1.8T Seria vs 1.9TDi by Ali

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dusia
    Rider
    • 2004
    • 336

są 16". Mieli jeden rodzaj w salonie firmowym, ale 120 zł /szt. i niespecjalnie atrakcyjny. Pozatym jakoś żal mi było pięciu paczek na plastik. Oglądałem supermarketowe po 20 zł/szt. ale wszystkie są trącą wiejskim tuningiem. Jakoś nic po środku nie spotkałem.
  • Tymon
    RS
    • 2004
    • 2970

Hello.
    Tak się składa że wpadła mi i Luckowi na okres kilku tygodni, a nawet miesięcy :wink: Octavka 1.8T 4x4 8)
    Postaram się opisać w tym temaciku, różnice w jeździe między 1.8T seryjną a 1.9TDi po programie oraz z naszymi czeszkami, jak i kilka dłubniętych AGRów na jakieś 130-140KM.

Nie każdego to może interesować, ale zawsze ciut informacji można zasięgnąc jak np będzie się stało przed wiecznym dylematem, czy Benzin czy Klekotek :diabelski_usmiech

Dziś był jeden krótki test na odcinku pewnej drogi w Mikołowie:
    Warunki pogodowe Wspaniałe odcinek ileś tam set metrów.
    Start z pod latarni do zwężenia, na w/w odcinku zawsze sprawdzamy max prędkość wpadając na zwężenie.
    1.8T 130
    1.9 TDi by Ali 170 :twisted:
    Przepaść :!: :!:

Jutro opisze Plusy i minusy zauważone podczas eksploatacji.
    Jeden jest wiadomy od strzału 1.8T jest dużo bardziej cichsza :!:
    Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
    Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
    BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tymon
      1.8T 130
      a nie 150 ?
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

130 max prędkość :wink:
        Czytaj ze zrozumieniem Ziomalku,

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Miałem okazję jezdzic Octavią 1.8T 4x4. Z moich uwag - zadziwiająco nerwowy (żwawy) dół, a poza tym nic się nie działo. Powiedziałbym, że taki lekki muł.

Wlasciciel tej Octavki przejechal sie moją dlubniętą TDI i byl w lekkim szoku, ze jezdzi sie duzo przyjemniej i moja sprawia wrazenie sporo szybszej.

Tak BTW: Od trzech lat ten znajomy nie żyje - zginął w wypadku samochodowym prowadząc właśnie tą Octavię. :cry: :cry: :cry:
          TDI 205PS

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

MiKruS, sorry za OT - ale masz dzisiaj śmiertelne posty.... ale cóż taki life

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez paf
              MiKruS, sorry za OT - ale masz dzisiaj śmiertelne posty.... ale cóż taki life
              Niom dzis jestem jakis melancholijny... ale to troche zbieg okolicznosci. Po prostu Octa 1.8T 4x4 to rzadkosc i jak juz widze cos takiego, to zawsze mi sie zle kojarzy.
              TDI 205PS

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

Szkoda, ze jak bralismy nasza Octavke, to nie bylo jeszcze wersji 4x4 :? Teraz by sie przydala dodatkowa trakcja i widzialbym sens dlubania dalej :twisted: A tak to ech... trudno, trzeba bedzie za jakis czas drugi samochod sobie sprawic, a Octavke zostawic do codziennego przemieszczania sie

Komentarz

• Tymon
                  RS
                  • 2004
                  • 2970

Zamieszczone przez MiKruS
                  Miałem okazję jezdzic Octavią 1.8T 4x4. Z moich uwag - zadziwiająco nerwowy (żwawy) dół, a poza tym nic się nie działo. Powiedziałbym, że taki lekki muł.
                  Dokładnie, fajnie reaguje na pierwszym i drugim biegu do pewnych obrotów a później nic sie nie dzieje :P
                  Zamieszczone przez QBA
                  Szkoda, ze jak bralismy nasza Octavke, to nie bylo jeszcze wersji 4x4 :? Teraz by sie przydala dodatkowa trakcja i widzialbym sens dlubania dalej :twisted:
                  Może ją zostawimy i zrobimy z niej potworka :diabelski_usmiech

Strzeliłem jej z sprzęgła tak przy 5tyś......... :shock: pięknie wyrwała do przodu
                  Zastanawia mnie jeszcze ten HALDEX ile on zniesie i czy szlag go nie trafi, słyszałem różne opinie na jego temat, coś słyszeliście w tym temacie :?:
                  Oczywiście zaliczyłem już kopalnie odkrywkową Jeeeeeeeeeeeeezu :szeroki_usmiech jaka frajda jest na szutrze :twisted:

MiKruS, znam ten ból....

