kc2ine, to tak zwani rozsądni goście a BADYL-a otaczają impulsywni
dokladnie :szeroki_usmiech
a swoja droga jak tak zaczniemy dodawac opcje do octavi i dodawac to sie nagle moze okazac ze lepiej juz kupic podstawowa wersje scody Superb bo roznica w cenie moze byc znikoma
Poszukałem troszkę na necie i znalazłem opis na forum SKODA CLUB może komuś się przyda...
W Octavii2 i pozniejszych generacjach można funkcje "Follow Me Home", aktywowac VAG'iem. W Octavi MK1 i Fabii MK1 trzeba sobie poradzić inaczej
Tutorial jest autorstwem Richarda (nick Fabia 12v) z Briskody. Ja zająłem się tłumaczeniem i opracowaniem tutoriala na potrzeby SCP. Uzupełnione również własnym komentarzem i dodatkowymi wyjaśnieniami.
Przedstawiona na zdjęciach elektryka omawiana jest na przykładzie POLO 9N, gdyż takim pojazdem dysponuje autor. Nie mniej calość jest niemalże identyczna w Fabii i Octavii, i różnice można w zasadzie sprowadzić do ew. różnic w kolorkach kabelków.
Do modyfikacji będziemy potrzebować:
1 x Przekaźnik 12V 30/40 amper (prezentowany na foto niżej, koszt max 2 zł)
3 x kable długości ok 10/20cm, w zależności od tego gdzie chcesz montować przekaźnik
1x długi kabel , długi na tyle aby starczył na połączenie lampki z podsufitki z włącznikiem świateł
KROK 1.
- wyciągamy włącznik świateł (wcisnąć , przekręcić w prawo i wyciągnąć do siebie).
- wyciągnąć lampke w podsufitce.
KROK 2:
krok2.jpg
Podłączamy ten dłuuugi kabel do kabelka z sygnałem od "otwartych drzwi". (lampka podsufitki, na foto "grubas" pierwszy z lewej)
KROK 3:
Proszę wziąść poprawke na to że prezentowane zdjęcia pochodzą z "anglika", wiec u nich włącznik, skrzynka itp znajduje sie po prawej stronie, u nas oczywiscie robimy to po "odpowiedniej" stronie
Puszczamy nasz grubaśny kabelek podsufitką i dalej kanałem po słupku A i wychodzimy na "tyłach" puszki z bezpiecznikami...
krok3.jpg
krok3b.jpg
krok3c.jpg
KROK 4:
Bierzemy przekaźnik...
krok4.jpg
przykladowy-przekaznik.jpg
... i podłączamy przekaźnik do włącznika świateł w następujący sposób:
Odpowiednio oznaczone piny 85 i 30 przekaźnika do cieńkiego czerwonego kabla na złączu włącznika świateł (PIN15) jak na zdjęciu:
krok4b.jpg
Z przekaźnika nr 87 podłączamy do cieńkiego zółto-zielonego kabelka dla O1 (takie kolory są w Golf4, w Octavii powinno byc podobnie) lub żółto/purpurowego dla F1 (Polo 9N, w Fabii powinno byc tak samo). Jest to PIN 7 we włączniku świateł:
krok4c.jpg
Nr 86 z przekaźnika podłączamy do kabelka, który ciągneliśmy z lampki podsufitki.
KONIEC MODA
Ogólnie rzecz biorąc modyfikacja działa tak że bierze sygnał z lamki podsufitki ktora zapala nam sie przy otwarciu samochodu pilotem (a wiec i zapalą nam sie swiatelka) i łagodnie gasnie po chwili (nie wszystkie wersje wyposażenia!) - a wiec gasną i lampki "follow me...". Podobnie przy zamykaniu. Idziemy do domku a dopiero kiedy chcemy zgasic lampy zamykamy pilotem autko.
Na większej ilosci przekazników mozna to zintegrowac ze światłami przeciwmgielnymi oraz np zainstalowac sobie oświetlenie przy wysiadaniu auta - aby np nie wdepnąć w kałużę
Jeżeli chcemy incognito siedzieć w aucie i nie mieć włączonych swiatel z przodu a jednoczesnie przyświecić sobie w środku, to musimi lampke w podsufitce przestawic w tryb ciaglego świecenia.
Jesli ktoś nie chce sie bawić w taką rzeźbe, może spróbowac zaimplementować KIT'a przeznaczonego dla Superba 1 (do o1 i F1 nie produkowali). Nr cześci 3U0 941 597 A, ale generalnei jest to zwykły przekaźnik który wciskamy do skrzynki z przekaźnikami w aucie, kosztuje na pewno sporo wiecej , chocby z racji nalepki Kulczyk-Tradex a działą tak samo
Na końcu pytanie czy są jakieś minusy tej przeróbki?
rozumiem ze dziala to tak jak lampka wnetrza , no to lipa , każde otwarcie drzwi powoduje zapalnie swiateł
to ja mam w planach lepszy mod, sa przekźniki czasowe , nieważne jak długi implus je załącza , świecić bedzie tyle czasu ile mu ustawimy (wbudowany potencjometr )
jeszcze tylko podłączyć impluls z zamka do przekaźnika i mamy świecenie po zamknięciu
to jest teoria , czekam na przekaźnik , w weekend może uda się sprawdzić w praktyce
taki wlasnie przekaznk zamowilem
mialem na czyms takim podpiete spryskiwacze lamp w poprzednim aucie
efekt byl taki ze na lampy pryskalo tylko 2 sek(tyle ustawilem) mimo tego ze na szyby psikalem sobie dalej
kolega krzynol włanczyl mi cos takiego , polega to na tym ze jak wyłanczam alarm w samochodzie zapalaja sie swiatla zewntrzene drogowe przód i tył i lampa w podsuficie
, jak otworze dzwi gasnie , fajny bajer nie powiem !
kolega krzynol włanczyl mi cos takiego , polega to na tym ze jak wyłanczam alarm w samochodzie zapalaja sie swiatla zewntrzene drogowe przód i tył i lampa w podsuficie
Komentarz