Funkcja "Follow me Home" O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuba81
    Classic
    • 2012
    • 3

Zamieszczone przez słoń
    kc2ine, to tak zwani rozsądni goście a BADYL-a otaczają impulsywni
    dokladnie :szeroki_usmiech

a swoja droga jak tak zaczniemy dodawac opcje do octavi i dodawac to sie nagle moze okazac ze lepiej juz kupic podstawowa wersje scody Superb bo roznica w cenie moze byc znikoma
  • lukasz84
    Classic
    • 2011
    • 6

Powitać Znajomy wspominał, że można zrobić taki mod w Octavii 1? Działał już ktoś z tym? Pozdro

Komentarz

• Ayu
      RS
      • 2009
      • 4154

Komentarz

• lukasz84
        Classic
        • 2011
        • 6

Poszukałem troszkę na necie i znalazłem opis na forum SKODA CLUB może komuś się przyda...

W Octavii2 i pozniejszych generacjach można funkcje "Follow Me Home", aktywowac VAG'iem. W Octavi MK1 i Fabii MK1 trzeba sobie poradzić inaczej

Tutorial jest autorstwem Richarda (nick Fabia 12v) z Briskody. Ja zająłem się tłumaczeniem i opracowaniem tutoriala na potrzeby SCP. Uzupełnione również własnym komentarzem i dodatkowymi wyjaśnieniami.

Przedstawiona na zdjęciach elektryka omawiana jest na przykładzie POLO 9N, gdyż takim pojazdem dysponuje autor. Nie mniej calość jest niemalże identyczna w Fabii i Octavii, i różnice można w zasadzie sprowadzić do ew. różnic w kolorkach kabelków.

Do modyfikacji będziemy potrzebować:

1 x Przekaźnik 12V 30/40 amper (prezentowany na foto niżej, koszt max 2 zł)

3 x kable długości ok 10/20cm, w zależności od tego gdzie chcesz montować przekaźnik

1x długi kabel , długi na tyle aby starczył na połączenie lampki z podsufitki z włącznikiem świateł

KROK 1.

- wyciągamy włącznik świateł (wcisnąć , przekręcić w prawo i wyciągnąć do siebie).
        - wyciągnąć lampke w podsufitce.

KROK 2:

krok2.jpg

Podłączamy ten dłuuugi kabel do kabelka z sygnałem od "otwartych drzwi". (lampka podsufitki, na foto "grubas" pierwszy z lewej)

KROK 3:

Proszę wziąść poprawke na to że prezentowane zdjęcia pochodzą z "anglika", wiec u nich włącznik, skrzynka itp znajduje sie po prawej stronie, u nas oczywiscie robimy to po "odpowiedniej" stronie

Puszczamy nasz grubaśny kabelek podsufitką i dalej kanałem po słupku A i wychodzimy na "tyłach" puszki z bezpiecznikami...

krok3.jpg

krok3b.jpg

krok3c.jpg

KROK 4:

Bierzemy przekaźnik...

krok4.jpg

przykladowy-przekaznik.jpg

... i podłączamy przekaźnik do włącznika świateł w następujący sposób:

Odpowiednio oznaczone piny 85 i 30 przekaźnika do cieńkiego czerwonego kabla na złączu włącznika świateł (PIN15) jak na zdjęciu:

krok4b.jpg

Z przekaźnika nr 87 podłączamy do cieńkiego zółto-zielonego kabelka dla O1 (takie kolory są w Golf4, w Octavii powinno byc podobnie) lub żółto/purpurowego dla F1 (Polo 9N, w Fabii powinno byc tak samo). Jest to PIN 7 we włączniku świateł:

krok4c.jpg

Nr 86 z przekaźnika podłączamy do kabelka, który ciągneliśmy z lampki podsufitki.