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Tymon, W dlubnietym 1.9TDI PD skrzynia od Haldexu wytrzymala okolo 100kkm, o szczegoly pytaj kogos w BB - czarny Golf IV :wink:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• bartolini1978
                      Elegance
                      • 2006
                      • 755

Tymon, Moja octa idzie mini lepiej od 1.8 T 4x4 to ta Twoja bestia ją niszczy

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

Tymon, haldex w 1.8t powinine wytrzymac około 280 KM ale nie jestem pewien

Komentarz

• Ziomal
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 5841
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tymon
                          bo znając siebie podrasujemy z Lucą to autko
                          Tymonku powiedz mi czy jest sens ? podkręcać nie swój samochód ? Przy 1.8 t jest mniej możliwości i spalanie :szeroki_usmiech
                          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

Ziomal, jest tyle samo możliwości co w tdi tylko drożej sie to robi

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Tymon, Tak, Janka 4Motion, BTW jest do sprzedania :wink:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

Obecnie czasowo mam pożyczonego seryjnego 1.8T AUM i mogę coś napisać jak sie to ma w stosunku do mojego poprzedniego RS'a 1 .... delikatnie dłubniętego.

Różnica jest baaaardzo duża.... nawet nie spodziewałem że aż tak.
                                Niby ten sam silnik a jest przepaść.

Co do możliwości TDI a TB.... to moim zdaniem TB ma o wiele większy potencjał KM z jednego litra pojemności.
                                Fakt, że chyba jednak łatwiej "robi się" TDI co nawet widać po firmach tuningowych... jest więcej tych co zajmuja sie TDI a nie TB...

Dziwne to porównanie seryjnego 1.8T 4x4 gdzie troche mocy dodatkowo "ucieka" na Haldexa i dłubniętego TDI.

Wynik starcia jest oczywisty....

Komentarz

• Tymon
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2970

bezduszny, to 1.8T też będzie dłubnięte poprzez programik, mam nadzieje :wink:
                                  Zamieszczone przez bezduszny
                                  Co do możliwości TDI a TB.... to moim zdaniem TB ma o wiele większy potencjał KM z jednego litra pojemności
                                  święta racja, uwierz mi że borykałem się z myślami czy nie "łyknąć" tego 1.8T i zrobić go tak na 250-270 KM, ale koszta mogą mnie zmasakrować :? z TDi mam przetarty szlak i znam już te silniki nawet całkiem całkiem.
                                  Pozdrawiam

P.s. na dniach porównam go z AGRem Necka99, ( jeszcze o tym nie wie :lol: ) który jest dłubnięty na jakieś 130KM i sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Jedno jest pewne jak jechałem wczoraj 1.8T do Wisły z ciężką prawą nogą to byłem w szoku ile to żre paliwa :shock: , nie wiem jak dokładnie jeżeli chodzi o liczby, ale wskazówka z poziomu paliwa spadała tak szybko jak u mnie w BMW :lol:

Komentarz

Tymon, sam program do seryjnego 1.8T to ciut za mało...

Po 2 ostrzejsztch startach i wkręceniu na wyższe obroty mocno zagrzewa się dolot i na 3 światłach dynamika bardzo mocno spada... IC jest maleńki i mało wydajny niestety.

Silnik pali w stosunku do tego co miałem w RS o 2 litry więcej.... :shock:

Zawieszenie mocno buja...

