Filtr stożkowy, czy warto? - prosba o opinie i pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gieniug66
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1100
    • Seat

Na pewno z USA sciagnac, ale z tego co czytalem, Simon ktory robil tego najmocniejszego Golfa IV w PL mial cos takiego i wywalil. Bardzo szybko wyjezdzala sie z tego skrzynia, bo nie zdarzyles na tyle szybko operowac sprzeglem. No chyba ze to ma byc auto tylko do zabawy
    Życie jest piękne
    ...... tylko ludzie to ...
  • Bouli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 739

Witam

Moi Drodzy, chcialbym zalozyc swoje Czarnej Perelce (1.6 BFQ) filtr stozkowy i nie wiem jak mam sie do tego zabrac i czy w ogole warto. W tej chwili oczywiscie jest seria.
    Wiem ze filtr nie podnosi mocy silnika ale zalezaloby mi raczej na poprawie akustyki na wyzszych obrotach.
    I w zwiazku z tym mam do Was bardziej doswiadczonych dlubaczy kilka pytanek. Wiem ze bylo kilka topicow na podobne tematy ale nadal nie czuje sie zbyt pewnie w tym temacie dlatego pozwalam sobie jeszcze o tym pisac.

1. Jaki filtr najlepiej zalozyc? Marka, model, rodzaj itp
    2. Czy moge probowac to zrobic sam? Generalnie taki ze mnie mechanik jak z koziej dupy traba ale manualnie wydaje mi sie ze jestem sprawny, szybko chwytam i jestem dokladny. Jesli moge to zrobic sam to prosba o jakies wskazowki. Co wiecej potrzebuje (rury, zlaczki itp)?
    3. Jakie sa ceny takich zabawek (+ ewentualny montaz u jakiegos magika)
    4. Czy o taki filtr nalezy szczegolnie dbac? Tzn jakos czesciej czy inaczej?

I generalnie goraca prosba o Wasze komentarze i doswiadczenia w tej kwestii

Wielkie dzieki
    Bouli
    Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
    Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
    Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

1. K&N
      2. W Vagu jest dosyć specyficzny typ filtra a mianowicie obudowa , kolega zdjął górną obudowę a dolną zostawił i ma ona trzymać tą całą rurę do stożka , estetycznie to nie wygląda .
      4.Są specjalne płyny , spray do czyszczenia stożków .

Według mnie stożek to troche głupia sprawa ładnie on pracuje jak otworzysz maskę i wciskasz gaz i od razu puszczasz taki pufff

A co do podpisu , to może sportowy wałek skoro Swap nie wchodzi w rachubę

Pozdrawiam
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Bouli
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 739

Zamieszczone przez Ziomal
        A co do podpisu , to może sportowy wałek skoro Swap nie wchodzi w rachubę
        DziekiZiomal, jeszcze pytanko. Co mi to da? Tzn jaki mniej wiecej przyrost mocy i/lub momentu? Ile to moze kosztowac i gdzie najlpiej to zrobic? Moze znasz jakies adresy na terenie Warszafki
        Bouli
        Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• mariobros
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 551

Według testu z Motoru lub AutoŚwiata sprzed 2 tygodni stożek daje zysk mocy w granicach błędu statycznego... W tym samy teście po wymianie filtra standardowego z przebiegiem 13kkm na filtr nowy moc wzrosła o 2KM, a po zastosowaniu stożka o 3KM... Uwzględniając cenę stożka oraz koszta jego obsługi wyciągnięto wniosek, że można zamiast niego częściej wymieniać filtr standardowy... Aha, test był z pomiarami na hamowni (nie wiem jakiego typu)...
          Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
          Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Bouli
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 739

mariobros, No tak, tylko ze tak jak pisalem ze stożkiem to bardziej chodzilo mi o wzrost mruczenia niz mocy i nie wiem ile mniej wiecej taka zachcianka mnie bedzie kosztowala. A wyzej pisalem o walku o ktorym napomknal mi Ziomal,

