Tak, robilem tez ludziom tak, ze zamiast jednego duzego kawalka wkladalem kilka, ze jak woda skapywala na folie, to musiala sie wlac do srodka drzwi a nie na tapicerke, tak jak robi sie dachowki. I tez problem znikal
co to jest IC?
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
gizio
co to jest IC?
na forum piszecie wrażenia z montażu ic i jak sie na tym jeżdzi ale nikt nie pisze co to jest.
to chłodnica powietrza tak? czy ic jest zalany jakimś płynem?
w firmie zakładającej IC,hłodnice itp do ciężarówek powiedzieli że lepszy bedzie IC z mosiądzu niż z aluminniun bo mosiądz szybciej przekazuje ciepło i że cieższy nie bedzie a cena to ok 30zł wiecej.cena ic od iveco to ko 600zł(wymiary 63x46x??)wyjście na bok z jednej strony a rure proponuja gumowa na wymiar bo jej niewolno ciąć po zgięciu sie nie zwęża średnica na zewnątrz pokryta drutem jak spreżyna i sie zwęża od 38mm to tylu ile chce max do 20mm cena to 150zł.
poprowadze ja jak chce a reka niedałem jej rady ścismąć.
taka gumowa może być czy lepiej aluminniowa?
-
Re: co to jest IC?
Zamieszczone przez giziona forum piszecie wrażenia z montażu ic i jak sie na tym jeżdzi ale nikt nie pisze co to jest.
to chłodnica powietrza tak? czy ic jest zalany jakimś płynem?
szczerze mówiąc ( w zasadzie pisząc ) ręce mi opadły.
coś Ty z księżyca się urwał, czy specjalnie wariata strugasz ?
to jak byłeś pytać w tym warsztacie montującym CHłodnice to o co tak naprawdę pytałeś??
IC - CHŁODNICA POWIETRZA NA DOLOCIE (zasysanego do cylindrów)( skrót z angielskiego : inter cooler.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
gizio
nie jestem mechanikiem żeby takie rzeczy wiedzieć. o samochodach wiem tyle żeby zatankować i przekrecić kluczyk w stacyjce.jak coś sie dzieje to nic sam nie robie.ja chce tylko kupić iC i wtryski ale nie musze nic o tym wiedzieć jak bede zakładał ic to jakąś wiedze zdobede.ale jak wszyscy beda robić problem jak ktoś zadaje pytania to Polska dalej bedzie taka jak teraz.Mam nadzieje że inni nie reaguja na pytania z takimi pretensjami jak ty.
Komentarz
-
Zamieszczone przez gizionie jestem mechanikiem żeby takie rzeczy wiedzieć.
Zamieszczone przez gizioo samochodach wiem tyle żeby zatankować i przekrecić kluczyk w stacyjce.jak coś sie dzieje to nic sam nie robie.
Zamieszczone przez gizioja chce tylko kupić iC i wtryski ale nie musze nic o tym wiedzieć
Zamieszczone przez giziojak bede zakładał ic to jakąś wiedze zdobede.ale jak wszyscy beda robić problem jak ktoś zadaje pytania to Polska dalej bedzie taka jak teraz.
Zamieszczone przez gizioMam nadzieje że inni nie reaguja na pytania z takimi pretensjami jak ty.
A to, że jesteś leniuch i lubić iść na skróty to nie moja wina. używaj szukajki i już. a z kontekstu Twoich pytań wynika, że chcesz zamontować FMIC- front mounted inter cooler. czyli zastąpić seryjny ic dokładką z przodu auta przed chłodnicą cieczy. poszukaj dokładnie w dziale tuningu, a na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania- łącznie ze wzrostami mocy uzyskiwanymi po montażu fmic-a.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gizioMam nadzieje że inni nie reaguja na pytania z takimi pretensjami jak ty
jakby poszukac to:
[ Dodano: Sro 23 Sie, 06 21:41 ]
A jak wtryski i FMIC to koniecznie poczytaj jeszcze o programie vel wirusie vel, modzie vel, chipie vel, korekcji nastaw komputera sterujacego silnikiemnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
gizio
przeczytałem całe forum temat po temacie bo jak czegoś niewiem to chce sie dowiedzieć.nie dowiedziałem sie kilku rzeczy to pytam : co zaróżnica dla powietrza i silnika czy powietrze płynie kwasówka albo aluminniowa rura czy takim profi twardym i giętym wężem. i czy ic poza obniżeniem temp powietrza daje coś jeszcze? czy auto szybciej sie wkreca na obroty, mniej dymi, turbina głośniej syczy?
co za różnica IC z: aluminium czy mosiądz?
do jazdy samochodem nie trzeba znać zasady działania każdej części.
jak by każdy wiedział wszystko to po co to forum?
a ic chce założyc bo Marek po chipie proponował mi go ale uznałem że jeszcze nie ma potrzeby a teraz przed wtryskami i korektą programu taki IC przyda sie pozatym piszecie że FMIC to koszt ok 2000zł a ja go kupie nowego za ok 600zł, wąż ok 150zł, robocizna 100zł czyli sporo poniżej 1000zł i przeboleje taka sume.
gdyby to mnie kosztowało 2000to nawet bym nie pytał co to jest.