Subiektywnie skrzynia jest jakaś inna... ma chyba troche inne przełożenia. Przy wkręceniu wysoko na 2 biegu nie wchodzi precyzyjnie 3.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

bezduszny, 1.8T 4x4 IMO wzgledem zwyklego 1.8T bedzie mialo inny zawias i bedzie roznil sie tez od tego z RS-a, ze wzgledu na wielowahaczowy tyl, powinien jezdzic lepiej niz zwykly, ale ze stoi wyzej to gorzej niz RS
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

cenzura?

Gdzie podzialy sie pozostale posty z tego tematu?
                                        Najpierw sa, potem znikaja, potem temat jest zamykany, teraz znow otwarty???
                                        O co chodzi?
                                        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Qulek
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 1630
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Są przeniesnione.. :diabelski_usmiech

BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Cenzura? Juz widze jaki by sie lament podniosl. Przeciez raz wywalczonej wolnosci nigdy nie oddamy... :P
                                            Widac to bylo w prima aprilis... :roll:

Szkoda, ze na codzien nikt o tym nie pamieta, ze cenzury tu nie ma i jak tylko jakis moderator ma jakąś uwage, albo angazuje sie w jakis spor, to lecą chamskie teksty o jedynie slusznej linii, o klakierach, itd.

Ale to sie zmieni...

Dobra - koniec O/T.

Prosze pisac tylko na temat zalozony przez Tymona. Jesli ktos ma jakies problemy, porownania, inne zdanie itd., to prosze to pisac bez emocji i w taki sposob, zeby nie prowokowac bezsensownych sporow i klotni.
                                            Bo najpier ktos szuka zaczepki, a potrem jest pokrzywdzony jak mu sie odpowiada... :evil:
                                            TDI 205PS

Komentarz

• Jabar1975
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3331

Zamieszczone przez MiKruS
                                              Cenzura? Juz widze jaki by sie lament podniosl. Przeciez raz wywalczonej wolnosci nigdy nie oddamy... :P
                                              Widac to bylo w prima aprilis... :roll:

Szkoda, ze na codzien nikt o tym nie pamieta, ze cenzury tu nie ma i jak tylko jakis moderator ma jakąś uwage, albo angazuje sie w jakis spor, to lecą chamskie teksty o jedynie slusznej linii, o klakierach, itd.

Ale to sie zmieni...
                                              Do kogo to piszesz? W zwiazku z czyim postem? Z moim?
                                              Dzieki Qulek,
                                              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Tymon
                                                RS
                                                • 2004
                                                • 2970

Nie mam fotek bo Luca cały dzionek gdzieś lata 1.8T.
                                                Po 2 ostrzejsztch startach i wkręceniu na wyższe obroty mocno zagrzewa się dolot i na 3 światłach dynamika bardzo mocno spada... IC jest maleńki i mało wydajny niestety.
                                                No właśnie tego sie obawiam, podobna sytuacja jak w TDiku, z tym że może uda mi się zapodać wydajniejszy SMIC od Aligatora na testy.
                                                Subiektywnie skrzynia jest jakaś inna... ma chyba troche inne przełożenia. Przy wkręceniu wysoko na 2 biegu nie wchodzi precyzyjnie 3
                                                Dokładnie i ta sama sytuacja ma miejsce przy wysokich obrotach na IV biegu.

Zawieszenie zaskoczyło mnie pozytywnie, moim skromny zdaniem jest ok, nie wyobrażam sobie zawiasu w 4x4 na krótszej sprężynie i dobrym amorku, musi być szał :!:

Pozdrawiam
                                                Tymek

Komentarz

Zamieszczone przez Tymon
                                                  bezduszny napisał/a:
                                                  No właśnie tego sie obawiam, podobna sytuacja jak w TDiku, z tym że może uda mi się zapodać wydajniejszy SMIC od Aligatora na testy.
                                                  Pozostaje zrobić mody: solidny FMIC + soft + K04-01 ....to już będzie naprawdę oczuwalne.

Jak nie jeździsz w teren takim Haldex' em to poprawić amory i obniżyć odrobinę zawieszenie... i będzie naprawdę extra fura.

Zaryzykował bym nawet ocenę... że powinno lepiej jeździć niż RS z uwagi na Haldexa i tylne zawieszenie.

Komentarz

Pracuję...