KONIEC MODA

Ogólnie rzecz biorąc modyfikacja działa tak że bierze sygnał z lamki podsufitki ktora zapala nam sie przy otwarciu samochodu pilotem (a wiec i zapalą nam sie swiatelka) i łagodnie gasnie po chwili (nie wszystkie wersje wyposażenia!) - a wiec gasną i lampki "follow me...". Podobnie przy zamykaniu. Idziemy do domku a dopiero kiedy chcemy zgasic lampy zamykamy pilotem autko.

Na większej ilosci przekazników mozna to zintegrowac ze światłami przeciwmgielnymi oraz np zainstalowac sobie oświetlenie przy wysiadaniu auta - aby np nie wdepnąć w kałużę

Jeżeli chcemy incognito siedzieć w aucie i nie mieć włączonych swiatel z przodu a jednoczesnie przyświecić sobie w środku, to musimi lampke w podsufitce przestawic w tryb ciaglego świecenia.

Jesli ktoś nie chce sie bawić w taką rzeźbe, może spróbowac zaimplementować KIT'a przeznaczonego dla Superba 1 (do o1 i F1 nie produkowali). Nr cześci 3U0 941 597 A, ale generalnei jest to zwykły przekaźnik który wciskamy do skrzynki z przekaźnikami w aucie, kosztuje na pewno sporo wiecej , chocby z racji nalepki Kulczyk-Tradex a działą tak samo

Na końcu pytanie czy są jakieś minusy tej przeróbki?

Komentarz

• andru123
          Elegance
          • 2010
          • 783
          • Toyota
          • ATF 2.0 MPI 120 KM

tylko ja nie widzę zdjęć ?

rozumiem ze dziala to tak jak lampka wnetrza , no to lipa , każde otwarcie drzwi powoduje zapalnie swiateł

to ja mam w planach lepszy mod, sa przekźniki czasowe , nieważne jak długi implus je załącza , świecić bedzie tyle czasu ile mu ustawimy (wbudowany potencjometr )

jeszcze tylko podłączyć impluls z zamka do przekaźnika i mamy świecenie po zamknięciu

to jest teoria , czekam na przekaźnik , w weekend może uda się sprawdzić w praktyce

przekaźnik, time relay, bistable relay, cyclic relay, specjal relay, automotive relay, wskaźnik, lpg, emulator, map, wariator, emulator

taki wlasnie przekaznk zamowilem
          mialem na czyms takim podpiete spryskiwacze lamp w poprzednim aucie
          efekt byl taki ze na lampy pryskalo tylko 2 sek(tyle ustawilem) mimo tego ze na szyby psikalem sobie dalej
          jest O1 RS 1.8T XENON
          była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• bobas
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1676

Ciekawy patent lecz rzeczywiście nie widać zdjęć
            BYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786

JEST : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78705

www.tri-dent.pl www.kancelaria-storoniak.pl

FB: Michał Storoniak

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

No jak mam być widać zdjęcia jak żywcem skopiowane ze SCP... (on żyje :lol: )

Komentarz

• wow
                Ambiente
                • 2011
                • 227

kolega krzynol włanczyl mi cos takiego , polega to na tym ze jak wyłanczam alarm w samochodzie zapalaja sie swiatla zewntrzene drogowe przód i tył i lampa w podsuficie
                , jak otworze dzwi gasnie , fajny bajer nie powiem !
                wow wr............

Komentarz

• andru123
                  Elegance
                  • 2010
                  • 783
                  • Toyota
                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez wow
                  kolega krzynol włanczyl mi cos takiego , polega to na tym ze jak wyłanczam alarm w samochodzie zapalaja sie swiatla zewntrzene drogowe przód i tył i lampa w podsuficie
                  tylko że wątek jest o octavii I
                  jest O1 RS 1.8T XENON
                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• TomekRs
                    RS
                    • 2011
                    • 1670

Zamieszczone przez wow
                    włączył*

Komentarz

• wow
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 227

ok poprawie się !
                      przepraszam
                      wow wr............

Komentarz

Pracuję...