Komentarz
-
dokładnie
no w sumie ... pytania gatunkowo podobne, tylko tamten kolega chyba sie zorientował, że coś nie teges, a kolega gizio wali w zaparte.
ale chyba ma to w zwyczaju bo o ile mnie pamięc nie myli, to w poprzednich topicach o modzeniu napierw pytał o przeszczep motorowni, a potem też zrypał kogoś udzielającego odpowiedzi... o znalazłem: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=5500 TTTM po prostu.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez giziojak by każdy wiedział wszystko to po co to forum?Zamieszczone przez gizioco zaróżnica dla powietrza i silnika czy powietrze płynie kwasówka albo aluminniowa rura czy takim profi twardym i giętym wężemZamieszczone przez gizioi czy ic poza obniżeniem temp powietrza daje coś jeszcze
Zamieszczone przez gizioco za różnica IC z: aluminium czy mosiądz?
Zamieszczone przez gizioczy auto szybciej sie wkreca na obroty, mniej dymi, turbina głośniej syczy?
Zachowanie gumowej rury doprowadzajacej powietrze z IC do silnika polecam zaobserwowac w autach gdzie takie rozwiazanie jest stosowane - np Rover 220 SDI - rosnie rura jak pianka budowlana - przy kazdym dodaniu gazu.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Zachowanie gumowej rury doprowadzajacej powietrze z IC do silnika polecam zaobserwowac w autach gdzie takie rozwiazanie jest stosowane - np Rover 220 SDI - rosnie rura jak pianka budowlana - przy kazdym dodaniu gazu.
W każdym razie w tym przypadku rury gumowe nie rosły ani nie puchły, mimo, że nie miały spirali z drutu.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
To ja może dodam, że po założeniu FMIC u mnie najbardziej zauważalne są 2 efekty. Pierwszy (in minus) to głośniejsza praca silnika związana z szumem w rurce i powstawaniem rezonansów w było nie było nieseryjnej instalacji i wątpie czy się coś na to poradzi. Drugi efekt (in plus) to wyraźna poprawa jazdy samochodu w zakresie 3200-4500 obrotów, ciągnie do samego końca i aż chce się tak cisnąćLeon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BioBogonTo ja może dodam, że po założeniu FMIC u mnie najbardziej zauważalne są 2 efekty. Pierwszy (in minus) to głośniejsza praca silnika związana z szumem w rurce i powstawaniem rezonansów w było nie było nieseryjnej instalacji i wątpie czy się coś na to poradzi.
Zamieszczone przez BioBogonDrugi efekt (in plus) to wyraźna poprawa jazdy samochodu w zakresie 3200-4500 obrotów, ciągnie do samego końca i aż chce się tak cisnąć
Kilka uwag natury zasadniczej:
a) nie wiem czy autorowi watku bardziej by nie pasowal duzy SMIC - tanszy i o wiele mniej kombinacji. W watku Aligatora sa okreslone przedzialy mocy dla ktorych to rozwiazanie starcza
b) montaz FMIC-a nie jest ciezki, ale to jednak jest custom i zaklad powinien miec jakies doswiadczenie. Zaden z zakladow z ktorych zwrocilem sie w kwestii montazu nie strzelil ceny 1000 zl - zaczynali od 1200 a konczyli na 2000. U mnie skonczylo sie na 1500. Jesli chcesz sie pakowac w takie zmiany to radze po cichu zalozyc koszt +50% - tak zeby sie nie okazalo, ze jak rozgrzebia auto i im cos nie wyjdzie, to robota stanie
c) wzmacniane weze gumowe nie sa zle - zwroc uwage na cybanty (opaski zaciskowe) - sugeruje grube ciezarowkowe
d) ic z Iveco nie jest zle, ale ciezko dostac pasujacy model w dobrym stanie za rozsadna cene. Rozejrzyj sie za IC z Golfa V / Octavii 2 - moga podejsc choc pewnie z jakas rzezba.
Ewentualnie ostatnio namierzylem http://www.rpmotorsport.pl/index.php?cPath=13
Niezla cena, wyjscie na boki - ciekawe jaka jakosc
Pozdrawiam
Zibi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZibiZamieszczone przez BioBogonTo ja może dodam, że po założeniu FMIC u mnie najbardziej zauważalne są 2 efekty. Pierwszy (in minus) to głośniejsza praca silnika związana z szumem w rurce i powstawaniem rezonansów w było nie było nieseryjnej instalacji i wątpie czy się coś na to poradzi.