Ale dzieki za info. Sprobuje wygrzebac artykul gdzies z archiwum ten, to moze sie czegos wiecej naucze
            Bouli

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Bouli
              Co mi to da?
              w TDI kolegi 10 km wiecej, NM nie wiem
              A do warsztatów to napisz do QBA on podkręcał benzynkę i pewnie wie gdzie można takie operacje dokonać

Pozdrawiam

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

Ziomal, tylko, ze ja mam 1.8T i moje "podkrecanie" polegalo na wymianie wydechu, turbiny i zrobieniu softa Nie mam bladego pojecia, gdzie mozna zmienic np. walek :szeroki_usmiech

Komentarz

• Ziomal
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 5841
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

QBA, ale reklame Ci zrobiłem :szeroki_usmiech

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Bouli
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 739

Ziomal, ale ja nadal niewiele wiem :P
                    ale tak czy siak dzieki za pomoc
                    Bouli

Komentarz

• lukas_78
                      Ambiente
                      • 2004
                      • 148

swego czasu w moim poprzednim autku Seat Ibiza 1,4 (60 PS) posiadałem zamontowany filtr stożkowy, oraz pusty przelotowy wydech. Muszę ci powiedzieć że aby ten filtr działał właściwie KONIECZNIE musi ssać zimne powietrze. Do tego potrzebna jest również specjalna power rura albo lepiej kompletnie przebudowany dolot np. od p. Węglarskiego.

Zobacz i pooglądaj tutaj :

Po takich zabiegach Ibiza latała jak wściekła spokojnie konkurowała z modelem 1,6 lub wyższym. Szczególnie zbierała się od samego dołu co było przydatne w jeździe miejskiej.

A tutaj fotki jak to u mnie wyglądało :

Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• Bouli
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 739

Ok, super lukas_78, wielkie dzieki! A jak ze spalaniem? Mechanicznie jestem totalnym lajkonikiem wiec sie nie znam. I nie mowie o wzroscie spowodowanym mocniejszym cisnieciem gazu :twisted:
                        Ale widze ze na bank sam tego nie zrobie wic musze znalezc jakiegos magika ktory mi podobiera wszystkie graty, zainstluje je i dodatkowo ze mnie nie zedrze
                        Bouli

Komentarz

• lukas_78
                          Ambiente
                          • 2004
                          • 148

nie zauważyłem drastycznego wzrostu spalania, ibizka mieściła się przy ostrej w miarę jeździe do 7,5 litra. Przy spokojnej powiem ci ze nawet potrafiła zaoszczędzić około 6.

zabudowę na zdjęciach wykonałem sam, nie stanowi to większego problemu gdyż, dolot jest budowany przez Węglarskiego pod konkretny model samochodu. problem tylko tkwi w konkretnym odseparowaniu filtra od temperatury silnika (w moim wypadku płyty z poliwęglanu) i doprowadzeniu zimnego powietrza (w moim wypadku zastosowałem rurę z filtra powietrza w fiacie 126p ) Błędem jest stosowanie rur aluminiowych które co prawda łatwo się kształtują, lecz powietrze się w nich błyskawicznie ogrzewa od temp. silnika.

W twoim rejonie na pewno sa jakieś firmy tuningowe lub mechanicy z jajem u którym bez problemu możesz zrobić taką zabudowę ( w końcu to żadna filozofia )

Dużo ludzi montując stożek pomija takie właśnie uwagi na temat środowiska jego pracy a potem mówią że stożek jest be i w ogóle

Przeszedłem kilka etapów montażu stożka od takiego powiedzmy trochę druciarskiego (wstyd się przyznać) i wiem jak to powinno wyglądac żeby działało należycie (patrz foto)

Życzę powodzenia.
                          Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• Bouli
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 739

lukas_78, No to teraz juz wiem na co mam zwrocic uwage
                            ale chyba nie zdecyduje sie na samodzielny montaz :P
                            WIELKIE DZIEKI za wyczerpujaca wypowiedz :]
                            Pozdro
                            Bouli

