybek_3, chip w fsi to pięniądze wywalone w błoto, maks 10 koni, bo nie masz turbo w tym silniku (poczytaj o chipowaniu).
Pegasus nie występuje w innych rozmiarach niestety. Myślę, że możesz się zastanowić nad felgami dedykowanymi do skody w rozmiarze 16 cali.
A co do opon na zimę, to polecam wrzucić na 15 calowe stalówki opony w rozmiarze 195/65 r 15, wątek o oponach zimowych cały jest też na forum, poszukaj tam opinii, ja osobiście latam drugi sezon na Barum Polaris 2 w tym rozmiarze , tania i dobra opona, polecam.
Mi się wydaje ze głównie to chodzi o szerokość ale waga w sumie też ma swoje do powiedzenia? Ja np w swoim golfie III mam 195/55/15 i ma tylko 90 km i idzie jak burza
[ Dodano: Sro 19 Paź, 11 16:03 ] Mickul, żyje, ale nasz kolega chipował (absurdalnie) to auto też ( w opisie jest)...i chciałbym zobaczyć jak to się "toczy" na tych kołach...pewnie "z mocą" :wink: Grzybek_3, myślę, że na 205 powinno być znośnie na pegasusach (ale gorzej niż na 16 stkach) pod wzgledem dynamiki, ciekawe tylko jak kwestia wizualna. I profil opony jak pisze Mickul - 50 , a nie 55.
jest jeszcze jedno wyjście, jak ci nie pasują ori fele go skody, to poszukać jakieś z grupy vw 5x112 16 calówy i wrzucić tylko znaczek skody w środek felg (podmienić go), bo modeli jest cała masa w całej grupie vw i myślę, że ci jakieś podejdą pod gust, przykład:
wrzucić na to opony 205/55 r 16 (których też masz całą palete do wyboru), które są sporo tańsze niż 205/50 r17. To zdanie, które podpowiada rozsądek, patrząc na Twój engine fsi.
Wystarczy przelecieć dobrze allegro w poszukiwaniu vagowskich fel w tym rozmiarze.
Ale to moje zdanie, jak się uparłeś na pegasusy to je zdobędziesz i tak :wink:
[ Dodano: Sro 19 Paź, 11 16:13 ] Grzybek_3, w b5 fl nie mógł mieć 110 koni, 110 koni było przed liftem, w flce b5 mógł mieć albo 101 koni albo 130 koni na pompowtryskiwaczach.
Wiesz pojęcie "zbierał" jest względne, zależy od doświadczeń.
Nie twierdze, że Ci auto nie będzie jechało, bo będzie, ale sprawniej i ekonomiczniej w spalaniu będzie na 16 stkach :wink:
Grzybek_3, szukaj 17 pegasus. Mówię to jako były posiadacz zestawu 1.6 fsi + pegasus 17. Na zimę miałem felgi 16 205/55. Zbytniej różnicy nie odczujesz. Dużo się pisze, że zamulisz samochód i spalanie idzie w górę. Dla mnie ani jedno ani drugie nie było praktycznie odczuwalne. Chyba, że szykujes się na tor to faktycznie każda setna sekundy jest ważna ale w normalnej jeździe szkoda zaprzątać sobie głowy i cieszyć się wyglądem.
PS. Powtarzam, że to moje zdanie i nie każdy musi się z tym zgadzać
Komentarz