Zibi
Z czasem się przyzwyczaje lub się jakoś poprawiLeon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez giziopiszecie że FMIC to koszt ok 2000zł a ja go kupie nowego za ok 600zł, wąż ok 150zł, robocizna 100zł czyli sporo poniżej 1000zł i przeboleje taka sume.NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
gizio
juz odpowiadam co sie dowiedziałem o gumowych wężach:sa dobre do tirów bo tam chodzi o co innego ma być mocny moment a silnik w osobówce potrzebuje płynnego strumienia powietrza bez zawirowań.dlatego sie poleróje rury i kolektor dolotowy.rury powinny być co jakiś czas łączone czymś sprężystym żeby sie silnik, rury i ic nie trząsł.pozatym długa trzęszaca sie może spowodować przetarcie jakiś przewodów dotykających do niej.najlepiej zlecić to jakieś firmie.po założeniu dużego ic podobno różnica jest kolosalna.dziś po rozmowie z Markiem stwierdziłem że napiszemy lekki program na ok 130KM i 300Nm.bedzie lżej dla sprzęgła i seryjny ic wystarczy.u kolegi w 130PD IC jest taki sam(tak wygląda bo nie wyciągałem go).
dziekuje tym którzy mi wyjaśnili troche ten temat.pozdrawiam cały club oprócz jednego buraka który woli kogoś zmieszac z błotem niż odpowiedzieć na pytanie.lub wogóle sie nie odzywać skoro nic do tematu nie wniesie.
jak chcecie to możecie mnie teraz wyjebać z forum ale powiem że było warto to powiedzieć temu zeru co o nim i jego mądrych wypowiedziach myśle.
EDIT szkoda:
niestety zadajac pytania na tematy, ktore byly wielokrotnie na forum walkowane, narazasz sie na takie wlasnie odpowiedzi, dziwne, ze komus w ogole chcialo sie odpowiadac na twoje pytania, niestety dla mnie to kolejna
i zdaj sobie sprawe, ze nikt cie tutaj sila nie trzyma :idea:
I Z GORY PROSZE O ZASTANOWIENIE, SIE 2X ZANIM KTOKOLWIEK ZNOW COS NAPISZE :idea:
Komentarz
-
Zamieszczone przez RomanSW każdym razie w tym przypadku rury gumowe nie rosły ani nie puchły, mimo, że nie miały spirali z drutu
Dodam jeszcze ze rura ta (jako jedyna rzecz w tym samochodzie) popsula sie - mianowicie rozerwala w jednym miejscu - fakt ze konstrukcyjnie byla to zle poprowadzone i obcierala (podczas spoczynku oczywiscie nie, ale po napompowaniu goracym powietrzem)
Dodam tylko ze auto z rozszczelnionym dolotem od IC palilo (przy predkosciach do 110km/h - co bylo maksimum mozliwosci) pod 20l - jazda po pustej autostradzienasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaZamieszczone przez giziopiszecie że FMIC to koszt ok 2000zł a ja go kupie nowego za ok 600zł, wąż ok 150zł, robocizna 100zł czyli sporo poniżej 1000zł i przeboleje taka sume.
Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
szukam auta - niebieskiego
Pomysłu z gumowymi rurami całkowicie bym nie eliminował (mam na myśli oczywiście "niepuchnące"). Może to ułatwiać poprowadzenie prostych odcinków lub baaaardzo łagodnych łuków. Na normalnych zakrętach jednak taka rura "z metra" nie zda egzaminu, będzie się zmniejszać przekrój. Hałas też powinien być mniejszy (pytanie tylko, czy komuś o to chodzi ? :wink: ), no i ewentualnie drgania też. W AGU np. gumowa rura łączy IC z kolektorem ssącym.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
gizio
przekrój tej rury sie nie zmniejsza przy łąmaniu nawet w 8 w środku jest sprężyna i to właśnie ona bedzie powodować zawirowania powietrza które niesa wskazane.a 2 spreżyna jest na zewnątrz rury i zalana gumą.niema mowy żeby ją spłaszczyć.
Komentarz
-
Zamieszczone przez BioBogon
dobrygrzeswawa zobacz w tym topiku chłopaki z LCT zrobili coolera w całkiem przyzwoitych cenach:
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5021NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
gizio
ok 150zł za metr.niby kwasówka z kolankami wyjdzie taniej.ale zaoszczędzamy na na czasie i montażu.zapytam w skodzie i seacie czy przesuniecie chłodnic i montaż ic od arl nie bedzie prostsza.chodzi mi o maksymalne wykożystanie serii.bo minimum przeróbek to mniej komplikacji i bardziej solidna robota
[ Dodano: Pią 25 Sie, 06 07:43 ]
niema co o takiej rurze myśleć bo w srodku jest sprężyna a powinno być minimum oporów
Komentarz
-
Spora cena, montaż arla to rzeźba. Jak chcesz takie coś robić to idz w takim kierunku:
tam jest cooler od jakiegoś chryslera.
BTW mam właśnie taki do sprzedania za 350zł
Trzeba w nim przerabiać boki co jest łatwiejsze niż w arlu, bo tam boki są plastikowe i trzeba je robić zupełnie na nowo.Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Sigma_74
firmy texaco
pogadaj z Staszkiem 20vt, on coś przerabia teraz i ma faceta za rozsądniejsze pieniadze.
Komentarz
Komentarz