Komentarz

Tylko nie zrób tego w ten sposób :diabelski_usmiech
                              Załączone pliki

Komentarz

• Bouli
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 739

Dzieki za podpowiedz bezduszny, ale napewno tego bym tak nie zrobil...
                                Generalnie mi bardziej pasowalby rozowy :P he he

Ale kurde dobry kolo... jeszcze sobie podporke pod maske trzasnal w tym samym kolorze :P
                                Bouli

Komentarz

• Mrozio
                                  Drive
                                  • 2005
                                  • 46

Witam
                                  W BFQ nie oplaca sie stosowac stozka ...
                                  Mam silnik starszej generacji AFT rowniez z kolektorem o zmiennej dlugosci/pojemnosci kanalow dolotowych tyle ze moj kolektor jest metalowy. Zalozylem stozek i nie zadnych ciekawych efektow co wiecej mocy jakby ubylo.
                                  W 1.6 16V warto zastosowac stozek z racji zwezki w dolocie na dzien dobry mamy ok.10KM , 10Nm na plus. W naszych 8v dolot jest policzony pod silnik ktory charakteryzuje sie plaska charakterystyka momentu obrotowego. Zobacz ze zaden powazny producent nie oferuje do tego silnika nic po za wkladka-panelem bawelnianym.
                                  jesli nie bedziesz zmieniac w tym silniku walka ani bawic sie w modyfikacje glowicy (i inne...) to wydaje mi sie ze najlepsza opcja jest zastapienie plastikowej rury odpowiednikiem z aluminium lub nierdzewki (pojemnosc ukladu zostanie zachowana). W puszce zamienic papier na wklad bawelniany (k&n , green...) lub wykonany z gabki (raid) do tego warto wyciac otwor sporej srednicy i doprowadzic rure gietka,ktora pobieralaby zimne powietrze z pod zderzaka. tj. zdjecie we wczesniejszej odpowiedzi ze strumienica dolotu.Odma bedzie odlaczona wiec warto ja podlaczyc do jakiegos "lapacza oparow"+filterek (nie sam jak to wszyscy robia). Mozesz sie pobawic w delikatne frezowanie przepustnicy.
                                  Z tego silnika znajomy z forum vw golfa osiagnal ponad 130KM,ale przerobek jest co nie miara!
                                  Bym zapomnial jesli upierasz sie jednak przy stozku warto pomyslec nad CAI w wpakowac stozek w zderzak - sa kity np.aem do golf mk4 i pochodnych. Nawet gdzies byl filmik co i jak... taki dlugi dolot ma niestety sporo minusow. Nalezy nalozyc na filtr "skarpete" a w ok.polowie dlugosci zastosowac "magiczne koleczko" (podobne do UFO,haha ),ktore zapobiega ew.pojawianiu sie wody w dolocie przy np. po wjechaniu w male jeziorko
                                  pozdrawiam
                                  Taekwondo

Komentarz

• Bouli
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 739

Mrozio, dzieki za taki szególowy wyklad, ale silnik BFQ to wlasnie 1.6 16V (102 KM) a nie 8V, wiec jednak warto :P
                                    Ale bardzo dzieki za zainteresowanie
                                    Pozdro
                                    Bouli

Komentarz

• splawik
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1292

Zamieszczone przez Bouli
                                      ale silnik BFQ to wlasnie 1.6 16V (102 KM) a nie 8V
                                      a właśnie, że nie, bo BFQ to 8V. 1.6 16V były wcześniej wsadzane jak sie nie myle i miały 74KW czyli 101KM, a BFQ to 75KW i 102KM.
                                      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                      -------------------------------------------------
                                      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Bouli
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 739

a to niespodzianka :P
                                        Czyli ze przez 3 lata zylem w niewiedzy? Bylem swiecie przekonany ze oznaczenie 1.6i oznacza wtrysk i 16V...
                                        splawik, jestes pewien?

