ja jadę mam 55km do zoba
Zmiana skrzyni biegow z 5-cio na 6-cio biegowa
Zwiń
X
-
Zmiana skrzyni biegow z 5-cio na 6-cio biegowa
Witam,
Zamierzam zmienić skrzynię biegów w Skodzie Octavii 2001r. 1.8T z obecnej 5-cio biegowej na 6-cio biegową.Chciałbym dowiedzieć się, które oznaczenia skrzyń będą do niej pasować.
Z tego co widziałem to pasują także skrzynie od Leona, Golfa, A3, Bora itd.Rozumiem, że są to te same skrzynie co w Octavii i oznaczenia z tych skrzyń są takie same jak w Octaviach?
-
-
d2, jesli oznaczenia sa takie same to jest to jedna i ta sama skrzynia Pasuja naprzemiennie takze nie ma problemu. Moge Ci podac w pozniejszych godzinach oznaczenia skrzyn ktore do Ciebie pasuja.Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
octaviars1, niestety, w OI skrzynia 5b strasznie zmula auto, zwłaszcza po modach z mocą. Może 10 lat temu dało się jakoś jeździć po "polskich drogach", ale w obecnych czasach jest tyle autostrad i expresówek, że 6 bieg jest po prostu niezbędny. Mnie lekko wk... jak jadę autostradą i nie za bardzo mogę pogadać z pasażerami, bo jest głośno, a nie będę się wlokł 120. Wychodzi też jedna ze sporych wad OI, jaką jest słabe, lub prawie zupełny jego brak, wygłuszenie. Od razu powtarzam, skrzynia 6 b jest dobra do mocnego auta. W słabszych można zrobić mod skrzyni. Wymienia się zębatkę od 5b na pozwalającą zmniejszyć obroty o 500, przy zachowaniu tej samej prędkości. Spada wtedy dynamika, ale poprawia się wspomniany wcześniej komfort. Koszt to ok. 600-800zł, zależy od firmy. Przy zmianie skrzyni na 6b jest sporo więcej zabawy i zmian, ale koszty wyjdą podobnie, bo można sprzedać swoje graty.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
kurczak1985, problem w tym, że ~100KM może nie uciągnąć skrzyni 6B. tak jak pisałem wyżej, sporo osób robi długi 5 bieg i jakoś daje radę. w tym temacie mistrzem jest chyba Waluś, bo jego OI, ale mocne TDI, na 5B leci coś ponad 250km/h. oczywiście na "niemieckiej autostradzie"... :wink:Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
Antek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tony065kurczak1985, problem w tym, że ~100KM może nie uciągnąć skrzyni 6B. tak jak pisałem wyżej, sporo osób robi długi 5 bieg i jakoś daje radę. w tym temacie mistrzem jest chyba Waluś, bo jego OI, ale mocne TDI, na 5B leci coś ponad 250km/h. oczywiście na "niemieckiej autostradzie"... :wink:
Komentarz
-
-
kurczak1985, ale Exeo to A4 ze 2 generacje wstecz i ma silnik wzdłuż, więc i skrzynie są inne. może to i działa, ale czy jakieś podejdą do O2FL to musisz sprawdzić w ETKA/ELSA. jeżeli coś na bazie Golfa V 1.6 benzyna miało skrzynie 6B, to musi pasować. to w końcu VAG, wszystko jest zamienne.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
Antek
Komentarz
-
-
odświeżę nieco , czy ktoś z posiadaczy O1 1,8T wstawiał skrzynię 6 biegową?
czy ma ktoś zestawienie pasujących skrzyń i jak wyglądają w nich poszczególne biegi i przełożenie główne?
czy poniżej to te same skrzynie ERR?
Mój Zygzak McQueen
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75675
Komentarz
-
-
Być może się mylę ale wydaje mi się, że w o1 skrzynie 6b były tylko w dieslach asz i są zamienne z arl z vw i seata. W benzynach chyba dopiero w o2 były 6bmoje stare auto
jest scout
Komentarz
-
Komentarz