Ja jakis czas temu rozgladalem sie za jakims drobnym dlubaniem to w skodzie powiedzieli ze nie dlubia tych silnikow bo to "16stka" i koszty sa duze bo dlubania duzo i dodatkowo nie wiele by to dalo... I mowilem ze mam 1.6i
                                        Bouli

Komentarz

• Mrozio
                                          Drive
                                          • 2005
                                          • 46

Dokladnie tak jak napisal splawik
                                          BFQ to 8v !!! z kolektorem o zmiennej dlugosci kanalow
                                          Posiada 102KM

16V to zupelnie inny motor ozn ATN AUS AZD BCB w serii ma 105KM i 148/4500 ale, jak pokazuje hamownia czesto jest bonus od VW +2-3KM
                                          Faktycznie jesli chodzi o 16V to modyfikacja glowicy nie przynosi takich przyrosto jak 8V a przez roznice w ilosci zaworow jest drozsza. W 1.6 16V warto zrobic dolot i zmienic kolektor wydechowy. rezultatem bedzie ok 120-125KM i ok 150-160Nm

[ Dodano: Pon 13 Lis, 06 17:08 ]
                                          splawik 1.6 16V byly rownolegle wkladane co 1.6 8V
                                          Z tym ze 1.6 8V praktycznie od 96 ewoluowalo do 2004r.a 16V pojawilas sie chyba od 99.
                                          Moj silnik czy AFT,AKS ma 100KM i 140/3500 najstarszy AEK mial 100 i 135/4400 pozniejsze wersje to AKL,AEH 100 (101 rownie pisza) i 145/3800 a dopiero BFQ,AVU mial 102KM 148/3800...
                                          Co sie zmienilo ? kolektor z metalowego na plastikowy,sterownie simos i pare innych pierdolek.
                                          Pozdrawiam

bym zapomnial czesta modyfikacja jest zmiana walka w wersji 8V na tzn uliczny. Sporo osob tak zrobilo i jest bardzo zadowolona. Do tego mozna zmod. glowice a pozniej dolot/wydech a na koniec wysterowac
                                          Taekwondo

Komentarz

• splawik
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1292

Zamieszczone przez Bouli
                                            Bylem swiecie przekonany ze oznaczenie 1.6i oznacza wtrysk i 16V...
                                            A może Ty wcale nie masz silnika BFQ, sprawdzałeś w dowodzie rejestracyjnym oznaczenie ???

Zamieszczone przez Mrozio
                                            splawik 1.6 16V byly rownolegle wkladane co 1.6 8V
                                            Tyle, że wtedy to te 1.6 8V to były AEE i miały 55KW(75KM), przynajmniej taki silnik miałem w octavi `98 i rzeczywiście można było wtedy kupić też 100KM 1.6 16V.
                                            Zapewne po lifcie wszystko sie pomieszało i ja już nie jestem do końca w temacie
                                            A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                            AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                            O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                            -------------------------------------------------
                                            Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Bouli
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 739

Zamieszczone przez splawik
                                              A może Ty wcale nie masz silnika BFQ, sprawdzałeś w dowodzie rejestracyjnym oznaczenie ???
                                              Nie no mam BFQ, sprawdzalem.

Sprawdzilem tez specyfikacje techniczne i rzeczywiscie jest 8 a nie 16 :P

Czyli mowicie ze nie warto zakladac tego stozka?

Tak jak mowilem chce poprawic troche brzmienie, no ale nie ukrywam ze moze jakims cudem bedzie jakos bardziej elastyczny :P

Bede wdzieczny za Wasze opinie
                                              Bouli

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez Bouli
                                                Czyli mowicie ze nie warto zakladac tego stozka?

Tak jak mowilem chce poprawic troche brzmienie
                                                dalbym sobie spokoj, juz predzej wydech, chociaz dla samego brzmienia tez bym sobie odpuscil...
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

Dobrze zrobiony wydech na pewno da kilka KM i Nm...
                                                  .....ale nie ma co uktywać, rakiety mieć z tego silnika na pewno nie będziesz.

Komentarz

Pracuję...